αναδημοσίευση από την σελίδα της Συνέλευσης Αντίστασης & Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων
13 ΧΡΟΝΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΙΖΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!
Σήμερα συμπληρώνονται 13 χρόνια από το πρωινό εκείνο της 26ης Γενάρη του 2009, όταν κάτοικοι και περαστικοί αντίκρυσαν το πάρκο στην συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων ρημαγμένο με τους κορμούς των δέντρων πετσοκομμένους και τη γη ξεκοιλιασμένη. Με εντολή της δημοτικής αρχής και του τότε δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, τα χαράματα, μηχανήματα και συνεργεία του Δήμου, συνοδευόμενα από μπάτσους, εισέβαλλαν στο πάρκο, ξερίζωσαν τα 55 δέντρα του, κατέστρεψαν την παιδική χαρά, τα παγκάκια και το δίκτυο υδροδότησης του. Δύο μέρες μετά μάλιστα, εργαζόμενοι του δήμου με τη συνδρομή “μπράβων”, επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το καταστροφικό τους έργο, απωθώντας όσους βρισκόντουσαν στο πάρκο για να το προστατεύσουν και ξεριζώνοντας ακόμα και όσα νέα δένδρα είχαν φυτέψει κάτοικοι και αλληλέγγυοι στο ενδιάμεσο. Με αυτόν τον βάναυσο τρόπο, προχωρούσε το σχέδιο του δήμου για παράδοση του πάρκου σε ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή και εκμετάλλευση υπόγειου πάρκινγκ. Σχέδιο το οποίο είχε καταστρωθεί ήδη πολύ νωρίτερα και στο οποίο ειχαν συναινέσει όλες οι πολιτικές παρατάξεις.
Εκείνο που οι αρχές- δημοτικές και κρατικές- δεν μπόρεσαν να προβλέψουν είναι ότι αυτή η μικρή πράσινη γωνία στο κέντρο της τσιμεντένιας μητρόπολης θα μπορούσε να εμπνεύσει πλήθος ανθρώπων που ήδη από το πρωινό της ίδιας ημέρας, στάθηκαν μπροστά στα μηχανήματα και τις μπουλντόζες, συγκρουόμενοι με τις δυνάμεις καταστολής, προκειμένου να διασώσουν ό,τι είχε απομείνει. Το επόμενο διάστημα, στο πάρκο γεννιέται ένας αυτοοργανωμένος και δυναμικός κοινωνικός αγώνας ενάντια στην καταστροφή του και για την υπεράσπιση του ανοιχτού και δημόσιου χαρακτήρα του. Πλήθος κατοίκων της περιοχής και αλληλέγγυοι, μέσα από ανοιχτές συνελεύσεις, φύτεψαν δεκάδες νέα δέντρα, ανακατασκεύασαν την παιδική χαρά και τοποθέτησαν νέα παγκάκια. Μέσα από πολύμορφες δράσεις και εκδηλώσεις, παρεμβάσεις στο δημαρχείο και κινητοποιήσεις το πάρκο έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των κοινωνικών αντιστάσεων στην πόλη και ένας ζωντανός χώρος συνάντησης, ανταγωνιστικός προς τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις ρατσιστικές ή φυλετικές προκαταλήψεις. Ένας χώρος του οποίου η ευθύνη δεν ανατίθεται σε εκείνους που επιχείρησαν να τον καταστρέψουν, αλλά την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για αυτόν. Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2010 δημιουργείται, με επίκεντρο το πάρκο, η Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων, η οποία σταθερά δραστηριοποιείται σε ένα πλήθος ευρύτερων ζητημάτων, ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, την καταστολή, τον φασισμό και τη λεηλασία των ελεύθερων δημόσιων χώρων και του φυσικού κόσμου.
Όλα αυτά τα χρόνια, ο ακηδεμόνευτος αγώνας για την υπεράσπιση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων παρέμεινε ζωντανός σε πείσμα των κατασταλτικών μεθοδεύσεων των δημοτικών και κρατικών αρχών, τις προσπάθειες καπήλευσης του, τις απόπειρες αλλοίωσης των κοινωνικών του χαρακτηριστικών και την απογοήτευση και απομείωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων που επέφερε η περίοδος της αριστερής διακυβέρνησης. Σταθήκαμε απέναντι στην εκδικητικότητα της δημοτικής αρχής και των κατασταλτικών της σχεδιασμών, όταν το 2011 ο τότε δήμαρχος Γ. Καμίνης διέκοψε εν μέσω καλοκαιριού την υδροδότηση του πάρκου ελπίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα καμφθεί η επιμονή και η αντίσταση των ανθρώπων που επί 2,5 χρόνια, με αυτοσχέδια μέσα, πάλεψαν να κρατήσουν ζωντανά τα δεντράκια του πάρκου που οι ίδιοι φύτεψαν και φρόντισαν, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και εργασία. Σταθήκαμε απέναντι στα φαινόμενα αλλοίωσης και υπονόμευσης του ανοιχτού και δημόσιου χαρακτήρα του από άτομα που προσπαθούσαν να το μετατρέψουν σε πιάτσα εμπορίας ουσιών και πεδίο εκδήλωσης κανιβαλιστικών συμπεριφορών. Αποκρούσαμε τις απόπειρες καπήλευσης και χειραγώγησης του αγώνα από κομματικές παρατάξεις και παράγοντες που, αφού επιχείρησαν -αποτυχημένα- να τον διαμεσολαβήσουν και τον καπελώσουν, κατέφυγαν στη συκοφάντηση, τη στοχοποίηση και τη σπίλωση του.
Σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής, οικονομικής και συστημικής κρίσης, μια γενικευμένη επίθεση εναντίον των δημόσιων πράσινων χώρων βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές ανάγκες και οι ταξικές κατακτήσεις υπονομεύονται και απαξιώνονται συνεχώς, ο δήμος Αθηναίων και ο νυν δημάρχος Κ. Μπακογιάννης, μέσα από μια σειρά σκανδαλωδών συμβάσεων, μεθοδεύει την παράδοση των πάρκων, των πλατειών και των λόφων στο κέντρο της Αθήνας και ευρύτερα σε ιδιωτικές εταιρείες, με στόχο την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και εν τέλει τον αποκλεισμό της κοινωνικής βάσης από αυτούς, την αποστείρωση και τον ολοκληρωτικό τους έλεγχο. Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους από τους δημόσιους χώρους πρασίνου που απειλούνται από τη λαίλαπα της “ανάπλασης” και των “αναπτυξιακών” σχεδίων δημοτικής αρχής και ιδιωτικών συμφερόντων: Το περασμένο καλοκαίρι, συνεργεία του δήμου καταστρέφουν την παιδική χαρά στο πάρκο Δρακοπούλου με απώτερο σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του κτήματος, σχέδιο που έχει συστηματικά προωθηθεί και στο παρελθόν. Την ίδια περίοδο, προχωρούν σε κοπή των δέντρων το πάρκο της οδού Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια, προκειμένου να τοποθετηθούν 11 κοντέινερ στα οποία θα στοιβαχτούν 253 νήπια, καταστρέφοντας ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πράσινου στην περιοχή.
Ιδιαίτερα, τα Εξάρχεια, μια γειτονιά άρρηκτα συνδεμένη με τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις και εξεγέρσεις, και κοιτίδα πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοποιήσεων κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην ατζέντα των δημοτικών και κρατικών αρχών. To λοκ-αουτ του Πολυτεχνείου και τα σχέδια μουσειοποίησης του, το σχέδιο κατασκευής σταθμού μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, και η παράδοση του λόφου του Στρέφη στην κατασκευαστική εταιρεία PRODEA και την εταιρεία UNISON, στις οποίες παραχωρούν τόσο την ανάπλαση και οικονομική εκμετάλλευση του, όσο και την φύλαξη, την περίφραξη και τον έλεγχο της πρόσβασης σε αυτόν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατασταλτική επιχείρηση που διεξήγαγε το κράτος την προηγούμενη περίοδο, εκκενώνοντας πολιτικές καταλήψεις και καταλήψεις στέγασης προσφύγων και εγκαθιστώντας έναν αστυνομικό στρατό στην περιοχή.
Παράλληλα, επιχειρείται και πάλι η “ανάπλαση” του λόφου Φιλοπάππου μέσω εκχώρησης του έργου σε ιδιώτες, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση security, εγκατάσταση εκτεταμένου δικτύου φωτισμού, με σκοπό την τουριστική του εκμετάλλευση, κάτι που είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν και έχει αποτραπεί λόγω των κοινωνικών αντιστάσεων που είχαν αναπτυχθεί. Αντίστοιχο σχέδιο προωθείται και στην περίπτωση του πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο οποίο σύμφωνα με σύμβαση του δήμου Αθηναίων με την εταιρεία ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. προβλέπεται η κοπή 580 δέντρων, η τσιμεντοποίησή του και η κατάργηση των χώρων άθλησης. Και η λίστα συνεχίζεται...
Απέναντι στα καταστροφικά σχέδια δήμου, κράτους και αφεντικών, σε κάθε σημείο της πόλης ξεπηδούν κοινωνικές αντιστάσεις, που αντιτάσσουν την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών, τον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια, απέναντι στις λογικές του κέρδους, της λεηλασίας και των αποκλεισμών. Η πολύμορφη και ακηδεμόνευτη αντίσταση που ξέσπασε στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων, 13 χρόνια πριν, αποτελεί παρακαταθήκη όλων εκείνων που μπορούμε να επιτύχουμε όταν η συλλογικοποίηση και η αλληλεγγύη υπερβαίνουν την εξατομίκευση και τον φόβο. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων όσοι/ες αγωνίζονται για ελεύθερους δημόσιους χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους από όλους/όλες ενάντια στην τσιμεντοποίηση, την εμπορευματοποίηση, την καταστολή και τον κοινωνικό έλεγχο. Ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα ενάντια στο σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης, για την οικοδόμηση μιας αυριανής κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΤΑ ΠΑΡΚΑ, ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ!
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!
Την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 12 μ. θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων με αφορμή τη συμπλήρωση 13 χρόνων συλλογικού αγώνα
*Κατά την τελευταία κακοκαιρία, ορισμένα δέντρα του πάρκου επλήγησαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό λόγω των έντονων χιονοπτώσεων. Σκοπεύουμε να φροντίσουμε όσα μπορούν να διασωθούν και να φυτέψουμε νέα στη θέση όσων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με τη συνδρομή όσων το επιθυμούν.
Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων
** επιπλέον φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της συνέλευσης