Η 19η ακρόαση της υπόθεσης σχετικά με την δολοφονία του 15χρονου Berkin Elvan, ο οποίος παρέμεινε στην εντατική για 269 μέρες αφού χτυπήθηκε από την αστυνομία με κάνιστρο δακρυγόνου στις 16 Ιουνίου του 2013 κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αντίστασης στο πάρκο Γκεζί, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο 17ο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η οικογένεια του Elvan, όπως και οι δικηγόροι τους παρευρέθηκαν στην δίκη, ενώ οι δολοφόνοι του παρακολούθησαν την ακρόαση από άλλη πόλη μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Ήχου και Βίντεο (SEGBIS).

Την περασμένη εβδομάδα, ο δικαστής Galip Mehmet Perk, ο οποίος προεδρεύει της δίκης του πάρκου Γκεζί, διορίστηκε με απόφαση του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK).

Ωστόσο, όταν η δικαστική επιτροπή πήρε τη θέση της κατά την ακρόαση, έγινε αντιληπτό ότι ο Galip Mehmet Perk δεν ήταν παρών. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε πως ο Galip Mehmet Perk δεν έχει αναλάβει ακόμα καθήκοντα, πως η επιτροπή υπηρετεί σε προσωρινή βάση και οτι ο εισαγγελέας έχει σχηματίσει γνώμη σχετικά με την ουσία της υπόθεσης.

O δικηγόρος της οικογένειας του Elvan (Can Atalay) σημείωσε: “Βιώνουμε μια κρίση αδικίας. Ενώ επρόκειτο να βγει απόφαση για την υπόθεση, ο πρώην πρόεδρος απολύθηκε μετά από πρόταση. Ο δικαστής που διορίστηκε στη θέση του, Galip Mehmet Perk, χαρακτήρισε την αντίσταση στο Γκεζί ως βανδαλισμό. Ο Hakim Perk δέχτηκε τον αστυνομικό, Mevlüt Saldoğan, ο οποίος κλώτσησε θανάσιμα τον Ali İsmail Korkmaz στην υπόθεση του πάρκου Γκεζί, ως ενάγων με την αιτιολογία ότι τραυματίστηκε το πόδι του. Το tweet που χαρακτήρισε τον Berkin Elvan τρομοκράτη άρεσε σε ένα λογαριασμό που δημιουργήθηκε με το όνομα Hakim Perk”. Ενώ στην συνέχεια ο δικηγόρος τόνισε πως δεν απορρίπτουν το συγκεκριμένο δικαστικό στέλεχος που παρεμβαίνει τόσο απερίσκεπτα στο δικαστικό σώμα, καθώς αυτό αποτελεί πρόβλημα του ίδιου του συστήματος.

Από την μεριά του ένστολου δολοφόνου Fatih Daltalı, ο οποίος δικάζεται για το έγκλημα της “πιθανής σκόπιμης δολοφονίας”, ζητήθηκε η μετατροπή της κατηγορίας σε “δολοφονία λόγω αμέλειας”.

Η δίκη αναβλήθηκε και θα συνεχιστεί στις 18 Ιούνη.

Πηγή: Meydan- Anarsist Gazete