Χτες το πρωί (19/1) εκκενώθηκε ο κατειλημμένος χώρος Rog, παλιό εργοστάσιο ποδηλάτων στη Λιουμπλιάνα.

Το συγκρότημα των 7.000 τ.μ. είχε αγοραστεί από τον δήμο της πόλης το 2002 χωρίς ποτέ να προχωρήσει στην αξιοποίησή του. Έτσι, το 2006 ξεκίνησε η κατάληψή του, λειτουργώντας έκτοτε ως αυτόνομο κοινωνικό κέντρο. Εν μέσω πανδημίας, ο δήμος της Λιουμπλιάνας μαζί με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα (Janez Janša) επέλεξαν να βάλουν στο στόχαστρο για άλλη μια φορά τις κοινωνικές αντιστάσεις.

 

 Κατά τη διάρκεια της εισβολής έγιναν περισσότερες από 10 συλλήψεις, με την αστυνομία να κατάσχει προσωπικά αντικείμενα και εξοπλισμό της κατάληψης, ενώ υπήρξαν και αρκετοί τραυματισμοί χωρίς να μεταφέρουν τα συγκεκριμένα άτομα στο νοσοκομείο. Μάλιστα, ξεκίνησε και η κατεδάφιση παρακείμενων κτιρίων μέσα στο συγκρότημα και έγιναν ζημιές στο κεντρικό κτίριο.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση αλληλέγγυου κόσμου, ο οποίος και συγκεντρώθηκε έξω από την κατάληψη. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης υπήρξαν συμπλοκές με την αστυνομία, ενώ πραγματοποιήθηκε πορεία αλληλεγγύης χθες το απόγευμα.

Τους τελευταίους μήνες υπήρξε συνεχής στοχοποίηση και απειλές εναντίον κατειλημμένων κέντρων και δομών αγώνα από την ακροδεξιά κρατική διαχείριση. Εμείς από τη μεριά μας στέλνουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που παλεύουν απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο, ανεξαρτήτως συνόρων και εθνικοτήτων.

Ακολουθεί η χθεσινή ανακοίνωση του Αυτόνομου Εργοστασίου Rog για τα γεγονότα:

Σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 2021, στις 7 το πρωί, υπάλληλοι της εταιρείας σεκιούριτι Valina εισήλθαν βίαια στους χώρους του Αυτόνομου Εργοστασίου Rog. Χρησιμοποιώντας σωματική βία, τραυμάτισαν μερικούς από τους διαμένοντες και τους έβγαλαν όλους έξω. Μέσα έμειναν τα προσωπικά μας αντικείμενα, τα κατοικίδιά μας και πολύτιμος εξοπλισμός, μαζί με 15 χρόνια από τα όνειρά μας, τις δράσεις μας, τα εγχειρήματά μας, τις περιπέτειες και τις κοινές εμπειρίες μας. Η αστυνομία έχει στήσει κιγκλιδώματα γύρω από το Rog και ξεκίνησε να χτυπάει τους αλληλέγγυους που συγκεντρώθηκαν προς υποστήριξη μπροστά από την είσοδο του εργοστασίου. Στο εσωτερικό του συγκροτήματος εργάτες έχουν κατεδαφίσει τα περισσότερα από τα διπλανά κτίσματα και έσπασαν τα παράθυρα του κυρίως κτιρίου, το οποίο προστατεύεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Την ίδια στιγμή απομάκρυναν σε άγνωστη τοποθεσία όλο τον εξοπλισμό του Rog. Έχουν συλληφθεί περισσότερα από 10 άτομα, ανάμεσά τους και κάποιοι από τους τραυματίες που χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτούς και δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με το πού έχουν μεταφερθεί όλοι τους.

Την τελευταία μιάμιση δεκαετία εκατοντάδες άτομα χρησιμοποιούσαν το Αυτόνομο Εργοστάσιο Rog για τις δραστηριότητές τους και χιλιάδες άτομα έχουν παραβρεθεί σε διάφορες εκδηλώσεις στους χώρους του. Μετανάστες, άτομα στο περιθώριο της κοινωνίας, καλλιτέχνες που δεν υπέκυψαν στις προσταγές της καπιταλιστικής κουλτούρας, σκεϊτάδες, γκραφιτάδες, καλλιτέχνες ζογκλερικών και άλλοι, οι οποίοι παρά τις πιέσεις του κεφαλαίου, της δημοτικής ασφάλειας και της αστυνομίας, έδωσαν ζωή στην πόλη και έκαναν αυτή τη ζωή άξια να βιωθεί.

