Μετάφραση της ανακοίνωσης “Πόλεμος στον Covid ή πόλεμος στους φτωχούς ;” της Αναρχικής Ομοσπονδίας του Τορίνο, της Αντιμιλιταριστικής Συνέλευσης (Τορίνο), του Αναρχικού Εργαστηρίου “Perlanera” (Alessandria) και του Αυτοδιαχειριζόμενου Εργαστηρίου “La Miccia” (Asti).

Πόλεμος στον Covid ή πόλεμος στους φτωχούς;

Η κυβέρνηση αυξάνει τις πολεμικές δαπάνες, χρηματοδοτεί τη διπλωματία όπλων της Eni στην Αφρική, επιταχύνει τον Tav και άλλα μεγάλα έργα.
Δέκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει γίνει τίποτα για την αντιμετώπιση των εγκληματικών επιλογών των κυβερνήσεων.
Τα τελευταία 10 χρόνια, μειώθηκαν 43.000 θέσεις εργασίας στην υγειονομική περίθαλψη. Στην Ιταλία υπάρχουν 3,2 κλίνες ανά χίλιους κατοίκους, έναντι 4,7 που αντιστοιχούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Ιταλία, ο αριθμός των κρεβατιών μειώθηκε κατά 30 τοις εκατό μεταξύ 2000 και 2017.
Η κυβέρνηση παίζει μεταξύ των πρότζεκτ για τα τροχοφόρα θρανία* και την γέφυρα πάνω από το στενό** αλλά μόνο ψίχουλα έχουν διατεθεί για να προσλάβουν γιατρούς, νοσοκόμους, βοηθούς υγείας, να ανοίξουν νέα τμήματα, για την πρόληψη και τη θεραπεία στην περιοχή, για την USCA, τις μονάδες οικιακής βοήθειας.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δημοσιοποιούν τους όρους υπό τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα και διακινδυνεύουν την εργασία τους.
Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν την υγεία μας, αλλά για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις, το λόμπι του τσιμέντου και των ράβδων, την πολεμική βιομηχανία και τον στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σήμερα η υγειονομική περίθαλψη καταρρέει: οι κλίνες είναι σπάνιες, δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και προσωπικό για να φροντίσουν σωστά όλους τους ανθρώπους.
Για όσους μπορούν να το αντέξουν υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές, πρόληψη και θεραπεία. Για τους άλλους, η ζωή είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ ένα στοίχημα. Αλλά ποτέ δεν είναι μοιραίο να αποφασίσεις. Οι κυβερνήσεις αποφασίζουν.
Οι υπεύθυνοι κάθονται στα έδρανα του κοινοβουλίου, στα περιφερειακά συμβούλια και στις γραμματείες όλων των κομμάτων. Όλοι κυβερνούσαν, μετατρέποντας την υγεία σε επιχείρηση.
Το 2020, περίπου 26,3 δισεκατομμύρια δόθηκαν σε στρατιωτικές δαπάνες, ενάμιση δισεκατομμύριο περισσότερα από ό,τι το 2019. Υπολογίστε πόσα κρεβάτια, πόσα νοσοκομεία, πόσες μπατονέτες (μοριακές για Covid), πόση έρευνα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με αυτά τα 26 δισεκατομμύρια και τα ξοδευμένα ευρώ. Θα έχετε αντιληφθεί το μέτρο αυτού του εγκλήματος όλων των κυβερνήσεων αυτών των ετών.
Σε αυτούς τους σημαντικούς μήνες έχει γίνει ′′φυσιολογικό′′ να επιλέγουμε ποιος ζει και ποιος πεθαίνει στην περίπτωση που ′′οι πόροι δεν επαρκούν". Όσοι είναι φτωχοί, άρρωστοι, ηλικιωμένοι δεν αξίζουν να ζήσουν. Η ζωή τους είναι ένα μη βιώσιμο κόστος για όσους επιλέγουν να ξοδέψουν λεφτά για την ενίσχυση των στρατιωτικών εξοπλισμών που υποστηρίζουν τον τρίχρωμο ιμπεριαλισμό και τα συμφέροντα των πολυεθνικών όπως των “ENI” και “Leonardo”.
Το σχέδιο της στρατηγικής για την πανδημία αναφέρει οτι οι υπεύθυνοι για τις “διαρροές” πρέπει να λογοκρίνονται: η αλήθεια για τον χειρισμό της πανδημίας δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί.
Οι στρατιωτικοί που προήχθησαν σε αστυνομικούς κατά την διάρκεια της πανδημίας, βρίσκονται στους δρόμους μας για να ενισχύσουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταστολή κάθε κοινωνικής έκρηξης.
Βρίσκονται στους δρόμους των γειτονιών όπου το να τα βγάλεις πέρα ως το τέλος του μήνα είναι όλο και πιο δύσκολο για τις τάξεις των φτωχών, τους άστεγους και τους χωρίς εισόδημα, όσους ζουν στην επισφάλεια.
Η κρίση της πανδημίας που έπληξε τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση, η οποία πυροδοτεί στιγμές κοινωνικού ξεσηκωμού.
Εάν δεν υπάρχουν χρήματα για το ενοίκιο και τους λογαριασμούς, η προστασία της υγείας γίνεται μια πολυτέλεια που λίγοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Για να εξασφαλιστεί το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, πολλοί έπρεπε να προσαρμοστούν σε πολλές κακοκπληρωμένες επισφαλείς εργασίες, χωρίς πραγματική προστασία από τον κίνδυνο μόλυνσης.
Την αποκαλούν πανδημία, αλλά είναι μια συνδημία, επειδή ο ιός επηρεάζει και σκοτώνει πάνω απ’ όλα τους φτωχότερους, όσους επηρεάζονται περισσότερο από άλλους από χρόνιες ασθένειες, οι οποίες εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής, την έκθεση στη ρύπανση, το πρόχειρο φαγητό, την μη δυνατότητα πρόσβασης στην πρόληψη και την θεραπεία.
Η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, άχρηστη για τον περιορισμό του ιού, είναι απλώς μια γυμναστική υπακοής, ένα από τα πολλά πειθαρχικά μέτρα που δοκιμάστηκαν ενόψει πιθανών κοινωνικών εξεγέρσεων. Η παραγωγή πρέπει να συνεχιστεί με οποιοδήποτε κόστος, ενώ οι ζωές μας είναι ακόμα πιο συμπιεσμένες. Η κυβέρνηση φοβάται την εξέγερση και δίνει ελεημοσύνη με ημερομηνία λήξης στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από το κλείσιμο. Αλλά για πολλούς που εργάστηκαν “μαύρα” ή με συμβάσεις μερικών εβδομάδων, δεν υπάρχει ούτε ταμείο απολύσεων ούτε "ristori"***. Η κυβέρνηση ανέλαβε πλήρη εξουσία, έκανε μόνιμη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να έχει ελεύθερα τα χέρια της για την καταστολή των αγώνων. Τα πακέτα ασφάλειας που χρησιμοποιήθηκαν για να ελέγξουν τους ανεπιθύμητους, όσους περισσεύουν, τους ανατρεπτικούς δεν επαρκούν για μια κυβέρνηση που θέλει να θέσει ολόκληρο τον πληθυσμό υπό στρατιωτικό έλεγχο.
Σύντομα θα τελειώσει το πάγωμα των εξώσεων και η ένταξη στο ταμείο απολύσεων, σύντομα δεν θα υπάρχουν πλέον σωσίβια, σύντομα θα ζητηθεί από τους τελευταίους να πληρώσουν ακόμη υψηλότερο τίμημα για την κρίση της πανδημίας.
Για την κυβέρνηση οι ζωές μας δεν αξίζουν έξω από το κλουβί των προϊόντων, καταναλώστε, ψοφήστε.
Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από την κυβέρνηση δεν θα είναι αρκετοί για να σταματήσουν τον ιό. Ένας ιός που θα συνεχίσει να εξαπλώνεται μέχρι το νόημα του κέρδους και του πολέμου να είναι πιο σημαντικό από αυτό της ζωής μας.
Είναι στο χέρι του καθενός μας να τους σταματήσει. Υγεία και κοινωνική δικαιοσύνη πάνε χέρι-χέρι.
Τα εργοστάσια όπλων, οι στρατώνες, τα σκοπευτήρια, οι στρατιωτικές βάσεις απέχουν δυο βήματα από τα σπίτια μας.
Το να ρίξουμε άμμο στα γρανάζια του μιλιταρισμού είναι εφικτό και επείγον!

