Φυλακές, κέντρα κράτησης και κορονοϊός στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 αλλά και της εγκληματικής της διαχείρισης από το αμερικάνικο κράτος γίνονται πιο ορατές και έκδηλες στην περίπτωση των κρατουμένων στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ. Όπου χιλιάδες έγκλειστοι, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, έχουν νοσήσει αλλά και εκατοντάδες έχουν χάσει την ζωή τους. Από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης αποτέλεσαν χώρους εξάπλωσης του ιού, μέσα από την κρατική αδιαφορία, για όσους βρίσκονται εντός τους, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατεί και αυτό το διάστημα, οδηγώντας ακόμα περισσότερους ανθρώπους στο να διακινδυνεύουν την ζωή τους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρατούμενοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ζητώντας να ληφθούν μέτρα προστασίας από τον ιό.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 5 Γενάρη 329.298 φυλακισμένοι διαπιστώθηκε πως νόσησαν, ενώ από τις αρχές του χρόνου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%. Στα μέσα Δεκέμβρη καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, εδώ και 9 μήνες. Oι θάνατοι ανέρχονται στους 2.020, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί όλοι, καθώς σε ορισμένες φυλακές οι διοικήσεις δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τον ακριβή αριθμό, όπως σε Vermont και Wyoming.

Από την αρχή της πανδημίας οι κρατούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την δολοφονική φύση του ιού αλλά και την αναλγησία του κράτους, όπου αντί να πάρει μέτρα προστασίας, έθεσε φραγμό στα δικαιώματα των φυλακισμένων, κόβοντας ή συρρικνώνοντας τα επισκεπτήριά τους (ανα φυλακή είτε καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίων, είτε διατήρηση μόνο όσων έχουν σχέση με νομική υπόθεση, είτε διατήρηση όλων των ειδών των επισκεπτηρίων με αρκετά μειωμένους χρόνους), την ίδια στιγμή που 66.000 φύλακες σε κέντρα κράτησης μεταναστών και φυλακές έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid-19.

Ήταν σαν να έχω καταδικαστεί σε θάνατο”, “άνθρωποι πέθαιναν ακριβώς μπροστά μου” (κρατούμενος, φυλακές Kansas), “η μεταχείριση που έχω λάβει από το προσωπικό της φυλακής δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν τους θανάτους των φυλακισμένων, χωρίς να αποδεχτούν καμία ευθύνη” (κρατούμενος, φυλακές Missouri), οι δηλώσεις αυτές αποτελούν μια μικρή περιγραφή για το τι επικρατεί μέσα στις φυλακές. Σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των έγκλειστων οι φύλακες ευθύνονται για πολλά από τα κρούσματα που έχουν προκύψει, όπως επίσης δεν φοράνε μάσκες και γάντια. Ακόμα φυλακισμένοι που υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, αναγκάστηκαν να απομονωθούν σε κελιά με κρατούμενους που ήταν θετικοί. Επίσης αναφέρουν πως φοβούνται να απευθυνθούν στην ιατρική μονάδα των φυλακών για πονοκεφάλους και απώλεια γεύσης και όσφρησης καθώς η περίθαλψη που τους περιμένει είναι απομόνωση σε τμήματα της φυλακής, όπου έχουν την δυνατότητα μπάνιου μια φορά την βδομάδα εν μέσω πανδημίας ή μια 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένειά τους.

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις από κρατούμενους σε φυλακές και κέντρα κράτησης μεταναστών, απαιτώντας να παρθούν μέτρα ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός μέσα σε αυτά. Στα μέσα με τέλη Δεκέμβρη κρατούμενοι των φυλακών του Texas έβαζαν φωτιές, ζητώντας από την διοίκηση να τους παρασχεθούν καθαρά ρούχα, αξιοπρεπής τροφή και η δυνατότητα πρόσβασης σε ντουζιέρες. Ένας από τους συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία αυτή ανέφερε πως “είναι μια μη βίαιη διαμαρτυρία που συμβαίνει αυτή τη στιγμή επειδή οι αξιωματικοί, εν μέσω κορονοϊού, μας αρνήθηκαν το ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες, είμαστε χωρίς ντους, χωρίς τίποτα”. Στα τέλη Νοέμβρη μια ακόμη εξέγερση με αιτήματα σχετικά με την πανδημία έλαβε χώρα σε φυλακή της Arizona, όπου υπήρχαν 400 θετικοί στον ιό και η οποία κατεστάλη, με τους κρατούμενους να δέχονται βροχή από δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού και να βρίσκονται δεμένοι πισθάγκωνα με χειροπέδες στο προαύλιο της φυλακής, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατούσε ως “πολεμική ζώνη”. Ενώ από την πρώτη Γενάρη του 2021 μέχρι το τέλος του μήνα κρατούμενοι σε φυλακή της Alabama βρίσκονται σε απεργία εργασίας, ζητώντας να μπει τέλος στις συνθήκες εκμετάλλευσης- με τα μεροκάματα σκλαβιάς-, στην καταστολή που δέχονται αλλά και στην έλλειψη περίθαλψης και μέτρων προστασίας από τον ιό. Στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο New Jersey ξεκίνησε στα τέλη Δεκέμβρη απεργία πείνας με αίτημα την αποφυλάκιση των κρατουμένων εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας. Την απεργία πείνας ακολούθησαν και άλλα 2 κέντρα κράτησης στην ευρύτερη περιοχή, στις κομητείες Essex και Kearny. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί από έγκλειστους μετανάστες περισσότερες από 100 διαμαρτυρίες, όπως επίσης και απεργίες πείνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, αποτελεί και η περίπτωση των αυξημένων κρουσμάτων σε φυλακές της California τον Αύγουστο του 2020, την ίδια περίοδο όπου ξέσπασαν οι μεγάλες φωτιές στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι μισοί σχεδόν έγκλειστοι που εργάζονται ως πυροσβέστες να νοσούν από τον ιό.

Οι κρατούμενοι στις φυλακές και τα κέντρα κράτησης μεταναστών τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού αντιμετωπίζουν ένα σκληρό καθεστώς εξαίρεσης, βρισκόμενοι μπροστά στον άμεσο κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Οι συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό της κρατικής πολιτικής απέναντί τους αλλά και των διοικήσεων με την παύση βασικών δικαιωμάτων τους και την καταστολή που δέχονται για τους αγώνες που δίνουν σκιαγραφούν τη ζοφερή πραγματικότητα που έχει επιβληθεί σε όσους είναι έγκλειστοι. Τη ζοφερή πραγματικότητα για όσα συμβαίνουν εντός των τειχών, εντός των κολαστηρίων του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Και αν για κάτι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας εντός και εκτός των φυλακών, είναι για να σπάσει επιτέλους το τείχος της σιωπής…

Πηγές : 1) the marshall project, 2) amwenglish, 3) filtermag, 4) cnbc