Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Διήμερο Αναρχικό Φεστιβάλ στο ΑΠΘ, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απρίλη! Παρά τις άοκνες προσπάθειες κράτους, μπάτσων, πρυτάνεων και κοσμητόρων να εμποδίσουν, το μεγαλύτερο πολιτικό φεστιβάλ του τελευταίου – τουλάχιστον – χρόνου εντός του ασύλου.


Ήδη από την πρώτη ημέρα, και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και παρουσίασης της ποιητικής συλλογής του Β. Μάγγου, και την συζήτηση γύρω από την δολοφονική κρατική καταστολή με την παρουσία τόσο του Γ. Μάγγου, όσο και του Α. Μανιουδάκη, οι πρυτανικές αρχές, μαζί με την κοσμητεία, ανακοίνωσαν πως ανακλήθηκε η άδεια παροχής ρεύματος (τριφασικό ρεύμα για τις ανάγκες του ηχοσυστήματος) για την πραγματοποίηση της συναυλίας στα πλαίσια του Φεστιβάλ. Παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης τόσο από τις διοικητικές αρχές του πανεπιστημίου, όσο και από την περικύκλωση του ασύλου από αστυνομικές δυνάμεις, κάναμε ξεκάθαρο με κάθε τρόπο, όπως και έγινε, πως οι εκδηλώσεις – πολιτικές και πολιτιστικές – του φεστιβάλ και τις δύο ημέρες θα διεξαχθούν κανονικά.

Το Σάββατο 6 Απρίλη, είδαμε την αναβάθμιση της καταστολής ακόμη και στο επίπεδο το αποκλεισμού των κτιρίων και ολόκληρου του campus του ΑΠΘ από το πρωί, προς καθηγητές, εργαζομένους, και τους ίδιους τους φοιτητές. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η προκλητική απόφαση του κοσμήτορα της Νομικής Γκλαβίνη να κρατήσει κλειστό το κτίριο της νομικής καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα με την απόφασή του αυτή εμπόδισε ενεργά την τακτική συνέλευση του Σωματείου στην ΕΡευνα και την ΤΡιτοβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, είδαμε ακόμη μία επιχείρηση τρομοκράτησής μας, με την προσαγωγή 6 συντρόφων και συντροφισσών μας κατά την μεταφορά της κάβας, εντός του ασύλου, με την πρόφαση της ποτοαπαγόρευσης στους χώρους του ΑΠΘ! Όπως είναι βέβαια ήδη γνωστό τόσο η εκδήλωση για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση όσο και το μεγάλο hip – hop Live πραγματοποιήθηκαν κανονικά, παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης του κόσμου με εξακριβώσεις, ως την βασική πολιτική απάντηση στην καταστολή, με εκατοντάδες να στηρίζουν το φεστιβάλ με την παρουσία τους.


Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά της προθέσεις κράτους και πρυτάνεων για τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση γενικότερα. Έχει γίνει ξεκάθαρη όλα τα τελευταία χρόνια, τόσο με τους εκάστοτε νόμους, όσο και με τις κατασταλτικές επιχειρήσεις. Από την εκκένωση του στεκιού στο Βιολογικό, τις δεκάδες εισβολές στο άσυλο, τις εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητ(ρι)ών, τις εκκενώσεις καταλήψεων σχολών, όπως στην Νομική ΔΠΘ, την Νομική ΑΠΘ, και την ΣΘΕ μαζί με τις 49 συλλήψεις, ως την βάρβαρη καταστολή με χημικά, του 3ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ Κατειλημμένων Χώρων και Συλλογικοτήτων τον Σεπτέμβρη του 2022 στο ΑΠΘ και την αποτυχημένη προσπάθεια παρεμπόδισης του 3ου Αναρχικού Φεστιβάλ στο ΑΠΘ. Είναι ξεκάθαρο δηλαδή, πως ονειρεύονται ιδιωτικά – αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια, δίχως ίχνος πολιτικοποίησης, με πειθαρχικά, διαγραφές, χωρίς ίχνος φοιτητικής μέριμνας, με την κοινωνική βάση χωρίς κανένα περιθώριο να υπερασπιστεί τα κεκτημένα αγώνα τόσο εντός όσο και εκτός των πανεπιστημίων.


Στο σημείο αυτό, είναι αναγκαίο να αναφερθούν οι ευθύνες που έχουν, ο πρύτανης Χ. Φειδάς, ο κοσμήτορας της Νομικής Π. Γκλαβίνης, ο κοσμήτορας ΟΠΕ, και η κοσμητόρισα της ΣΘΕ Χαραλάμπους, αφού μέσα από την στάση και τις ανακοινώσεις τους συνέβαλαν τα δέοντα, ως το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στις σχολές για την στοχοποίηση του φεστιβάλ. Ο Γκλαβίνης, ο οποίος έχει φέρει τα ΕΚΑΜ να εκκενώσουν την κατάληψη της Νομικής, που έχει απειλήσει δεκάδες φορές φοιτητές με πειθαρχικά, διαγραφές, ενώ η Χαραλάμους είναι αυτή που έχει ζητήσει πολλαπλές φορές την επέμβαση της αστυνομίας εντός του ασύλου, ενώ στο τελευταίο της επίτευγμα αποτελεί μάρτυρα κατηγορίας για τους 49 συλληφθέντες κατά την εκκένωση της κατάληψης της ΣΘΕ τον περασμένο μήνα.


Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα λοιπόν είναι πως αυτή η υπεράσπιση του ασύλου, των κεκτημένων αγώνα, γίνεται κάτω από τις σημαίες του οργανωμένου αναρχικού κινήματος. Δεν μπορούν ούτε στιγμή να διανοηθούν, πως εμείς, οι αναρχικοί αμφισβητούμε τόσο επίμονα τις κρατικές επιταγές, απέναντι σε κάθε αντιξοότητα, απέναντι σε κάθε τους κίνηση. Και μάλιστα δεν πρόκειται για μία μάχη των χαρακωμάτων, αλλά για μια πλατιά μάζα κόσμου η οποία στηρίζει, συμμετέχει, εμπλέκεται, ολοένα και οργανώνεται στις τάξεις του αναρχικού κινήματος. Αυτό είναι που τους φοβίζει περισσότερο και αυτό προσπαθούν μάταια να καταστείλουν: Την μεγάλη μάζα αγωνιζόμενων πλάι στα προτάγματα του κοινωνικού αναρχισμού, που μπορεί – όπως έχει κάνει τόσες άλλες φορές, ειδικά στο ΑΠΘ – να προκαλέσει πραγματικές ρωγμές στο σάπιο εξουσιαστικό κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα, με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις, με μεγαλειώδη φεστιβάλ που μπορεί να μην πραγματοποιήθηκαν με τις βέλτιστες συνθήκες, αλλά η ίδια η ολοκλήρωσή τους απαντά με κάθε τρόπο σε όλους του λακέδες της κρατικές εξουσίας, σε κάθε απολογητή και υπονομευτή των κινημάτων, σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής μας!


Γνωρίζουμε επίσης καλά, πως το επόμενο διάστημα η κατάληψή μας, η πιο πρόσφατη στην Ελλάδα μέσα σε αυτό το κύμα εκκενώσεων, το ελευθεριακό στέκι Primavera, θα βρεθεί στο στόχαστρο της αστυνομίας και όχι μόνο, καθώς είμαστε βέβαιοι πως η απόφαση για την παρεμπόδιση και καταστολή του Φεστιβάλ προέκυψε από τους πιο ψηλούς ορόφους της ΓΑΔΘ, και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Ενώ ταυτόχρονα καταδείχθηκε ακόμη και με αυτόν τον τρόπο η αξία των καταλήψεων ακόμη και σε μία τέτοια έκτακτη συνθήκη. Ένα πράγμα έχουμε να απαντήσουμε, όπως έχουμε αποδείξει τοις πάση όλα αυτά τα χρόνια: από την κατάληψη της πρυτανείας του ’21, μέχρι τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, απέναντι σε ξύλο, χημικά, διώξεις, αποκλεισμούς, εκκενώσεις και κάθε προσπάθεια καταστολής: ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ!


"Γνωρίζω ότι δεν τους υπολογίζετε γιατί η Αυλή είναι οπλισμένη, σας ικετεύω όμως να μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ότι πρέπει να τους υπολογίζετε πολύ, κάθε φορά που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι το πάν.
Να σε ποιο σημείο βρίσκονται:
κι αυτοί αρχίζουν να μην υπολογίζουν τα στρατεύματά σας γιατί το κακό είναι ότι η δύναμή τους υπάρχει μέσα στην φαντασία τους και μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά ότι, εν αντιθέσει προς όλα τα άλλα είδη ισχύος, όταν φτάσουν σ' ένα ορισμένο σημείο, μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν."

Καρδινάλιος του Ρετζ

Υ.Γ. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε με κάθε τρόπο όλους/ες όσοι/ες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ αυτού, την οικογένεια του Β. Μάγγου και τον Α. Μανιουδάκη, τις μπάντες Aflikto, Η μικρή αδελφή, Κατολίσθηση, Στράφι και τους Sponty, Σίλε, Σημάδι, Στόλεν, Jako, black sheep, foko και Apithos, για την παρουσία τους και την πολιτική τους στήριξη, δίχως την οποία η πραγματοποίηση του φεστιβάλ θα ήταν ανέφικτη. Ευχαριστούμε όλους και όλες τους συντρόφους και τις συντρόφισσες από όλη την Ελλάδα που παρευρέθηκαν και ενίσχυσαν το ίδιο το φεστιβάλ και την πολιτική παρουσία του οργανωμένου αναρχικού κινήματος στα πανεπιστήμια!


ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ


3ο Διήμερο Αναρχικό Φεστιβάλ στο ΑΠΘ
Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ων Quieta Movere – Απρίλης 2024