Διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα μαζικών γενικών συνελεύσεων και καταλήψεων, χθες, την Πέμπτη 1/2 βρεθήκαμε ξανά στο δρόμο, στηρίζοντας για άλλη μία φορά το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων με αποφάσεις ανοιχτών πλαισίων. Την πορεία πλαισίωσε, για άλλη μια φορά, πλήθος φοιτητών, μαθητών με μπλοκ καταλήψεων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων.


Και αυτήν την Πέμπτη έγινε φανερό, λοιπόν, πως το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνικής βάσης, το καταπιεσμένο κομμάτι του κοινωνικού ιστού που βρίσκεται μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια δήλωσε ρητά πως και στο πεδίο του δρόμου καλείται να υπερασπιστεί τη δημόσια και δωρεάν παιδεία με από τα κάτω διαδικασίες, ανοιχτά πλαίσια και μαζικές συντονιστικές επιτροπές. Επί της ουσίας, αυτήν την εβδομάδα ο κύκλος των αγωνιστικών διαδικασιών στο σύνολο του, όπως αυτός αποτυπώνεται είτε στο πεδίο του δρόμου είτε σε αυτό των κινηματικών διαδικασιών εντός των φοιτητικών συλλόγων ανέδειξε την βαρύνουσα σημασία των οριζόντιων διαδικασιών που εμπλέκουν άμεσα το σύνολο των φοιτητών/τριών δίχως τη διαμεσολάβηση, τη γραφειοκρατία και τον «κινηματικό χουλιγκανισμό» άλλων δυνάμεων.


Επίσης, αυτήν την εβδομάδα συνεδρίασε η Σύνοδος των Πρυτάνεων η οποία σε πλήρη συστράτευση με το Υπουργείο Παιδείας και τις διατάξεις του έδωσε ενιαία κατεύθυνση στις Συγκλήτους όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της επικράτειας για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών εξεταστικών. Με τη σειρά της, η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε να συμπορευτεί και αυτή με την απόφαση της Συνόδου εξαγγέλλοντας το βράδυ της Τετάρτης, πως η εξεταστική θα δοθεί «κανονικά» και ηλεκτρονικά αίροντας, στην πραγματικότητα, τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ για κατάληψη των τμημάτων και κατ’ επέκταση για παύση της λειτουργίας τους.


Για τον λόγο αυτό το μεγαλύτερο κομμάτι της πορείας της Πέμπτης κατέληξε στο άσυλο, όπου με βάση τις αποφάσεις για κατάληψη Πρυτανείας των φοιτητικών συλλόγων Γεωλογίας και Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων μηχανικών, φοιτητές και φοιτήτριες προχώρησαν σε κατάληψη του διοικητικού κτηρίου με βασικό αίτημα την άρση της απόφασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ για ηλεκτρονικές εξεταστικές. Αντιλαμβανόμενοι την διεξαγωγή των τηλε-εξεταστικών ως άλλον έναν κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους με μοναδικό στόχο την αποσυσπείρωση των αγωνιζόμενων φοιτητών και την αποκλιμάκωση του αγώνα εν γένει, στηρίξαμε φυσικά και εμείς με τις δυνάμεις μας τη συγκεκριμένη κίνηση.


Στην πλέον κατειλημμένη Πρυτανεία κρεμάστηκε γιγαντοπανό με κεντρικό σύνθημα «Οι εξεταστικές μπορούν να περιμένουν...το μέλλον μας όχι» και ακολούθησε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων εντός της με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και εκατοντάδων φοιτητών/τριών.


Ωστόσο, λίγη ώρα μετά την έναρξη του συντονιστικού, εν ώρα της διαδικασίας, δηλαδή, όπου οι σύλλογοι κατέθεταν πολιτικά σκεπτικά γύρω από τον αγώνα που δίνεται και την συμμετοχή τουλάχιστον 300 ατόμων, με αίτημα του προσωρινού μεταβατικού πρύτανη Απόστολου Αποστολίδη, εισέβαλλαν κάθε λογής αστυνομικές δυνάμεις (από ασφάλεια μέχρι ΜΑΤ και ΕΚΑΜ) πρώτα εντός του πανεπιστημιακού ασύλου και δεύτερον εντός της ίδιας της πρυτανείας όπου έψαχναν το κτήριο για κόσμο που μπορεί να είχε μείνει ακόμη εντός του. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενάντια στην επέμβαση εκκένωσης ακριβώς δίπλα, όπου το σώμα των φοιτητών στήθηκε απέναντι από τους μπάτσους. Το αποτέλεσμα ήταν οι μπάτσοι να αποχωρήσουν από το σημείο, έπειτα από μισή ώρα, με τα μπλοκ των συλλόγων να τους ακολουθούν έως ότου εκδιωχθούν και οριοθετηθούν τελείως εκτός του πανεπιστημιακού ασύλου, υπερασπιζόμενοι τις μαζικές διαδικασίες, τις αποφάσεις, τις διαδηλώσεις και το φοιτητικό κίνημα στο σύνολο του. Έπειτα ακολούθησε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων στη ΝΟΠΕ.


Το χθεσινό παράδειγμα αποτελεί τον δρόμο στον οποίο οφείλουμε να κινηθούμε. Να αντιταχθούμε πλήρως στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες εντός των συλλόγων με οριζοντιότητα, να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο το άσυλο αντιστεκόμενοι/ες απέναντι σε κάθε καταπάτηση του. Ουσιαστικά, να συνεχίσουμε αλλά και να κλιμακώσουμε τον αγώνα, να μην επιτρέψουμε τα κατασταλτικά μέσα που εξαπολύει το κράτος, όπως οι ηλεκτρονικές εξεταστικές, οι μπράβοι των αντιδραστικών της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις να σημαίνουν τίποτα μπροστά στο πραγματικό διακύβευμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, υγείας, μεταφορών, σίτισης, στέγασης...εν ολίγοις το αληθινό επίδικο είναι να ζήσουμε τις ζωές που μας αξίζουν.


Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΟΧΙ


ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ


ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

 

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών Quieta Movere