Από την επιτροπή εργαζομένων στη γενική ταχυδρομική


Φραντσάιζ σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης!


Από τις 12 Γενάρη του 2023 το κατάστημα της Γενικής Ταχυδρομικής στη Μεσογείων 201 πουλήθηκε σε πράκτορα με την τακτική του φραντσάιζ. Η πώληση αυτή ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά πωλήσεων καταστημάτων που έχει ξεκινήσει γι’ ακόμα μια φορά από το φθινόπωρο του 2022: Χαλάνδρι, Γλυκά Νερά, Γαλάτσι, Αγίου Μελετίου και τώρα Μεσογείων. Παράλληλα, μια φαινομενικά αντίστροφη διαδικασία βρίσκεται ταυτόχρονα σε εξέλιξη, με τη μητρική εταιρία Γενική Ταχυδρομική να αγοράζει διάφορα καταστήματα στην επαρχία: Αγρίνιο, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Κόρινθο και αλλού. Οι συνεχείς μεταβιβάσεις καταστημάτων είναι μια πρακτική που συμβαίνει εδώ και χρόνια στη Γενική Ταχυδρομική, αλλά και σε άλλες εταιρίες ταχυμεταφορών. Απ’ αυτό και μόνο, φαίνεται πως η τακτική αυτή δε συμβαίνει για αντικειμενικούς λόγους, δεν είναι δηλαδή αναπόφευκτη, αλλά γίνεται στα πλαίσια του επιχειρείν, δηλαδή με σκοπό το παραπάνω κέρδος για την επιχείρηση. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ακριβώς αυτό το κέρδος βγαίνει από τον ιδρώτα των εργαζομένων που σε κάθε μεταβίβαση καταστήματος βγαίνουμε ζημιωμένοι.


Ήδη δυο μήνες πριν την πώληση, ξεκίνησαν οι φήμες και οι διαρροές από τη μεριά της εταιρίας ότι το κατάστημα της Μεσογείων θα μεταβιβαστεί. Οι εργαζόμενοι είχαμε την εμπειρία προηγούμενων τέτοιων μεταβιβάσεων και γνωρίζαμε από πρώτο χέρι τι σημαίνουν για τη θέση μας. Χαμένα δεδουλευμένα, μειώσεις μισθών, διαγραφή προϋπηρεσίας, εντατικοποίηση της εργασίας, απολύσεις, δυσμενείς μεταθέσεις και εξώθηση σε παραιτήσεις, αφερεγγυότητα των νέων εργοδοτών και χρεοκοπίες, απολύσεις συνδικαλιστών, χαμένες άδειες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα που βιώνουμε σε κάθε μεταβίβαση και γι’ αυτό αποφασίσαμε να αντισταθούμε.
Από την πρώτη στιγμή σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων στο κατάστημα της Μεσογείων, γνωρίζοντας την τρομερή αναστάτωση που θα προκαλούσε η πώληση του καταστήματος, τόσο σε εργασιακό επίπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας, προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε την πώληση. Βγάλαμε ανακοινώσεις, κρεμάσαμε πανό, συμμετείχαμε στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ, οργανώσαμε παρεμβάσεις και ενημερώσαμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες για τις συνέπειες που θα είχε μια πιθανή πώληση σε πράκτορα. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων δε λάβαμε υπόψη τις ανεπίσημες συζητήσεις καφενειακού επιπέδου που μας έγιναν από τον πράκτορα, γιατί αυτές περιλάμβαναν δυσμενέστερους όρους εργασίας, αλλά και το ανήκουστο να υπογράψουμε οικειοθελή αποχώρηση από την εταιρία και εκ νέου σύμβαση με τον πράκτορα, κάτι που θα μας άφηνε εντελώς έκθετους σε περίπτωση απόλυσης. Με μερικούς από μας μάλιστα δεν έγινε καμία συζήτηση, ενώ σε μερικούς άλλους η εταιρία προσπάθησε να κάνει συμφωνίες “κάτω απ’ το τραπέζι”, επιδιώκοντας τον εκμαυλισμό μας. Μάλιστα, σε 2 μεμονωμένες περιπτώσεις