Στις 21/1/2018, κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για την Μακεδονία, ομάδα φασιστών που ξεπήδησε από εκεί, πυρπολεί το κτίριο της κατάληψης Libertatia, ενώ την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη αντι-εθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα, μια συγκέντρωση που είχε τεράστια σημασία τη συγκεκριμένη μέρα για τη δημιουργία ενός πόλου αντίστασης στον εθνικιστικό παροξυσμό της περιόδου εκείνης. Την επόμενη μέρα πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με 2.500 άτομα για τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε η Libertatia. Στην πορεία που ακολούθησε συλλαμβάνονται -και κρατούνται για 4 μέρες- 5 σύντροφοι με την κατηγορία του «εμπρησμού» μιας ρόδας, η οποία και δεν έγινε ποτέ. Γεγονότα που θυμίζουν άλλες εποχές. Αγωνιστές που διαμαρτύρονται για τον εμπρησμό ενός κατειλημμένου χώρου αγώνα κατηγορούνται εν τέλει για εμπρησμό, ο οποίος ποτέ δεν συνέβη.

Η στάση του κράτους και της αστυνομίας ήταν ξεκάθαρη για ακόμη μια φορά απέναντί μας. Ενώ τη μια μέρα παρακολουθούσαν ένα ολόκληρο κτίριο να καίγεται, και χτυπούσαν φιλικά στην πλάτη τους φασίστες που επιτίθονταν τόσο σε καταλήψεις όσο και στη συγκέντρωση της Καμάρας, την επόμενη μέρα αποφάσισαν να διαλύσουν την πορεία υπεράσπισης και να συλλάβουν 5 αγωνιστές/τριες. Το γεγονός ότι η κατηγορία του εμπρησμού μετατράπηκε από πλημμέλημα σε κακούργημα από τον εισαγγελέα δείχνει και την πολιτική απόφαση του κράτους για καταστολή του αντιφασιστικού κινήματος. Κι αυτό γιατί ο εμπρησμός μετατρέπεται σε κακούργημα όταν υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Το σε ποια περίπτωση υπήρχε αυτός ο κίνδυνος είναι νομίζουμε προφανές σε όλους.

Ο αγώνας της Libertatia δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο τη σύμπλευση και τη συνεργασία κράτους και παρακράτους. Για τον εμπρησμό της κατάληψης δεν έχει κουνηθεί φύλλο, ενώ μέσα σ' όλο αυτό το διάστημα έχουν υπάρξει συνολικά 21 συλλήψεις σχετικές με την υπεράσπιση της κατάληψης. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η αστυνομία όλο αυτό το διάστημα έχει εισβάλει 3 φορές στον χώρο με σκοπό τη διακοπή της ανοικοδόμησης, πραγματοποιώντας 16 συλλήψεις, καθώς προφανώς, σύμφωνα με τη λογική του κράτους και των αρμόδιων αρχών, καταστροφή αποτελεί η αναστήλωση κι όχι η πράξη του εμπρησμού. Η υπόθεσή αυτή είναι υπόθεση όλου του αναρχικού, αντιφασιστικού και ριζοσπαστικού κινήματος, το οποίο είναι σημαντικό να στηρίξει ενάντια στις κρατικές μεθοδεύσεις τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που κατηγορούνται, καθώς επίσης και να υπερασπιστεί πολιτικά, ηθικά και υλικά τον αγώνα για την ανοικοδόμηση ως αγώνα πολιτικής υπεράσπισης και κινηματικής οχύρωσης των καταλήψεων και των δομών αγώνα.

Η συγκεκριμένη δίκη ως πρώτη δίκη για την υπόθεση της κατάληψης Libertatia είναι σημαντική τόσο για την πολιτική υπεράσπιση των δομών αγώνα μέσα και από τον αγώνα της Libertatia όσο και για την πολιτική, κινηματική και κοινωνική οχύρωση του αγώνα της ανοικοδόμησης. Όλες οι επιθετικές ενέργειες κράτους και παρακράτους ενάντια στην κατάληψη Libertatia είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Τις ενώνει η παρουσία στον δρόμο ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό και τη φασιστική απειλή, η υπεράσπιση των δομών αγώνα απέναντι σε κράτος και φασίστες, ο συμβολισμός της ανοικοδόμησης μιας κατάληψης σε μια περίοδο γενικευμένης καταστολής απέναντι σε κατειλημμένους χώρους, αγωνιστές αλλά και στο ίδιο το κοινωνικό σώμα. Η ανοικοδόμηση της Libertatia αποτελεί μια διαδικασία που παραμένει ζωντανή 3,5 χρόνια μετά και που έχει παραγάγει σημαντικά αποτελέσματα. Μιας διαδικασίας που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια συνθήκη διαρκούς στοχοποίησης και καταστολής των καταλήψεων και των δομών αγώνα και γι' αυτό χτυπιέται με τόση μανία από το κράτος.

Δευτέρα 30/8 στις 17.30 μικροφωνική έξω από την libertatia

Τρίτη 31/8 στις 18.00 μικροφωνική στην Καμάρα

Τετάρτη 1/9 προσυγκέντρωση 7.30 στο Άγ. Βενιζέλου (για να μεταβούμε στις Σέρρες τηλ. Επικοινωνίας 6979001990 ), στις 9.00 συγκέντρωση στα Δικαστήρια Σερρών

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

Η LIBERTATIA ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ!

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ LIBERTATIA

Κατάληψη Libertatia 2021

libedikh2021


[Εισηγήσεις, ενημερώσεις, τοποθετήσεις κ.α.]

Ενάντια στον πόλεμο

antiwar banner

[κείμενα, αναλύσεις, μεταφράσεις]

Έντυπη Έκδοση

EZLN • La Montaña

Οι Ζαπατίστας στην Ευρώπη

[ενημερώσεις, κείμενα, μεταφράσεις]

El Sur Resiste - Ο Νότος Αντιστέκεται

campana global

[ανακοινώσεις & ενημερώσεις]