«Ο σκοπός μου είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από κάθε επιβολή, η οποία θα έρθει να αντικαταστήσει την οργανωμένη βία και τον καταναγκασμό».
Augustin Souchy

Ο Ausustin Souchy Bauer(28 Αυγούστου 1892 – 1 Ιανουαρίου 1984) ήταν Γερμανός αναρχικός, αντιμιλιταριστής, δημοσιογράφος και συνδικαλιστής. Γεννήθηκε στην πόλη Ρασιμπόρτζ η οποία τότε ανήκε στη Γερμανία (σήμερα αποτελεί κομμάτι της Πολωνίας). Ταξίδεψε και έζησε σε αρκετές χώρες και έγραψε εκτενώς για όσα είδε και έζησε κατά τη διάρκεια του Ισπανικού ΕμφυλίουΠολέμου.

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Τις παραμονές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Souchy ζούσε στη Βιέννη και ήταν μέλος μιας αναρχικής ομάδας η οποία ήταν επηρεασμένη από τα γραπτά του Κροπότκιν και του Τολστόι. Με το ξέσπασμα του πολέμου, συνελήφθη και απελάθηκε στη Γερμανία. Λίγο καιρό μετά, προκειμένου να αποφύγει τη στρατολογία,κατέφυγεστηΣουηδία, από όπου απελάθηκε εκ νέου το 1917 για αντιπολεμική προπαγάνδα. Ταξίδεψε παράνομα στη Δανία και στη Νορβηγία και το 1919 επέστρεψε στη Γερμανία όπου έγινε μέλος της αναρχοσυνδικαλιστικής ένωσης «FreeWorkers’ Union». Κατά την περίοδο 1922-1933 κατείχε το ρόλο του εκδότη της εφημερίδας «DerSyndikalist» (Ο συνδικαλιστής), του επίσημου οργάνου της Ένωσης. Το 1921, συμμετείχε ως αντιπρόσωπος της Ένωσης στο συνέδριο της «Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς», η οποία είχε δημιουργηθεί από τους Μπολσεβίκους, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκεμε τον Λένιν. Όσο βρισκόταν στη Ρωσία, συναντήθηκε με τον Κροπότκιν, ο οποίος τον προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν χρησιμοποιείς ένα αυταρχικό πολιτικό κόμμα ως μέσο για να κερδίσεις την εξουσία.

Η δράση του στη Γερμανία και οι επισκέψεις στην Ισπανία

Κατά τα χρόνια που δραστηριοποιήθηκε στη Γερμανία, αποτελούσε βασικό μέλος, μαζί με τον RudolfRocker, του γερμανικού τμήματος της IWA. Αυτή την περίοδο ήρθε σε επαφή με πολλούς αναρχικούς πρόσφυγες που έφταναν στο Βερολίνο από διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Ισπανία (την περίοδο αυτή γνώρισε και τον Ντουρρούτι). Μετά την πτώση της Μοναρχίας στην Ισπανία, το 1931, έκανε πολλά ταξίδια στη χώρα, ως εκπρόσωπος της IWA. Σε ένα γράμμα του πρός την Έμμα Γκόλντμαν το 1936 έγραψε:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, ήρθα στην Ισπανία πέντε φορές. Κάθε φορά υπήρχε ένα ισχυρό κίνημα. Τον Απρίλη του ’31 επανάσταση. Το Δεκέμβρη του ’31 εξέγερση. Το Δεκέμβρη του ’32 Γενική Απεργία, όπως και τον Απρίλη του ’33. Τον Οκτώβρη του ’34 η Καταλονία εξεγέρθηκε κατά της Καστιλιανικής Ηγεμονίας. Το 1935 γίνονταν συνεχείς ζυμώσεις. Το 1936 ανατράπηκε ο Χιλ Ρόμπλες...νέα εξέγερση. Για σήμερα(18 Ιουλίου 1936) είναι προγραμματισμένη μια μεγάλη συνάντηση που θα λάβει χώρα στο «Kampwerthbullarena». Το έχει οργανώσει η Ελευθεριακή Νεολαία. Θα παρευρεθώ και θα μιλήσω σε αυτή τη συνάντηση. Η αρένα χωράει 100.000 άτομα από ότι μου έχουν πεί».

