Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το έγκλημα συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Οι δύο άντρες άνοιξαν πυρ, ενώ το θύμα βρισκόταν μπροστά από ένα φαρμακείο. «Δύο άτομα, ενώ κινούνταν με μοτοσικλέτα, πυροβόλησαν τον σύντροφο, ο οποίος έπεσε νεκρός στο έδαφος. Στη συνέχεια, η σωρός του μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο», δήλωσαν μάρτυρες του συμβάντος. 

«Καταδικάζω τη φρικτή δολοφονία του Χουβενάλ Βιτονάς Ατσικουέ σήμερα στο Τοριμπιό, στον μαρτυρικό βορρά της Κάουκα», δήλωσε ο δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ατεμάι Στέρλινγκ (Athemay Sterling), με ανάρτησή του στο twitter.

Σύμφωνα με στατιστικές του Ινστιτούτου Μελετών για την Πρόοδο και την Ειρήνη (Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz - Indepaz), μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου έχουν δολοφονηθεί συνολικά στην Κολομβία μέσα στο 2020 295 αγωνιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Κολομβία, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της μαρξιστικής ένοπλης οργάνωσης FARC το 2016. Οι δολοφονίες αγωνιστών από παρακρατικά στοιχεία και συμμορίες συνδεόμενες με το εμπόριο ναρκωτικών βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη, μια πραγματικότητα που δεν μπόρεσε να αρνηθεί ούτε ο ίδιος ο ΟΗΕ σε έκθεσή του το περασμένο καλοκαίρι.

Πληροφορίες από: telesur