Μια από τις τελευταίες περιοχές που αποτελεί ιερή γη για τους Apache στην ανατολική Αριζόνα πρόκειται να δοθεί στην κοινοπραξία Resolution Copper, των παγκόσμιων κολοσσών εξόρυξης BHP και Rio Tinto, μέχρι τις 16 Μάρτη για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού στις ΗΠΑ, το οποίο με βάση τις δηλώσεις της κοινοπραξίας πρόκειται να απασχολεί εργατικό δυναμικό μεγαλύτερο από 1500 άτομα.

Οι Apache στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τα εδάφη του Oak Flat κατέθεσαν προσφυγή ώστε να εμποδίσουν την δασική υπηρεσία να τα παραδώσει στην Resolution Copper. Χτες ο ομοσπονδιακός δικαστής Steven Logan απέρριψε την αγωγή τους με βάση αιτιολογίας το μη αναγνωρισμένο της φυλής Apache με σχέση κυβέρνησης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως επίσης δήλωσε πως το δικαστήριο δεν μπορεί να συνάγει κάποιο εκτελεστό καθήκον εμπιστοσύνης σε έναν μεμονωμένο ιθαγενή, παρά το γεγονός που αναγνωρίστηκε κατά την διαδικασία πως το ορυχείο θα έκανε το Oak Flat απρόσιτο ως τόπο λατρείας και “θα καταστρέψει εντελώς την πνευματική ζωή των Δυτικών Apache”. Οι δικηγόροι της Δασικής Υπηρεσίας δήλωσαν ότι η γη ανήκει νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της δεν αποτελεί σημαντικό βάρος στους Apache ώστε να ασκούν τη θρησκεία τους.

Οι Apache ονομάζουν την ορεινή περιοχή αυτών των εδαφών Chi'chil Bildagoteel και η οποία αποτελείται από αρχαία και παραδοσιακά φυτά και ζωντανά όντα που τα μέλη των φυλών λένε ότι είναι απαραίτητα για τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους. Ωστόσο, το δικαστήριο δήλωσε ότι η ομάδα δεν πληρούσε το πρότυπο για την απόδειξη παραβιάσεων του Νόμου για την Αποκατάσταση της Θρησκευτικής Ελευθερίας: στέρηση από κρατικό όφελος ή εξαναγκασμός σε παραβίαση θρησκευτικών πεποιθήσεων. Συγκεκριμένα ο Logan έγραψε στην απόφαση πως “Δεν είναι κάτι που η κυβέρνηση έδωσε στους Δυτικούς Apache, όπως τα επιδόματα ανεργίας, και στη συνέχεια αφαίρεσε λόγω της θρησκείας τους”, “Ομοίως, η κατασκευή ορυχείου στη γη δεν είναι αστική ή εγκληματική κύρωση βάσει του RFRA”.

H κοινοπραξία Resolution Copper δήλωσε ότι δεν θα αρνηθεί την πρόσβαση των Apache στο Oak Flat αφού παραλάβει τη γη και για όσο διάστημα είναι ασφαλές. Αλλά, τελικά, το ορυχείο θα καταπιεί την περιοχή.

Η γη που είναι γνωστή ως Oak Flat πρόκειται να δοθεί στην Resolution Copper έως τις 16 Μαρτίου, 60 ημέρες μετά τη δημοσίευση της Υπηρεσίας Δασών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σύμφωνα με εντολή του Κογκρέσου. Η μεταβίβαση γης συμπεριλήφθηκε ως διάταξη της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο υπεράσπισης του 2014, αφού απέτυχε για χρόνια ως αυτόνομη νομοθεσία.

Η περίπτωση αυτή δεν αποτελεί την πρώτη αλλά ούτε και την τελευταία επιχείρηση του αμερικανικού κράτους να υφαρπάξει ιθαγενικά εδάφη, να τα παραδώσει στις ορέξεις μεγάλων κατασκευαστικών κολοσσών και να τα λεηλατήσει. Δεκάδες αγώνες αυτοχθόνων έχουν δοθεί ενάντια σε εξορυκτικά έργα, ενάντια σε αγωγούς, ενάντια στις καταστροφικές παρεμβάσεις εταιριών πάνω στη φύση, για την προστασία του περιβάλλοντος, των εδαφών τους και του πολιτισμού τους.

 

Πηγές: Indian Country TodayU.S News