Η συνάντηση αυτή ακυρώθηκε, καθώς την προηγούμενη νύχτα είχε ξεσπάσει το φασιστικό πραξικόπημα του Φράνκο.

Συμμετοχή στον Ισπανικό Εμφύλιο, εξορία και εμπλοκή με άλλα κινήματα

Λίγες ημέρες πρίν τη σύλληψη του φίλου του και αναρχικού Erich Musham από τους Ναζί, ο Souchy έφυγε για το Παρίσι όπου και έζησε. Τις πρώτες μέρες του Ισπανικού Εμφυλίου, προσπάθησε να στείλει χρήματα και όπλα πρός τη CNT-FAI. Στην Ισπανία υπηρέτησε ως εκπρόσωπος διεθνών πληροφοριών για λογαριασμό της CNT. Αργότερα, έγραψε βιβλία πάνω στο ζήτημα των κολλεκτιβοποιήσεων που λάμβαναν χώρα στην επαναστατημένη Ισπανία. Βρισκόταν στην Ισπανία όταν έγραψε το βιβλίο «Η τραγική εβδομάδα του Μάη», το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα που αναφέρονταν στα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν το Μάη του ’37 στη Βαρκελώνη. Μετά την ήττα της επανάστασης, το 1939, ο Souchy επιχείρησε να επιστρέψει στη Γαλλία αλλά κρατήθηκε για δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

AugustinSouchy2Το 1942 κατέφυγε στο Μεξικό, όπου έζησε μέχρι το 1948. Την περίοδο αυτή έγραψε και δημοσίευσε αρκετά βιβλία για τον ελευθεριακό κομμουνισμό και τις Ισπανικές κολλεκτίβες. Το 1952, ταξίδεψε στο Ισραήλ και μελέτησε τα Κιμπούτς. Μετά από αυτή την εμπειρία, πήγε στην Κούβα και αμέσως ήρθε σε επαφή με το πολύ ζωντανό αναρχικό κίνημα που υπήρχε στη χώρα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, έκανε μια περιοδία στη Λατινική Αμερική, όπου έδωσε σειρά διαλέξεων με σκοπό να ζωντανέψει και να αναβαθμίσει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Επιστροφή στη Γερμανία και θάνατος

Το 1966, ο Souchy εγκαταστάθηκε στο Μόναχο. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, τα έργα του είχαν αρχίσει να εκδίδονται στη Γερμανία, και το ίδιο συνέχισε να γίνεται για τα επόμενα 20 χρόνια. Το 1983, συνάντησε την Clara Thalmann για πρώτη φορά μετά το 1937 και επέστρεψαν μαζί στην Ισπανία για έξι εβδομάδες, μαζί με κάποιους σκηνοθέτες για να καταγράψουν τα μέρη στα οποία είχαν αγωνιστεί ενάντια στο φασισμό. Η ταινία δημοσιεύτηκε το 1984 με τον τίτλο «The Long Hope» (Die Lange Hoffnung)

O Augustin Souchy άφησε την τελευταία του πνοή στο Μόναχο, την 1η Ιανουαρίου του 1984, σε ηλικία 92 ετών νικημένος από την πνευμονία. Δεν έγινε κηδεία ούτε ταφή. Το σώμα του το δώρισε στην επιστήμη.

Έργα του Augustin Souchy που έχουν εκδοθεί στα ελληνικά :

- Οι Μάχες Του Μάη Του 1937 Στην Επαναστατημένη Βαρκελώνη, εκδόσεις Άρδην
- Κολλεκτιβισμός και Αυτοδιαχείρηση στην Ισπανία 1936-39, εκδόσεις Ελέυθερος Τύπος.

Το παρόν σύντομο βιογραφικό κείμενο βασίζεται στο άρθρο που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο peoplepill.com, από όπου έγινε και η μετάφραση.


Πρόσφατα άρθρα