P.Hasel: είναι τιμή μου να υπηρετώ ένα δίκαιο αγώνα και δε θα τον εγκαταλείψω ποτέ.


Στις 28 Γενάρη, το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας εξέδωσε απόφαση βάση της οποίας ο Πάμπλο Χασέλ, όφειλε να παραδοθεί στις αρχές μέσα σε 10 μέρες με σκοπό τη φυλάκιση του. Η ισπανική Δικαιοσύνη τιμωρεί τον κομμουνιστής μουσικό, Πάμπλο Χάσελ για συγκεκριμένα tweets και δύο τραγούδια που καταγγέλλουν τη διαφθορά του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος. Στην Ισπανία, η επίθεση στη μοναρχία εξακολουθεί να είναι έγκλημα που τιμωρείται με φυλακή, κληρονομιά της δικτατορίας του Φράνκο. Η Ισπανία είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου όλοι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστηρίου διορίζονται απευθείας από την κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Καταλανός μουσικός, βρίσκεται στο στόχαστρο του αστικού κράτους της Ισπανίας, λόγω της ενεργής πολιτικής του δράσης. Το 2015 και το 2018 είχε κατηγορηθεί ξανά για “εγκωμιασμό και ωραιοποίηση” της τρομοκρατίας, καθώς και για την εξύβριση και συκοφάντηση των δυνάμεων ασφαλείας του Κράτους

Στην ανακοίνωση του, ο ίδιος αναφέρει : «Λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις υποθέσεις που συσσωρεύονται επειδή αγωνίζομαι, άλλες με εκκρεμείς εφέσεις και άλλες που εκκρεμούν πρωτόδικα, μπορώ να περάσω μέχρι και 20 χρόνια περίπου στη φυλακή. Αυτή η συνεχής δίωξη που αντιμετωπίζω εδώ και πολλά χρόνια, η οποία υλοποιείται πέρα από τις καταδίκες φυλάκισης, δεν οφείλεται μόνο στα επαναστατικά μου τραγούδια, αλλά και στην ενεργή πολιτική μου δράση, πέρα από τα τραγούδια και τη συγγραφή. Η ίδια η Εισαγγελέας αναγνώρισε επί λέξει: “είναι επικίνδυνος επειδή είναι τόσο δημοφιλής κι επειδή προτρέπει στην κοινωνική κινητοποίηση”».
Ο Kαταλανός rapper είναι γνωστός γιατί μέσα από τα τραγούδια του καταγγέλλει την αστυνομική βία και καταστολή, το φασισμό αλλά και συνολικά την αντίθεση του στο καπιταλιστικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα εκφράζει την αλληλεγγύη και την στήριξή του σε πολιτικούς κρατούμενους και καταπιεσμένους.
Ο ίδιος o Χασελ αναφέρει επίσης : «Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι μια επίθεση μόνο εναντίον μου, αλλά εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης -και γι’ αυτό εναντίον της τεράστιας πλειοψηφίας- την οποία δεν μας εγγυάται κανείς, όπως και τόσες άλλες δημοκρατικές ελευθερίες. Όταν καταστέλλουν κάποιον, το κάνουν για να φοβίσουν τους υπόλοιπους. Με αυτή την τρομοκρατία θέλουν να εμποδίσουν την καταγγελία των εγκλημάτων τους και των πολιτικών εκμετάλλευσης και μιζέριας. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε»
Οι διώξεις αυτές γίνονται με βάση την νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία και το λεγόμενο “Νόμο περί προστασίας των πολιτών”, γνωστός ως “Νόμος Φίμωτρο” διότι θέτει περιορισμούς σε βασικά δικαιώματα, όπως αυτό της συνάθροισης, της διαδήλωσης και της ελευθερίας της έκφρασης. Η περίπτωση του Χασελ δεν είναι ένα μεμονομένο περιστατικό. Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι της τέχνης και όχι μόνο, έχουν καταδικαστεί, με βάση το συγκεκριμένο νόμο για τις αναρτήσεις τους στο Twitter.
Μετά την απειλή για την σύλληψη του Hasel ξέσπασαν αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία. Χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στο δρόμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδικαστική απόφαση. Παρά τις απαγορεύσεις και την άγρια καταστολή πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο, τη Σαραγόσα, τη Χιχόν, το Βίγκο, τη Βαγιαδολιδ και το Ματαρό. Ταυτόχρονα, οι πλατείες βάφτηκαν παντού με συνθήματα υπέρ της ελευθερίας του χασελ και των πολιτικών κρατουμένων. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. ΄Οπως ανακοίνωσε ο Π. Χασέλ δε σκοπεύει να παρουσιαστεί αυτοβούλως στη φυλακή, ούτενα ζητήσει χάρη. Μέσα από αυτή την κατάφωρη καταπάτηση ελευθεριών, ο Π.Χασέλ θα είναι ο πρώτος ράπερ στην Ευρώπη που θα φυλακιστεί επειδή εξέφρασε την εναντίωσή του στο Ισπανικό κράτος. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το 2018 ο ράπερ Valtonyc αντιμετώπισε αντίστοιχη καταδίκη εις βάρος του ο οποίος αυτοεξορίστηκε για να μη φυλακιστεί.
«είναι τιμή μου να υπηρετώ ένα δίκαιο αγώνα και δε θα τον εγκαταλείψω ποτέ. Αν με ελευθερώσουν πριν ολοκληρωθεί η ποινή θα είναι επίτευγμα της πίεσης των αλληλέγγυων.» P.Hasel