Αλληλεγγύη στην Κατάληψη Libertatia

Μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης κοινωνικής κρίσης, το κράτος εξακολουθεί να ιεραρχεί ψηλά στην πολιτική του ατζέντα την καταστολή στον αγωνιζόμενο κόσμο και τις δομές αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στο καλοκαίρι ξεκινάει -ή μάλλον συνεχίζει το ήδη υπάρχον- μπαράζ επιθέσεων σε κατειλημμένους χώρους, τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημίων, εκκενώνοντας το Ελευθεριακό Στέκι Primavera και το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Ιατρικής, τα στέκια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και καταλήγοντας στην πολύ πρόσφατη εκκένωση της Κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου, και ενώ στην κατάληψη σύντροφοι και συντρόφισσες έκαναν εργασίες στα πλαίσια της ανοικοδόμησής της, μπάτσοι εισβάλλουν στην Libertatia, συλλαμβάνοντας 11 άτομα και προσάγοντας άλλα δύο τα οποία βρισκόντουσαν έξω από αυτήν. Οι συλληφθέντες/είσες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της παράνομης επέμβασης σε διατηρητέο κτίριο και της απείθειας, ενώ οι δυνάμεις καταστολής σφράγισαν τις εισόδους της κατάληψης και παραμένουν στο σημείο αποκλείοντας την πρόσβαση σε αυτήν.

Πρόκειται για την 4η κατά σειρά επίθεση του κράτους στην κατάληψη Libertatia μέσα σε 6 χρόνια, μετρώντας συνολικά 27 συλλήψεις. Φυσικά αυτή η καταστολή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε η κατάληψη τον Γενάρη του 2018 από φασίστες στα πλαίσια των συλλαλητηρίων περί του “Μακεδονικού” ζητήματος. Έκτοτε, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, με πληθώρα αλληλέγγυου κόσμου στο πλευρό τους ανοικοδομούν -με τα δικά τους μέσα και τους προσωπικούς τους κόπους- την κατάληψη. Τον αγώνα αυτόν ενάντια στον φασισμό επιδιώκει το κράτος να εξαλείψει, κάνοντας επανειλημμένες επιθέσεις τόσο σε αυτούς όσο και στην ίδια την κατάληψη, επιχειρώντας να τελειώσει το έργο που τα παρακρατικά τσιράκια του δεν κατάφεραν έξι χρόνια πριν. Όσο συνειδητοποιημένη είναι η απόφαση των συντρόφων της κατάληψης Libertatia να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια σε φασισμό, κράτος και κεφάλαιο μέσω της ανοικοδόμησης, άλλο τόσο είναι και η απάντηση της κυριαρχίας σε αυτήν, η οποία επιτίθεται με κάθε μέσο που διαθέτει, αναγνωρίζοντας τη σημασία του αγώνα αυτού και το πόσο επιζήμιος μπορεί να φανεί για τα σκοταδιστικά της σχέδια.

Από τις προηγούμενες επιθέσεις που έχει δεχτεί, η Libertatia έχει βγει νικήτρια, και κάθε φορά όλο και πιο δυνατή. Δεν αμφιβάλλουμε πως αυτό θα συμβεί και τώρα. Επιλέγουμε να σταθούμε, για ακόμη μια φορά, στο πλευρό των συντρόφων/ισσών μας, και να βοηθήσουμε να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, μέχρι τη νίκη. Θα τα πάρουμε όλα πίσω, μαζί, πλάι ο ένας στον άλλον. Και όταν η ανοικοδόμηση ολοκληρωθεί, τότε θα αποδείξουμε -πιο ξεκάθαρα από ποτέ- πως τα όνειρα μας δεν είναι μόνο όμορφα, άλλα και πραγματοποιήσιμα.

Όσες φορές και αν επιλέξουν να χτυπήσουν εμάς, τις δομές μας και τους συντρόφους μας δε θα καταφέρουν να μας φοβίσουν, δε θα καταφέρουν να μας κάνουν να υποχωρήσουμε. Έχουμε δίκιο, και θα νικήσουμε.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ 11 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ/ΕΙΣΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ, ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

 

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere
Ελευθεριακό Στέκι Primavera

afisa quietamovere Libertatia 28082024