συναδέλφων, οι οποίοι το σκέφτονταν να προσληφθούν στον καινούριο ιδιοκτήτη του καταστήματος, μόλις δέχτηκαν επίσημη πρόταση, τελικά κατάλαβαν το παιχνίδι που παιζόταν και αρνήθηκαν να υπογράψουν. Αντίθετα, το μόνο που ακούγαμε όλο τον καιρό από τη μεριά της Γενικής Ταχυδρομικής και μάλιστα από συγκεκριμένο στέλεχος, το Θεόδωρο Χρυσανθακόπουλο, ήταν απειλές για δυσμενείς μεταθέσεις σε απομακρυσμένα καταστήματα της Αττικής για όσους δεν πάνε στον πράκτορα. Απειλές που απ’ ότι φάνηκε στη συνέχεια, έμελλαν να γίνουν πραγματικότητα. Αν η Γενική Ταχυδρομική είχε τόσο μεγάλη ανάγκη να πουλήσει το κατάστημα, αυτό θα έπρεπε να γίνει με το σύνολο του προσωπικού, χωρίς οικειοθελή αποχώρηση αλλά με συνέχιση της ίδιας σύμβασης, με διατήρηση της προϋπηρεσίας και όλων των δικαιωμάτων μας, με τις ίδιες απολαβές και παροχές και -το σημαντικότερο- με γραπτή εγγύηση τόσο από τον πράκτορα όσο και από τη μητρική εταιρία, πως σε περίπτωση χρεωκοπίας ή διακοπής εργασιών για οποιοδήποτε λόγο, η εταιρία εγγυάται για τις θέσεις εργασίας μας και τις αποζημιώσεις μας. Όμως οι σκοποί της Γενικής Ταχυδρομικής είναι ακριβώς αυτοί: να ξεφορτωθεί συνδικαλιστές, παλιούς και “ακριβούς” συναδέλφους, να γλιτώσει αποζημιώσεις. Με μια φράση να υποτιμήσει την εργασία μας.


Καταφέραμε να καθυστερήσουμε την πώληση για περίπου δύο μήνες, μιας και δεν βρισκόταν κανείς που θα έβγαζε τη δουλειά την επόμενη μέρα της πώλησης. Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και μόνο με αλλεπάλληλες φήμες να διαδέχονται η μία την άλλη, στις 4 Ιανουαρίου ενημερωθήκαμε τελικά από σπόντα πως από 12 Γενάρη το κατάστημα πάει στον πράκτορα. Εκείνη την ημέρα ο συνάδελφος Κ.Ζ. ενημερώθηκε πως απολύεται με την τακτική της μη ανανέωσης της ψευδεπίγραφης σύμβασης ορισμένου χρόνου και πως από την επόμενη μέρα δε θα εργάζεται για τη Γενική Ταχυδρομική. Στην εύλογη ερώτησή του γιατί συμβαίνει αυτό, η αυθόρμητη απάντηση του προϊστάμενου Ελευθεριάδη Σίμου ήταν ότι “από βδομάδα το μαγαζί πουλιέται”. Μάλιστα ο προϊστάμενος πρότεινε στο συνάδελφο να τον φέρει σε επαφή με τον αγοραστή για να προσληφθεί εκ νέου απ’ αυτόν. Να σημειωθεί εδώ, πως παρόλο το άμεσο ενδιαφέρον του συναδέλφου για εργασία, καμία επαφή δεν έγινε ποτέ. Έτσι, λοιπόν ενημερωθήκαμε πως “από βδομάδα” δεν ξέρουμε αν και πού δουλεύουμε. Αμέσως, πραγματοποιήσαμε συνέλευση των εργαζομένων και ζητήσαμε από τον υπεύθυνο καταστήματος Κοσμά Ιωάννου να οριστεί για την επόμενη κιόλας μέρα επίσημη ενημέρωση. Το μόνο που αντιμετωπίσαμε την επόμενη μέρα ήταν η επιδεικτική αδιαφορία και ο εμπαιγμός από τη μεριά της εταιρίας. Ο Ιωάννου δήλωνε αναρμόδιος και προσπαθούσε να μας προσεταιριστεί λέγοντας ότι είμαστε στην ίδια μοίρα, ενώ ο Χρυσανθακόπουλος μας απαξίωνε λέγοντας ποιοι είμαστε εμείς που ζητάμε και ραντεβού. Μάλλον έχει συνηθίσει σε πιο πειθήνιους συνομιλητές... Η εχθρική στάση ολοκληρώθηκε στις 11 Γενάρη, όταν αργά το βράδυ ενημερωθήκαμε μέσω μέιλ(!) από την εταιρία πως το μαγαζί πουλήθηκε και πως θα πρέπει από την επόμενη μέρα να εργαζόμαστε σε διαφορετικό μαγαζί ο καθένας και μάλιστα πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας μας.
