Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας ανακοίνωσε χθες τη δολοφονία του αγωνιστή Ομάρ Μορένο (Omar Moreno) στο διαμέρισμα του Ναρίνιο (Nariño), που βρίσκεται στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, ο Μορένο γαζώθηκε από άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες άλλων δύο πρώην μελών των FARC την περασμένη Κυριακή.

 

Ο Μορένο συμμετείχε στο Συνδικάτο Ανεξάρτητων Εργατών Γης (Sindicato de Trabajadores Agrícolas Independientes) στο διαμέρισμα της Μέτα (Meta), στην κεντρική Κολομβία. Είχε μάλιστα επιζήσει από την εκτεταμένη σφαγή μελών της Πατριωτικής Ένωσης (Unión Patriótica), αριστερής πολιτικής οργάνωσης, της οποίας τα μέλη είχαν δεχθεί συνεχόμενες δολοφονικές επιθέσεις από παραστρατιωτικές οργανώσεις, μέλη του στρατού και καρτέλ ναρκωτικών στα τέλη της δεκαετίας του '80 και τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών για την Πρόοδο και την Ειρήνη (Instituto de Estudios para el Desarrollo y la Paz - Indepaz), μέχρι στιγμής, μέσα το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 90 επιθέσεις και έχουν δολοφονηθεί συνολικά 308 αγωνιστές, εκ των οποίων 249 πρώην μαχητές αντάρτικων οργανώσεων. 

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Εναλλακτικής Επαναστατικής Δύναμης των Κοινοτήτων (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común), πολιτικής οργάνωσης που διαδέχθηκε την ένοπλη οργάνωση των FARC-EP (Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός) μετά την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης με την κυβέρνηση, την Κυριακή δολοφονήθηκαν άλλοι δύο πρώην μαχητές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον 55χρονο Μανουέλ Αλόνσο (Manuel Alonso) που δολοφονήθηκε στην κοινότητα Μιράντα της Κάουκα (νοτιοδυτική Κολομβία) και για τη 25χρονη Ρόσα Αμάλια Μεντόσα Τρουχίγιο (Rosa Amalia Mendoza Trujillo) που δολοφονήθηκε μαζί με άλλα τέσσερα άτομα στο βόρειο διαμέρισμα του Μπολίβαρ (Bolívar). 

Πληροφορίες από telesur