Το προηγούμενο άρθρο θα το βρείτε εδώ [Μιανμάρ] Η αντίσταση απέναντι στην χούντα
Το Σάββατο στις 27 Μαρτίου, ο λαός της Μιανμάρ κατέβηκε ξανά μαζικά στο δρόμο, όπως επαναλαμβάνει εδώ και πάνω από 50 ημέρες απέναντι στο πραξικόπημα του στρατηγού Min Aung Hlaing από την 1η Φεβρουαρίου, όπου έθεσε υπό τις διαταγές του τον στρατό και την αστυνομία. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό CNN και το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό Myanmar Now, οι διαδηλώσεις του Σαββάτου σε 44 πόλεις ήταν αρκετά μαζικές ενώ συμμετείχαν αναρχικοί/ες, αντιφασίστες/τριες με πανό που καλούσαν σε μία αντιφασιστική ημέρα.
Οι διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα δέχονται την πιο βίαιη και αιματηρή καταστολή από την αρχή της στρατιωτικής χούντας όπου το Σάββατο 27 μαρτίου άφησε τουλάχιστον 114 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ένα ανήλικο κορίτσι μόλις 13 χρονών στην περιοχή της Mandalay. Σήμερα, Κυριακή 28/3, ο στρατός χρησιμοποίησε και πάλι πραγματικά πυρά στην κηδεία ενός εκ των 114 δολοφονημένων του Σαββάτου, κοντά στην Yangon. Συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 400 άνθρωποι με βάση τις πηγές του CNN.
Το Σάββατο στην Μιανμάρ, το στρατιωτικό καθεστώς γιόρταζε την 76η επέτειο της ημέρας των ένοπλων δυνάμεων. Πριν 76 χρόνια, στις 27 Μαρτίου του 1945 ξεκινούσε η αντίσταση στην ιαπωνική κατοχή του 1945. Σε αυτή την συμβολική ημέρα, οι ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να αιματοκυλήσουν τον ίδιο το λαό της Μιανμάρ που αντιστέκεται στο ολοκληρωτικό τους καθεστώς. Εκείνη την ημέρα στην περιοχή της Naypyitaw, ο στρατός διεξήγαγε μία παρέλαση για να τιμήσει την ημέρα αλλά και να επιβεβαιώσει την βίαιη κυριαρχία του πάνω στον λαό της Μιανμάρ. Για αυτή την παρέλαση στάλθηκαν αντιπρόσωποι από οκτώ χώρες (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Λάος και Ταϊλάνδη), σύμφωνα με το Reuters, αλλά η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που έστειλε και έναν υπουργό της ενώ ο στρατηγός της χούντας δήλωσε πως “Η Ρωσία είναι ένας πραγματικός φίλος”.
Από την άλλη οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Άμυνας κάποιων χωρών (κυρίως) της Δύσης σε Αμερική και Ευρώπη (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) βγάλανε μία ανακοίνωση που καταδικάζουν τις πράξεις βίας απέναντι στο λαό της Μιανμάρ, αλλά η διεθνής κοινότητα είναι εκκωφαντικά απούσα από το διαρκή έγκλημα της στρατιωτικής χούντας στην Μιανμάρ. Έτσι και αλλιώς όλο και περισσότερες χώρες ειδικά της Δύσης τείνουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα άρα η όποια - “χλιαρή” - καταδίκη της κρατικής βίας είναι προσχηματική και πάντα απευθύνεται σε κάποιον άλλον, αφού στο εσωτερικό τους τα κράτη διαιωνίζουν σε διαφορετική κλίμακα το μονοπώλιο της βίας απέναντι στους λαούς και τις κοινωνίες.
Ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται έχει δημιουργηθεί μία λίστα από τουλάχιστον 10 ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Μιανμάρ - Ethnic Armed Organizations (EAO) – οι οποίες συνεργάζονται απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι η στρατιωτική χούντα. Αυτές οι ένοπλες ομάδες είναι διασπαρμένες σε διάφορες περιοχές της Μιανμάρ ενώ υπάρχουν και περιοχές που ελέγχονται από τις ίδιες. Σε αυτές της περιοχές έχει ήδη δημιουργηθεί μία παράλληλη Κυβέρνηση - Committee Representing Pyidaungsu Hluttaw (CRPH) – που αποτελείται από εκλεγμένα μέλη του Κόμματος National League for Democracy-led (NLD).
Υ.Γ. Η punk κοινότητα/συγκρότημα The Rebel Riot Band δημιούργησαν μία διεθνή κοινότητα από μπάντες όπου δημοσίευσαν ένα τραγούδι συμπαράστασης, αλληλεγγύης και ενίσχυσης των διαδηλωτών της Μιανμάρ, ενώ υπάρχει και μία ιστοσελίδα για οικονομική ενίσχυση των διαδηλωτών, των συγγενών των δολοφονηθέντων και των φυλακισμένων από τη στρατιωτική χούντα.
Πηγές :