Συντρόφια σας γράφουμε από τα σωφρονιστικά κολαστήρια του Κορυδαλλού και της Αυλώνας, δύο ακόμα κέντρα κράτησης, τα οποία αποσκοπούν τόσο στο φυσικό εγκλεισμό μας, όσο και στη μεταμέλεια της πολιτικής μας συνείδησης. Με τη γνωστοποίηση της υπόθεσής μας θα θέλαμε να βγει προς τα έξω ο λόγος της προφυλάκισής μας και η κατάδειξη των πρακτικών της ΕΛ.ΑΣ που χρησιμοποιήθηκαν εναντίων μας.

Τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου δεν σταματήσαμε σε έλεγχο που πραγματοποιούσε ομάδα Δίας στην περιοχή του νέου Φαλήρου. Αμέσως ξεκίνησε καταδίωξη εις βάρος μας από πολιτικό όχημα, που δεν έφερε τα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας. Ως λευκοί, δεν δεχτήκαμε μια πληθώρα από σφαίρες, όμως στην περιοχή του Μοσχάτου, το αυτοκίνητο αυτό μας εμβόλισε εν κινήσει και μας πέταξε στο οδόστρωμα (με μεγάλη επικινδυνότητα να τραυματιστούμε θανάσιμα). Η σύλληψή μας συνδέθηκε με επίθεση που δέχτηκε η τροχαία Πειραιά νωρίτερα εκείνο το βράδυ και πραγματοποιήθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών χιλιομέτρων, απ' το σημείο που γινόταν ο έλεγχος (ο έλεγχος γινόταν από σταθερές μονάδες έξω από το βρωμοκάναλο του Σκάι). Μεταφερθήκαμε στη ΓΑΔΑ, όπου αρνηθήκαμε να δώσουμε αποτυπώματα, τα οποία μία μέρα πριν περάσουμε ανακριτή διατάχθηκε η υποχρεωτική λήψη τους, καθώς και η λήψη γενετικού υλικού, σε μια προσπάθεια ταυτοποίησης μας με τα πειστήρια που βρέθηκαν στην επίθεση, αλλά και με προηγούμενες υποθέσεις. Με ανίσχυρα αποδεικτικά στοιχεία εναντίων μας, αποφασίζεται η προφυλάκισή μας με πρόφαση την πανομοιότυπη ένδυση, όπως φαίνεται από βιντεοληπτικό υλικό του τμήματος.

Η υπόθεση αυτή είναι ένα φιάσκο και μια απεγνωσμένη προσπάθεια της αστυνομίας για μια μεγάλη νίκη και νομιμοποίηση του νέου ποινικού κώδικα στην κοινή γνώμη. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχουν τα μέσα κρατικής παραπληροφόρησης, τα οποία πρώτα έτρεξαν να μας προδικάσουν, χρησιμοποιώντας εναντίων μας στοιχεία με ανύπαρκτη νομική υπόσταση-μίλησαν για σπίτι γιάφκα, παρασκευαστήριο εκρηκτικών καθώς και έκαναν διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την πρώτη προφυλάκιση για μολότοφ στην Ελλάδα, μεγαλοποιώντας έτσι, το έργο της αστυνομίας και την αναγκαιότητα στις αλλαγές του ποινικού κώδικα. Οι μεταβολές του άρθρου 272 και όπως αυτές σχετίζονται με τις αλλαγές των 264 και 270, έχουν σκοπό τη διάχυση του τρόμου στο αναρχικό/ανταγωνιστικό κίνημα, σε όποιον αντιστέκεται ή αμφισβητεί την κυριαρχία του κράτους και των συνεταίρων του. Ως αναρχικοί δεν μας εκπλήσσει η υπόθεση αυτή και το πώς έχει εξελιχθεί έως τώρα, δεν πιστεύουμε στην αστική δικαιοσύνη και δεν έχουμε αυταπάτες σχετικά με το ποιους εξυπηρετεί.

