Μια νέα εξέγερση κρατουμένων ξέσπασε χτες το βράδυ στις φυλακές του “κέντρου δικαιοσύνης” στο St. Louis, στο Missouri των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα κρατούμενοι κατέλαβαν τμήμα του 3ου ορόφου του εξαώροφου κτιρίου των φυλακών, κρεμώντας πανό και βάζοντας φωτιές στα παράθυρα. Μετά από προσπάθεια απομάκρυνσής τους από το σημείο, κινήθηκαν σε άλλο τμήμα του 3ου ορόφου, συνεχίζοντας την διαμαρτυρία τους.

Πρόκειται για την 4η κινητοποίηση κρατουμένων εντός των συγκεκριμένων φυλακών από τον περασμένο Δεκέμβρη. Στις αρχές Γενάρη κρατούμενοι μεταφέρθηκαν από τις εν λόγω εγκαταστάσεις σε άλλες μετά από διαμαρτυρίες για τις μη ασφαλείς συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας. Ενώ τον Φλεβάρη οι κρατούμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας μέτρα προστασίας από τον ιο.

Αυτή τη φορά αίτημά τους είναι ο τερματισμός των χρηματικών εγγυήσεων και η ολοκλήρωση των ακροαματικών διαδικασιών των υποθέσεών τους, οι οποίες καθυστερούν υπερβολικά λόγω πανδημίας, δημιουργώντας μια συνθήκη όπου οι κρατούμενοι βρίσκονται στις φυλακές χωρίς δίκη και μη έχοντας την δυνατότητα να πληρώσουν την εγγύηση για να αφεθούν ελεύθεροι.

Μια συνθήκη που ουσιαστικά εντείνει το καθεστώς εξαίρεσης που τους έχει επιβληθεί, το οποίο έχει διευρυνθεί μέσα στις συνθήκες πανδημίας, με μειωμένα ή ανύπαρκτα επισκεπτήρια, με αυστηροποίηση των όρων κράτησής τους και με τον κίνδυνο να νοσήσουν ή να πεθάνουν από τον covid-19 (391.782 κρούσματα, 2.506 θάνατοι) , αφού τα μέτρα προστασίας είναι μηδαμινά και τα περισσότερα, από όσα έχουν παρθεί, είναι αποτέλεσμα κινητοποιήσεων, απεργιών πείνας, απεργιών εργασίας και εξεγέρσεων.

Πηγές: The Marshall ProjectCrimethincnbcnews