Το ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ αρνείται τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων

Στις 20 Δεκεμβρίου το υπουργείο υγείας του Ισραήλ ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον Covid-19, για το οποίο ο Νετανιάχου δήλωσε πως έχουν αγοραστεί εκατομμύρια δόσεις, αρκετές για όλους στο Ισραήλ. Από το πρόγραμμα όμως αυτό εξαιρούνται οι Παλαιστίνιοι που ζουν στα κατεχόμενα εδάφη και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές του Ισραήλ.

Αυτή η πολιτική αποκλεισμού από την πρόσβαση σε εμβόλια κατά του ιού έγινε σαφής στις 26 Δεκέμβρη, όπου ο υπουργός δημόσιας ασφάλειας του Ισραηλινού κράτους διέταξε την αφαίρεση των κρατουμένων ασφαλείας από την λίστα των ομάδων προτεραιότητας για το εμβόλιο, όπως επίσης δρομολόγησε τον εμβολιασμό του προσωπικού των φυλακών. Να σημειωθεί πως οι μόνοι πολιτικοί κρατούμενοι ασφαλείας είναι οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μέσα σε ασφυκτικά γεμάτες φυλακές, εκτεθειμένοι στον Covid-19 ήδη από τις αρχές του 2020 και το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα περίπου 200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν νοσήσει από τον ιό στις ισραηλινές φυλακές. Η περίθαλψη όσων νοσούν είναι η απομόνωση και η παροχή ενός αναλγητικού και ενός λεμονιού.

Τα κατεχόμενα εδάφη, το τείχος του απαρτχάιντ, τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου και η συνολική εγκληματική πολιτική του Ισραηλινού κράτους καθιστούσαν και πριν την πανδημία την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη πολύ δύσκολη για τους Παλαιστίνιους, με νοσοκομεία που υποφέρουν από έλλειψη φαρμάκων, ιατρικών αναλώσιμων και ιατρικού εξοπλισμού, επαρκούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Η κατάσταση, λοιπόν, που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι των κατεχόμενων εδαφών γίνεται ακόμα πιο σκληρή και δυσοίωνη μέσα σε συνθήκες πανδημίας και άρνησης παροχής εμβολίων. Μέχρι τις 9 Γενάρη υπήρχαν 165.000 ενεργά κρούσματα στην Παλαιστίνη και την Δυτική Ιερουσαλήμ και 1735 θάνατοι.

Ακόμα πρέπει να αναφερθεί πως το Ισραήλ απέρριψε το σχετικό αίτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προχωρήσει στον άμεσο εμβολιασμό των Παλαιστινίων που εργάζονται ως ιατρικό προσωπικό για τον Covid-19.

Η εγκληματική πολιτική του Ισραήλ εν μέσω πανδημίας αποτελεί μέρος της πραγματικότητας που έχει επιβληθεί στους Παλαιστίνιους μέσω της κανονικοποίησης του τρόμου, μέσα από τον έλεγχο και την καταπίεση του Ισραηλινού κράτους, τις αθρόες φυλακίσεις, τις δολοφονίες, τις απαγορεύσεις μετακίνησης, τα στρατιωτικά φυλάκια και το τείχος, το εμπάργκο στη Γάζα και τους βομβαρδισμούς. Είναι η συνέχιση του πολέμου, του καθεστώτος εξαίρεσης που έχει επιβληθεί στους Παλαιστίνιους. Σε αυτή την εξουσιαστική αρένα, λοιπόν, ο λαός της Παλαιστίνης είναι μία εκκρεμότητα που πρέπει με κάθε ευκαιρία και αφορμή να διευθετηθεί, ένας πληθυσμός που αγωνίζεται για να μπορεί απλώς να υπάρχει. Όμως οι φτωχοί και αποκλεισμένοι από τα στοιχειώδη Παλαιστίνιοι παρά τις εξοντωτικές πολιτικές που ασκούνται σε βάρος τους δεν παραδίδονται, μάχονται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους, αποτελώντας ένα διαρκές αγκάθι.

 

Πηγές: 1) middleeastmonitor, 2)middleeasteye


Πρόσφατα άρθρα