Το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Απρίλη, οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογίας, Πολιτικών Επιστημών και Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου δίνοντας την ευκαιρία να εκφράσουν δημόσια τον λόγο τους σε ένα ευρύτερο κοινό και να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Ως landandfreedom.gr ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση των φοιτητ(ρι)ών και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον αγώνα τον οποίο δίνουν.

Η εισήγηση των εκπροσώπων των προαναφερθέντων φοιτητικών συλλόγων ανέλυσε τον ψηφισμένο νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, κάνοντας συνολική αναφορά στην επιχειρούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και εστιάζοντας σε διάφορες πτυχές του νόμου αυτού: ενίσχυση ταξικών φραγμών σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικά κλπ.

Ειδική μνεία έγινε στην γενικότερη συνθήκη μέσα στην οποία εξελίσσεται αυτή η επίθεση από την κυριαρχία στον τομέα της παιδείας, εν μέσω πανδημίας. Η επίθεση αυτή στην εκπαίδευση εντάσσεται, όπως ανέφεραν οι φοιτητές, σε μία συνολικότερη επίθεση της οποίας αποτελεί κομμάτι. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η πολιτική διαχείριση της πανδημίας και η κατασταλτική της εργαλειοποίηση από το κράτος, οι νέοι νόμοι απαγόρευσης συναθροίσεων, επίτασης της λεηλασίας της φύσης, το επερχόμενο αντεργατικό νομοσχέδιο κλπ. Αναφορά έγινε και στο κομμάτι της καταστολής το οποίο εφαρμόζεται από το κράτος στην κοινωνική βάση, σε ένα ευρύ φάσμα, προκειμένου να διασφαλίσει την εφαρμογή της κρατικής πολιτικής, χτυπώντας όσους/ες αντιστέκονται.

Ακόμη, οι φοιτητές/τριες απάντησαν στη λασπολογία, την συκοφάντηση και τα ψεύδη τόσο των κρατικών και θεσμικών οργάνων εντός και εκτός πανεπιστημίων, όσο και στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης τα οποία συντασσόμενα με το κράτος και το κεφάλαιο λοιδορούν τον αγώνα των φοιτητών και των φοιτητριών.

Στη συνέχεια, έγινε μία αναδρομή στο χρονικό του αγώνα, με ειδική αναφορά και στην κατάληψη της Πρυτανείας και τον σημαντικό ρόλο που αυτή έπαιξε στην ανατροφοδότηση του φοιτητικού κινήματος, την αναζωογόνηση των συλλογικών διαδικασιών, την επανοικειοποίηση του πανεπιστημίου (με πολυποίκιλες δράσεις, εκδηλώσεις κ.α. όλο αυτό το διάστημα), τις καταλήψεις και συνολικά τον ίδιο τον αγώνα. Σε αυτό το σημείο καταδείχθηκε η αξία της κατάληψης ως μέσο αγώνα, μαζί με την αντίληψη της συνέχισης του αγώνα που έχει οδηγήσει στην καθιέρωση της εβδομαδιαίας πορείας «ανεξαρτήτως συνθηκών» (χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η φοιτητική πορεία ανήμερα της 25ης Μαρτίου).

Επιπρόσθετα, κατατέθηκε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες η αντίληψη σε σχέση με την οργάνωση μέσα στους συλλόγους με διαδικασίες βάσης, αδιαμεσολάβητα, και πώς αυτός ο τρόπος αγώνα έχει συνεισφέρει στον ίδιο τον αγώνα των φοιτητών. Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ο προσανατολισμός τους να μην παγιδευτούν σε συντεχνιακές λογικές, επιχειρώντας όλο αυτό το διάστημα τόσο μέσω του λόγου τους όσο και μέσω της κίνησης (βλ. εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης προς Τούρκους φοιτητές, πορείες γειτονιάς, συζητήσεις με μαθητές, εκπαιδευτικούς κ.α.) να σπάσουν τη φοιτητική γυάλα, και να συνδεθούν με την υπόλοιπη κοινωνική βάση που αντιστέκεται και αγωνίζεται. Αναφορά έγινε και σε σχέση με την έρευνα στα πανεπιστήμια, τον ρόλο και τους σκοπούς που αυτή επιτελεί προς όφελος των καπιταλιστικών/κρατικών αναγκών, με τους φοιτητές/τριες να τάσσονται ενάντια.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκαν σε μερικές πτυχές που οφείλει να έχει ο αγώνας. Ο πανεκπαιδευτικός του χαρακτήρας, η πανελλαδική του έκταση και να μην περιοριστεί τοπικά, και η αλληλεπίδραση με τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην κοινωνία.

Τέλος απεύθυναν κάλεσμα σε ολόκληρη την κοινωνία να πλαισιώσει τον αγώνα, και από κοινού να παλέψουν όχι μόνο ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, αλλά ενάντια στην συνολικότερη επίθεση που δέχονται οι εκμεταλλευόμενοι από το κράτος και το κεφάλαιο.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις. Εμείς αυτό που ρωτήσαμε τους φοιτητές/τριες είναι οι σκέψεις τους σχετικά με την σύνδεση του αγώνα και τον συντονισμό με άλλες πόλεις με βάση την εκφρασμένη αναγκαιότητα, και ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για αυτό. Η απάντηση των φοιτητών/τριών είναι ότι επιθυμούν και θέλουν το επόμενο διάστημα να κινηθούν σε μία τέτοια κατεύθυνση συνάντησης και ζύμωσης με φοιτητές/τριες από άλλες πόλεις, ίσως μέσω ενός πανελλαδικού συνεδρίου.

Επόμενο κεντρικό ραντεβού, δόθηκε την Πέμπτη 15 Απρίλη, ημέρα ορόσημο με βάση τις εξαγγελίες του κράτους για επίσπευση της εγκατάστασης αστυνομικών δυνάμεων εντός των πανεπιστημίων, το δεύτερο 15μερο του Απρίλη.

Παρακάτω υπάρχει το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη, όπου και αναλύονται διεξοδικότερα τα ζητήματα που έθεσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Να σημειώσουμε την άρτια κάλυψη της εκδήλωσης από το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431ΑΜ και άλλους συντρόφους/ισσες.

Εμείς από τη μεριά μας ανανεώνουμε το ραντεβού στον δρόμο, εκεί που κρίνεται το δίκαιο του αγώνα, στεκόμενοι/ες απέναντι σε κράτος, κεφάλαιο και καταστολή.

Συντακτική Ομάδα landandfreedom.gr


Πρόσφατα άρθρα