Για τον Κορυδαλλό: Απολύτως κανένας δεν θα εκπλαγεί με την παρακάτω αναφορά στην απάνθρωπη μεταχείριση και στις εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στο συγκεκριμένο κατάστημα. Μια καλοστημένη επιχείρηση που έχει ξεπεράσει προ πολλού την πληρότητά της σε κρατούμενους, καμαρώνει πίσω απ' τη λουσάτη βιτρίνα ξεπλύματος της.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι κατά πλειοψηφία τα 6 τετραγωνικά μέτρα, αντιστοιχούν σε 4 κουφάρια ανθρώπων που ασφυκτιούν όχι μόνο για την ελευθερία που τους στερήσανε, αλλά κυριολεκτικά για μια ανάσα. Είναι κάπως αστείο πως τα μόνα πράγματα που κυκλοφορούν εδώ είναι οι κοριοί και οι κατσαρίδες που μεταβαίνουν από κελί σε κελί, από σώμα σε σώμα, από φαγητό σε φαγητό. Βέβαια και αυτά διώκονται από τον άνθρωπο. Από το ράφι ένα βιβλίο του Κάφκα μας βλέπει και μας χαμογελάει. Ένα κατάστημα το οποίο αδυνατεί να καλύψει τις φαρμακευτικές μας ανάγκες, υποστελεχωμένο σε καίριες οργανικές θέσεις, όπως είναι το ιατρικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Πρόσφατα έφυγε από κοντά μας συγκρατούμενος ο οποίος μολύνθηκε από την πανδημία, οι ευθύνες φυσικά βαραίνουν την κεντρική διοίκηση του μαγαζιού, που αδυνατεί και αδιαφορεί συστηματικά για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων περίθαλψης των κρατουμένων. Στην τελετουργία της ποινής πάντα υπάρχει μια εμφατική επιβεβαίωση της εξουσίας. Η τελετή του βασανιστηρίου αντιστοίχως είναι ένα κομμάτι από την αθέατη πλευρά της ποινικής διαδικασίας που ενσαρκώνει και ικανοποιεί τις κανιβαλικές της τάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός στις 4/1/22, που άνδρας αφέθηκε στο πάτωμα του ιατρείου μέχρι ότου καταλήξει. Η δολοφονική αντιμετώπιση που κράτησαν απέναντι του οι ανθρωποφύλακες είναι πραγματικά αίτια θανάτου του. Με χυδαιότητα περιφρονούσαν έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να κουνηθεί ή να επικοινωνήσει. Στις τελευταίες του πνοές, ο κατά τ' άλλα αμερόληπτος γιατρός των φυλακών του είπε «αν δεν σηκωθείς, θα σε αφήσω εκεί», και το έκανε. Ένα αθόρυβο γεγονός που ανήκει στη θλιβερή καθημερινότητα του ιδρύματος και επιβεβαιώνει ότι η αστική δικαιοσύνη και το ποινικό σύστημα ούτε αναμορφώνουν, ούτε σωφρονίζουν, αντί αυτού τιμωρούν και εκδικούνται. Μόνο οι ανθρωποφύλακες κρατούν καλά τις θέσεις τους, που αξιοποιώντας την πάγια τακτική της σωφρονιστικής υπηρεσίας για φίμωση και εξόντωση του πληθυσμού της φυλακής, διακινούν την ηρωίνη εκμεταλλευόμενοι την εξαθλίωση και τον ανθρώπινο πόνο, τα πάντα για τη διατήρηση του βωμού της αισχροκέρδειας, του σάπιου συστήματός τους.

