Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες των έντεκα συλληφθέντων της κατάληψης Libertatia στις 28/08/24
 
Η περιγραφή των ειδεχθών εγκλημάτων που διεξάγονται τόσα χρόνια στην κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και σε δημοσιεύματα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων, είναι ότι -άκουσον, άκουσον!-  αντιεξουσιαστές «επιχειρούν κατά καιρούς, την επισκευή [του κτιρίου], εκτελώντας διάφορες εργασίες». *
 
Πρόκειται για κτίριο διατηρητέο, αλλά όχι διατηρημένο, καθώς η εφορεία νεωτέρων μνημείων το άφηνε για δεκαετίες παραμελημένο να ρημάζει. Η ίδια εφορεία βέβαια, βλέποντας το κτίριο να ξαναζωντανεύει, έσπευσε να καταγγείλει επανειλημμένα, με την αρωγή της αστυνομίας (και με σθένος που δεν επέδειξε για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς), τα σωστικά έργα των καταληψιών στη στέγη, αδιαφορώντας βέβαια για την εμπρηστική επίθεση, στην κυριολεξία καταστροφική, που είχε δεχτεί το κτίριο, μαζί και οι καταληψίες, από φασίστες σε συλλαλητήριο το 2018. Οι ψευδείς κατηγορίες περί καταστροφών στο ρημαγμένο κτίριο κατέπεσαν πανηγυρικά πριν λίγους μήνες και οι καταγγέλλοντες εκτέθηκαν στο δικαστήριο, εγείροντας μάλιστα υποψίες για τα κίνητρά τους.
 
Πριν από μερικές μέρες η αστυνομία, παρουσία πταισματοδίκη, συνέλαβε, επί τω έργω πάλι, έντεκα ανθρώπους άκρως επικίνδυνους για το κλίμα παραίτησης, υποταγής στη φιλελεύθερη αρπαγή, απελπισίας και σιωπής, που έχει επιβληθεί στην κοινωνία. Η κατηγορία που αποδόθηκε στις συλληφθείσες και τους συλληφθέντες για την απαραίτητη (και κατασκευαστικά ιδιαιτέρως ήπια) διαχείριση των υδάτων στην αυλή του κτιρίου, έργο ωφέλιμο και για ολόκληρη τη γειτονιά, είναι, μαζί με την απείθεια, η παράνομη επέμβαση και οι εργασίες σε διατηρητέο κτίριο. Οι κατηγορίες είναι προφανώς γελοίες. Προφανώς επιδιώκουν να εκδικηθούν την κοινωνική αντιπολίτευση, προφανώς ελπίζουν να την καταπνίξουν, προφανώς εντάσσονται στη στρατηγική εκκένωσης κάθε αυτοδιαχειριζόμενου χώρου με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, όπως άλλωστε δείχνει η συστηματική διάλυση των φοιτητικών στεκιών εντός του ΑΠΘ τα τελευταία χρόνια. Προφανώς oι κατηγορίες θα καταπέσουν. Για να μην ταλαιπωρούνται λοιπόν οι λειτουργοί των δικαστηρίων:
 
Να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες εναντίον των έντεκα της Libertatia. Διώκονται αποκλειστικά και μόνον επειδή καθιστούν βιώσιμο και κοινωνικά χρήσιμο, ανοιχτό και αυθεντικά δημόσιο, έναν χώρο στην πόλη.
 
Θεσσαλονίκη, 5/9/2024
 
Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ ΔΙΠΑΕ
 
* «Τον Ιανουάριο του 2018 το κτίριο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά, μετά από συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, και έκτοτε άτομα που σύμφωνα με την αστυνομία ανήκουν στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο επιχειρούν, κατά καιρούς, την επισκευή του, εκτελώντας διάφορες εργασίες». Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ναυτεμπορική, Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024.

banner fest APO 6[Πρόγραμμα, ενημερώσεις, τοποθετήσεις κ.α.]

[Εισηγήσεις, ενημερώσεις, τοποθετήσεις κ.α.]

Ενάντια στον πόλεμο

antiwar banner

[κείμενα, αναλύσεις, μεταφράσεις]

Έντυπη Έκδοση

EZLN • La Montaña

Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη

[ενημερώσεις, κείμενα, μεταφράσεις]

El Sur Resiste - Ο Νότος Αντιστέκεται

campana global

[ανακοινώσεις & ενημερώσεις]