Από το άνοιγμα του Αυτόνομου Εργοστασίου Rog, ο δήμος της Λιουμπλιάνα δεν μπορεί να ανεχτεί ένα γεγονός το οποίο καθρεφτίζει τις πολιτικές «εξευγενισμού». Οι πολιτικές τους μετατρέπουν την πόλη σε μια Ντισνεϊλάντ για τουρίστες και βάζουν το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους. Αυτός είναι ένας λόγος που έχουν εξαγγείλει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον μας. Μετά από χρόνια αποτυχημένων και μη αποδεκτών στον κόσμο νομικών διώξεων όσων έμεναν εκεί, οι αρχές σήμερα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια νομικά αμφισβητήσιμη και βίαιη εισβολή και σε μια ολοκληρωτική κατεδάφιση του χώρου, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν έχουν ούτε κάποιο πλάνο ούτε τα οικονομικά μέσα για την μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης, πρόσφατα οι δημοτικές αρχές δήλωσαν δημόσια ότι δεν έχουν κάποιο ξεκάθαρο σχέδιο για το Rog βάσει της τρέχουσας εντολής. Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αυτή την, ξεκάθαρα, προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση, ούτε και κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια δράσεων και δημόσιας προώθησης της διαλόγου που ο δήμος έχει εδώ και καιρό εγκαταλείψει, θα περιμέναμε τουλάχιστον μια αξιοπρεπή προθεσμία για να ολοκληρώσουμε τα τρέχοντα πρότζεκτ μας, να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα και μια εποικοδομητική συζήτηση για τα πλάνα του δήμου για μια πιθανή έξωση όσων μένουν. Αντίθετα, ο δήμος της Λιουμπλιάνα έλεγε ψέματα στον κόσμο, στους εκλεγμένους δημοτικούς σύμβουλους και σε μας.

Η επίθεση στο Rog δεν πραγματοποιείται εν μέσω ενός κοινωνικού κενού. Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες διάφορων επιθέσεων στην κοινωνική βάση, στο Radio Student, στη Metelkova 6 και δημόσιους σημαντικούς φορείς. Τη στιγμή που η πολιτική ενασχόληση περιορίζεται σε μια φτηνή δημόσια επίδειξη ανυπάκουων ατόμων σε δεξιά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι δημοτικές αρχές έχουν με τη σειρά τους αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν παραπλανητικά μέσα σε μια περιοχή, η οποία αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο ενάντια στις σύγχρονες κυβερνητικές φάλαγγες. Σήμερα ο δήμος της Λιουμπλιάνα έδειξε ξεκάθαρα με ποια πλευρά βρίσκεται στ’ αλήθεια. Το να βγάζεις από τα σπίτια τους ανθρώπους στη μέση μιας σοβαρής επιδημίας είναι εξωφρενικό για έναν δήμο που συνεχώς πλασάρει τον εαυτό του ως μια πράσινη, κοινωνική, πολιτιστική και αλληλέγγυα πρωτεύουσα. Μετά την ανεπιτυχή καμπάνια του για την ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα με μότο «Αλληλεγγύη», έπεσαν επιτέλους όλες οι μάσκες.

Τι μπορείτε να κάνετε προς υποστήριξη του Rog;

1. ΕΛΑΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ROG.

Ας τους δείξουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους αυτόνομους χώρους να πέφτουν ο ένας πίσω από τον άλλον! Η επίθεση σε έναν είναι επίθεση σε όλους!

2. ΣΤΕΙΛΤΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ! ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ!

Πρέπει να καταστούν υπεύθυνοι για τα εγκλήματά τους, τη βία, την κερδοσκοπία και τη διαφθορά τους. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να κρύψουν κάτω από το χαλί τα κερδοσκοπικά πλάνα τους και τις εριστικές πράξεις τους.

3. ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΤΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ.

Τώρα δεν παλεύουμε μόνο για την αξιοπρέπειά μας. Δίνουμε μάχη για να υπάρξουμε σ’ αυτή την πόλη. Παλεύουμε για ο,τιδήποτε δεν είναι καπιταλιστικό, «εξευγενισμένο», ιδιωτικοποιημένο, εκλεπτυσμένο, τακτοποιημένο• για ο,τιδήποτε αναπνέει ελεύθερα και δεν παρασύρεται από τη λογική του κέρδους που διοικεί την πόλη μας.

Ενάντια στην καιροσκοπική σύμπραξη των φασιστών, της αστυνομίας, των κερδοσκόπων του δήμου και του κεφαλαίου!

Να σώσουμε το Εργοστάσιο Rog! (πηγή: A-Infoshop)

 


Πρόσφατα άρθρα