Δημόσια Δήλωση
Πριν από την κήρυξη της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στο Wallmapu, (περιοχή Μαπούτσε)
12 Οκτωβρίου 2021

Η αυτόνομη κοινότητα Μαπούτσε της επικράτειας Temucuicui δηλώνει στις κοινότητες και τις οργανώσεις των mapuche και στην εθνική και διεθνή κοινή γνώμη τα ακόλουθα·

1.- Σήμερα θα είναι μια ιστορική ημέρα της ρατσιστικής και τρομοκρατικής δράσης του χιλιανού κράτους και της κυβέρνησης του εγκληματία Sebastián Piñera, είναι ακριβώς η ημέρα κατά την οποία δίνεται συνέχεια και ανανεώνεται η γενοκτονία και η καταστροφή του περιβάλλοντος, που ο ρατσιστικός πολιτισμός έχει αποκαλέσει "ανακάλυψη της Αμερικής". Κηρύσσεται η επίθεση στον λαό Μαπούτσε μέσω της κήρυξης "κατάστασης έκτακτης ανάγκης" που επιδιώκει για μια περίοδο 15 ημερών τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων για την αύξηση και την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης, της καταστολής και του περιορισμού του κινήματος αντίστασης των Μαπούτσε.

2.- Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ηχηρή αποτυχία του κράτους, την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διασφαλίζουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Επίσης, είναι η αντικειμενική απόδειξη της αποτυχίας της Συντακτικής Συνέλευσης και των δεσμευμένων εδρών, όπου ο ιστορικός αγώνας του λαού Μαπούτσε έχει σχετικοποιηθεί και περιοριστεί σε μια αφηρημένη έννοια των «λαών». Τώρα σε συζήτηση και διακήρυξη του πολυεθνικού κράτους έχει κηρυχθεί επίσημα η στρατιωτικοποίηση και η συνέχιση της γενοκτονίας, της οποίας ο λαός Μαπούτσε υπήρξε ιστορικά θύμα.

3.- Βρισκόμαστε παρουσία ενός αποικιακού κράτους, με όλη τη ρατσιστική δομή του να υποκύπτει στις πιέσεις των γαιοκτημόνων και των επιχειρηματιών που διατηρούν την οικονομική τους δύναμη στην παλιά μας επικράτεια, που κατέστρεψαν το wallmapu και πέτυχαν την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων. Σήμερα όλες οι διαδικαστικές και συνταγματικές εγγυήσεις τίθενται στη διάθεση των εγκληματιών της αστυνομίας, των ίδιων που εφηύραν τα στοιχεία στην Επιχείρηση Τυφώνας και των ιδρυμάτων που μαζί με τους στρατηγούς τους έχουν κλέψει δημόσιους πόρους, και που απολαμβάνουν όλες τις ελευθερίες. Από την άλλη, εμείς οι Μαπούτσε υπαγόμαστε στο ποινικό δίκαιο του νομοθέτη, δηλαδή είμαστε ένοχοι για το γεγονός και μόνο ότι είμαστε Μαπούτσε.

4.- Ενόψει αυτού του σεναρίου, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι το έδαφός μας ήταν επίσης αντικείμενο τρομοκρατικών ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν από τον χιλιανό στρατό κατά τη διάρκεια του 1986, εν μέσω της πολιτικοστρατιωτικής δικτατορίας, όταν μια μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της δικτατορίας με την υποστήριξη ενός μεγάλου αποσπάσματος στρατιωτών, οι οποίοι εισέβαλαν βίαια, αναζητώντας υποτιθέμενα όπλα και ηγέτες της επικράτειας των Temucuicui, Trikauko, ancapi ñancucheo και Chacaico. Ήταν δύσκολες στιγμές, με καταστροφές σπιτιών, βασανιστήρια και τρόμο, που παρέμειναν στη μνήμη των ανταρτών του Temucuicui. Επομένως αν οι ένοπλες δυνάμεις της Χιλής δεν μας εκφόβισαν εκείνη τη φορά, πολύ λιγότερο θα μπορέσουν να το κάνουν τώρα.

5.- Τέλος επισημαίνουμε ότι θα συνεχίσουμε να καταγγέλουμε και να αντιστεκόμαστε για να επαναφέρουμε τη ζωή στο wallmapu, θα προστατεύσουμε το Itxofi Mogen όπως μας το εμπιστεύτηκαν οι πρόγονοί μας και καλούμε όλα τα εδάφη σε αγώνα και αντίσταση, ώστε να παραμείνουμε όρθιοι και ποτέ στα γόνατα. Ο λαός μας έχει πολεμήσει από την άφιξη των Ισπανών κλεφτών και τώρα δεν θα είναι η εξαίρεση, όλα όσα μπορεί να προκύψουν από αυτό, καθώς και τα θύματα που μπορεί να υπάρξουν θα είναι αποκλειστική ευθύνη του Χιλιανού κράτους. Για αυτό το λόγο, θα διατηρήσουμε τον εδαφικό μας έλεγχο και θα συνεχίσουμε με τις ανακτήσεις των εδαφών μας, ακόμα κι αν αυτό κοστίσει τη ζωή μας.

 

Είμαστε όλοι ο λαός Μαπούτσε

Να καταγγείλουμε τη στρατιωτικοποίηση

Έξω από τα εδάφη των Μαπούτσε ο στρατός

 

Αυτόνομη Κοινότητα Μαπούτσε- ΤERRITORIO TEMUCUICUI

 

Πηγή: comunidad temucuicui