Στις αρχές Μαρτίου, η βουλή των αντιπροσώπων της Χιλής ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος 1448, το οποίο παρέχει πολιτική υποστήριξη στον Piñera και του δίνει την δυνατότητα να διατάξει με διάταγμα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις στη νότια ζώνη της Χιλής, στην περιοχή Araucanía και να κάνει χρήση του αντιτρομοκρατικού νόμου στα εδάφη των Mapuche.

project resolution mapuche

Το εν λόγω σχέδιο, που ψηφίστηκε με 61 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 26 αποχές, είναι μέρος μιας διαρκούς εκστρατείας ενάντια στους Mapuche, στις διεκδικήσεις τους, τους αγώνες που έχουν δώσει για την υπεράσπιση των εδαφών τους, μέρος του σχεδίου τρομοκράτησής τους και εξόντωσής τους με αμέτρητα περιστατικά κατασταλτικής βίας, δολοφονιών, διώξεων, φυλακίσεων και υφαρπαγής των εδαφών τους.

project resolution mapuche1

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 24 χρόνια για να απονομιμοποιήσει τις εδαφικές αξιώσεις και να ποινικοποιήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Mapuche. Έτσι αυτή τη φορά δίνεται η δυνατότητα να παραχωρηθεί στον στρατό η εξουσία να περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του δίνει την εξουσία της δικαστικής αστυνομίας.

Στη Χιλή από το 1997, το κράτος εφάρμοσε την αντιτρομοκρατική νομοθεσία εναντίον των Mapuche που οδήγησε σε διώξεις δεκάδων ανθρώπων, σε αστυνομικές μεθοδεύσεις και δίκες παρωδίες μέσα από την πρακτική των ανώνυμων μαρτύρων, των πολυετών ποινών φυλάκισης και της συνεχιζόμενης αστυνομικής βίας.

Οι Mapuche για περισσότερα από 500 χρόνια αγωνίστηκαν για να ανακτήσουν τα εδάφη τους, ενάντια στην καταστολή του κράτους της Χιλής, τα οποία έχουν κλαπεί και καταστραφεί από τα μεγάλα επιχειρηματικά αφεντικά της περιοχής, καταστρέφοντας ολόκληρο το Wallmapu. Οι κινητοποιήσεις τους συνεχίζονται μέχρι σήμερα, παρά την κρατική τρομοκρατία, ενώ τις τελευταίες μέρες ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων των Mapuche λαμβάνει χώρα και συγκεκριμένα στα εδάφη που έχουν καταληφθεί από εταιρίες και μεγαλογαιοκτήμονες.

project resolution mapuche2

 

Πηγές:  laizquierda dariomapuche international link


Πρόσφατα άρθρα