Federazione Anarchica Torinese, Assemblea antimilitarista – Torino, Laboratorio Anarchico Perlanera- Alessandria, Laboratorio Autogestito La Miccia- Asti

Λινκ κειμένου

Σημειώσεις μετάφρασης
* Πρόκειται για ένα πολυδάπανο πρότζεκτ αγοράς 2 εκατομμυρίων μονοθέσιων θρανίων με ρόδες, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, όπου ο έκτακτος επίτροπος για την διαχείριση έκτακτων αναγκών υγείας (Domenico Arcuri) δημοσίευσε διαγωνισμό για την αγορά των εν λόγω θρανίων με σκοπό (βάσει των κυβερνητικών ισχυρισμών) την διασφάλιση μεγαλύτερης φυσικής απόστασης μεταξύ των μαθητών.
** Πρόκειται για την κατασκευή ενός φαραωνικού έργου και πολυσυζητημένου σχετικά με το κόστος του αλλά και τις διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησής του, την κατασκευή μια γέφυρας με το όνομα “Ponte sullo Stretto” όπου μόνο το κεντρικό της τμήμα θα έχει έκταση 2000 μέτρα και υπολογίζεται να είναι η μεγαλύτερη στο κόσμο, σε μια περιοχή (μεταξύ Μεσσήνης και Καλαβρίας) με υψηλό σεισμικό κίνδυνο και χαρακτηρισμένη ως Natura 2000. Η περιβαλλοντική ζημιά που θα προκαλέσει γίνεται αισθητή μόνο από το παράδειγμα της αναγκαίας ποσότητας σκυροδέματος που θα χρειαστεί για την εγκατάστασή υποθαλάσσιων θεμελίων και των πυλώνων της γέφυρας, το οποίο υπολογίζεται στα 500.000 κυβικά μέτρα.
*** RISTORI BIS: Νομοθετικό διάταγμα σχετικά με την ένταξη εργαζόμενων στο ταμείο απολύσεων λόγω Covid-19