Για την Αυλώνα: Οι συνθήκες διαβίωσης στις πτέρυγες αυτού του σάπιου και παλιού κτιρίου είναι ανυπόφορες, ένα κτίριο τόσο παλιό και κακοσυντηρημένο, το οποίο «φιλοξενεί» ανθρώπους νεαρής ηλικίας χωρίς να τους προσφέρει τα βασικά ήδη υγιεινής, ώστε η διαβίωση τους να χαρακτηρίζεται από ελάχιστη αξιοπρέπεια. Μέχρι και οι εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου, που είναι απ' τα ελάχιστα πράγματα που μπορεί κάποιος κρατούμενος να περνάει λίγο χρόνο απ' τη μίζερη καθημερινότητά του, απαρτίζεται από ένα μονόζυγο και ένα στραβό δίζυγο, και αυτά με πρόσβαση μόνο λίγων ωρών μέσα στη μέρα. 'Οσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής στο κάθε κελί, θα σας πω ότι οι κούφιοι τοίχοι που μας περιορίζουν είναι γεμάτοι με άπειρες κατσαρίδες, ενώ η καθαριότητα του κάθε κελιού βαραίνει τόσο με έξοδα, όσο και πρακτικά μόνο όσους διαμένουν σε αυτό. Αφού η υπηρεσία δεν φροντίζει να μας προμηθεύει τα στοιχειώδη αγαθά υγιεινής. Τα 4 κρεβάτια που αντιστοιχούν σε κάθε κελί πολλές φορές αναγκάζονται να φιλοξενήσουν πολλά παραπάνω άτομα, τα οποία ή θα κοιμούνται στο πάτωμα κάνοντας δύσκολη την πρόσβαση των άλλων κρατουμένων στην τουαλέτα και στην κουζίνα, ή θα κοιμούνται 2 άτομα σε ένα μονό στρώμα φέρνοντας σε άβολη θέση 2 ανθρώπους που με δυσκολία προσπαθούν να κοιμηθούν (υπήρχε κελί που για διάστημα περίπου ενός μήνα φιλοξενούσε 10 ανθρώπους). Ακόμα, οι μερίδες των φαγητών δεν επαρκούν για όλους και πολλές φορές υπάρχουν κελιά που καταλήγουν χωρίς φαγητό, ειδικά αν δεν βγουν κατευθείαν να βάλουν τα πιάτα τους. Καθημερινά, ειδικά τα βράδια είναι πολύ συχνό φαινόμενο το να πέφτει το ρεύμα, με αποτέλεσμα αρκετές φορές αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος σωφρονιστικός οι κρατούμενοι να μένουν έτσι όλο το βράδυ και να ξεπαγιάζουν, εφόσον τα σώματα θέρμανσης σταματούν τη λειτουργία τους. Πρόσφατα υπήρξαν πολλά κρούσματα κορονοϊού, με αποτέλεσμα για 1-2 εβδομάδες να τεθούν σε καραντίνα οιν περισσότερες πτέρυγες της φυλακής, αναγκάζοντας τους κρατούμενους να μένουν κλειδωμένοι στα κελιά τους, με την ανευθυνότητα των σωφρονιστικών να ξεπερνάει τα όρια της τρέλας, αφήνοντας τους κλειστούς χωρίς να τους δίνουν ούτε 10 λεπτά για καθαριότητα, γεμίζοντας έτσι το κελί με σκουπίδια τα οποία δεν έχουν κανένα τρόπο να πετάξουν. Μια τακτική εξόντωσης, δείχνοντας για άλλη μια φορά πόσο δεν μετράνε για εκείνους οι ζωές των κρατουμένων (υπάρχει σωφρονιστικός που πολλές φορές εν ώρα υπηρεσίας προσπαθεί ή έχει κοιμηθεί, ενώ αν χρειαστεί κάτι οποιοσδήποτε κρατούμενος αυτός να μην σηκώνεται καν απ' την καρέκλα του, έχοντας απλώσει τα πόδια του στο θρανίο και αδιαφορώντας για τις ανάγκες τους).

Ένας καινούργιος μεγάλος αγώνας ξεκινά, μα δεν είμαστε μόνοι μας και αυτό το νιώσαμε απ' την πρώτη στιγμή του εγκλεισμού μας, από την έμπρακτη αλληλεγγύη που έδειξαν συντρόφια εντός και εκτός των φυλακών. Τα κολαστήρια γκρεμίζονται, οι συνειδήσεις όχι. Τώρα που τα πάντα μας χωράνε σε ένα τίποτα βρήκαμε τη δύναμη να γράψουμε για όλα αυτά που μας γεμίζουν οργή. Θέλουν να μας κάνουν να σωπάσουμε, μα δεν ξέρουν τι πυροδότησαν. Ούτε ο εγκλεισμός, ούτε η μισανθρωπιά σας είναι ικανά να καταστείλουν αυτά που νιώθουμε.

Αμετανόητοι εχθροί της σωφρονιστικής σας ψευδαίσθησης μια μέρα θα τα πούμε εκεί έξω, θα μαχόμαστε από παντού για όλα αυτά που μας στερήσατε. Να είστε σίγουροι η συμμόρφωση δεν ήταν, ούτε θα γίνει δρόμος που θα διαβούμε, η πορεία έχει χαραχτεί και η φωτιά μέσα μας δεν σβήνει. Καλή δύναμη στους αγώνες που έρχονται, στις καλύτερες μέρες που δεν θα 'ρθουν, αλλά θα τις φέρουμε. Εμείς από τα σίδερα και εσείς από τους δρόμους μαζί θα καταργήσουμε το κράτος και τους νόμους. Μέχρι το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής.

Χαιρετισμούς από Κορυδαλλό και Αυλώνα.

Φώτης Δ.

Ιάσονας Ρ.