Για μια ακόμα χρονιά, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία του covid 19, εκατοντάδες αντιφασίστες βρέθηκαν στους δρόμους της Σόφιας το Σάββατο 13 Φλεβάρη για να διαδηλώσουν ενάντια στη φασιστική παρέλαση Lukovmarch, η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία 18 χρόνια στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας προς τιμήν του φασίστα στρατηγού Hristo Lukov, ο οποίος εκτελέστηκε από την αντάρτισσα Violeta Yakova στις 13 Φλεβάρη του 1943. Την παρέλαση διοργανώνουν μια σειρά από νεοναζιστικά κόμματα και οργανώσεις όπως η Βουλγαρική Εθνική Ένωση κ.ά. Η παρέλαση αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του φασισμού στη Βουλγαρία και κάθε χρόνο συμμετέχουν αντιπροσωπείες από φασιστικά και ναζιστικά κόμματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία κ.ά.). μετατρέποντας το Φεβρουάριο σε μήνα φόβου και ντροπής για τη βουλγάρικη πρωτεύουσα.

Αρκετοί σύντροφοι και συντρόφισσες από την Ελλάδα -ανάμεσα τους και η ΑΠΟ με οργανωμένη παρουσία- βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας για να διαδηλώσουν ενάντια στον φασισμό και να υποστηρίξουν τους συντρόφους εκεί, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να χτίσουν αναχώματα στη διαρκή προώθηση του φασισμού, να δημιουργήσουν δομές και μέτωπα αντίστασης στην επίθεση κράτους, φασιστών και μαφιών.

Sofia antilukov 13.02.21 3

Το κοινωνικό κίνημα στη Βουλγαρία, αφού ουσιαστικά διαλύθηκε πλήρως κάτω από την κρατική μπότα του σοσιαλισμού, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιμέτωπο με τις εθνικιστικές και φασιστικές γκρούπες που ανασυντάχθηκαν μετά την κατάρρευση του 1991. Σήμερα, είναι ζωτικής σημασίας η υποστήριξη στο αντιφασιστικό κίνημα της Βουλγαρίας, ώστε να μπορέσει να αντισταθεί στη φασιστική απειλή, ώστε να ανθίσουν οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, ενάντια στις εθνικιστικές κορώνες και τις καπιταλιστικές προσταγές.

Για την ενδυνάμωση των κοινών διεθνιστικών αγώνων. Για τα Βαλκάνια της ισότητας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Antifa Bulgaria

"Κανένας Ναζί στους δρόμους μας! Σόφια, 13 Φεβρουαρίου
 
Φέτος, όπως εδώ και πολλά χρόνια, βγήκαμε στους δρόμους ως πράξη αντίστασης κατά της ετήσιας νεοναζιστικής εκδήλωσης Lukovmarch. Επί 18 χρόνια αυτή η εκδήλωση συγκεντρώνει φασίστες από όλη την Ευρώπη, μετατρέποντας ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο σε έναν μήνα φόβου ή ντροπής για όποιον καταλαβαίνει τι σημαίνει ακόμη και η απλή δυνατότητα μιας τέτοιας εκδήλωσης. Έτσι, φέτος, επιλέγουμε για άλλη μια φορά να αντισταθούμε απέναντι τους την ίδια μέρα. Γιατί το να κάνεις μια δημόσια διαδήλωση είναι ζωτικής σημασίας σε τέτοιες περιόδους και επειδή το να παραμένεις σιωπηλός σημαίνει πως είσαι συνένοχος.
 
Διαδηλώνουμε στους δρόμους για να πούμε αρκετά! Αρκετά με τη διαστρέβλωση και τη χειραγώγηση της ιστορίαςι για να υπηρετεί απεχθείς πολιτικές επιδιώξεις. Αρκετά με τη χρησιμοποίηση των Ρομά, των προσφύγων, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και άλλες περιθωριοποιημένων ομάδων ως αποδιοπομπαίων τράγων για τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση στην οποία βρισκόμαστε. Αρκετά με αυτούς που κατηγορούν τους πιο ευάλωτους από μας για όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση. Αρκετά με την προσπάθεια των εξουσιαστών να μας διχάσουν στρατηγικά μεταξύ μας, να μας κρατήσουν απασχολημένους ώστε να μην βλέπουμε ότι είναι αυτοί που κερδίζουν από την εργασία μας και τη δυστυχία μας χωρίς να μας δίνουν τίποτα πίσω.
 
Η κρίση του covid έχει κάνει τα πάντα ακόμη πιο ξεκάθαρα από πριν. Οι εργάτες συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς υποστήριξη σε επισφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες, χιλιάδες άλλοι μένουν χωρίς δουλειά και χωρίς ευκαιρίες, και ενώ πολλοί Βούλγαροι εργαζόμενοι αγωνίζονται να ζήσουν στη Δυτική Ευρώπη για να οικοδομήσουν ένα μέλλον για τους ίδιους και να φροντίσουν για τις οικογένειές τους, απαιτούν από εμάς να μισήσουμε όσους έρχονται εδώ από το εξωτερικό για τον ίδιο σκοπό.
[...]
 
Sofia antilukov 13.02.21 4
 
Αρνούμαστε να το κάνουμε αυτό. Αρνούμαστε να διχαστούμε. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
Λέμε συχνά ότι τα φασιστικά καθεστώτα δεν ξεκινούν ποτέ με στρατόπεδα συγκέντρωσης - ότι μάλλον τελειώνουν με αυτά. Ωστόσο, ο φασισμός δεν είναι γραμμικός. Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συνεχίζεται με τη μορφή των κέντρων κράτησης μεταναστών, από τα ελληνικά νησιά μέχρι τη βαλκανική διαδρομή προς τη Δυτική Ευρώπη. Ο φασισμός δεν ξεκινάει μόνο με πλατφόρμες που μαζεύουν ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας και τους θεωρούν επικίνδυνους και ανάξιους· αντίθετα, βρίσκεται και στην κανονικοποίηση του λόγου του μίσους στην οθόνη, στους δρόμους, στο κοινοβούλιο, στις πορείες ναζιστικών ομάδων που βολικά βαπτίζονται ως πατριωτικές. Ευδοκιμεί σε όλα αυτά τα πράγματα. Και πρέπει να αντισταθούμε σε όλους αυτούς.
 
Σήμερα και κάθε μέρα παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που καταστρέφει τη ζωή μας κρατώντας μας πεινασμένους, διχασμένους και αδύναμους. Λέμε ′′ΟΧΙ!" στον ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία, τον σεξισμό και όλες τις υπόλοιπες μισητές ρητορικές που καθημερινά μας σπρώχνουν πιο κοντά στο φασισμό".

Πρόσφατα άρθρα