Αμέσως την επόμενη μέρα οργανώσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της Μεσογείων και προσφύγαμε και στην επιθεώρηση εργασίας καταγγέλοντας τις εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις. Στο κατάστημα διαπιστώσαμε πως για να βγει η δουλειά η εταιρία παρείχε στον πράκτορα δανεικούς διάφορους συναδέλφους, από διαφορετικά καταστήματα της Αττικής. Η πώληση δηλαδή ήταν εικονική, αφού ο πράκτορας δεν είχε προσλάβει κανέναν υπάλληλο. Επίσης, όταν τις επόμενες μέρες μεταβήκαμε στα κατά τόπους καταστήματα όπου υπαγόμαστε πλέον, δηλώθηκε σε όλους μας πως δεν υπήρχε ανάγκη για άτομα, πως δεν γνωρίζουν γιατί μας πήγανε εκεί, ακόμα και πως σε κάποιες περιπτώσεις η εταιρία ζήτησε και πήρε εργαζόμενους για να τους δανείσει στο κατάστημα της Μεσογείων που υπάρχει ανάγκη! Όλα αυτά αποδεικνύουν πως η πώληση του καταστήματος δεν έγινε για άλλο λόγο από το να σπάσει η ενότητά μας, να εμποδιστεί η συνδικαλιστική μας δράση, να μας εκδικηθεί η εταιρία που μπήκαμε ανάχωμα στα επιχειρηματικά της πλάνα και υπερασπιστήκαμε το συμφέρον των εργατών.
Η αντιμετώπιση της εταιρίας είναι ξεκάθαρα εχθρική και εκδικητική. Μέσω των δυσμενών μεταθέσεων προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς για τον αγώνα που δώσαμε και για τη στάση όλων των συναδέλφων να μη δεχθούμε τη μετακίνησή μας σε πράκτορα με δυσμενέστερους όρους και υπογράφοντας μαζί με καινούρια σύμβαση, οικειοθελή αποχώρηση από την παλιά εργασία μας. Εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις και εξώθηση σε παραίτηση είναι η ανταμοιβή για τόσα χρόνια προϋπηρεσίας, για τις χιλιάδες παραδόσεις και παραλαβές, για τα δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα που έχουμε γράψει για την εταιρία, για την πλάτη που βάλαμε στα χρόνια της πανδημίας που ήμασταν από τους λίγους που εξαναγκαζόμασταν να δουλεύουμε ενώ ολόκληρες πόλεις είχαν νεκρώσει, για όλα τα κέρδη που αποκόμισε η γενική ταχυδρομική από τον κόπο και τον ιδρώτα μας. Ήδη μέχρι σήμερα μετράμε την περίπτωση του συναδέλφου Θ.Σ. που δεν άντεξε τη δυσμενή μετάθεση μακριά από τον τόπο κατοικίας του και εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί. Μετράμε επίσης, την απόλυση του συναδέλφου Γ.Σ. από το κατάστημα της Κηφισιάς όπου είχε μετατεθεί, ενώ εκκρεμεί καταγγελία του συναδέλφου στην επιθεώρηση εργασίας για δυσμενή μετάθεση! Μετράμε ακόμα, ένα εξώδικό από την εταιρία στο συνάδελφο Λ.Π. για χαμηλή παραγωγικότητα, ενώ βρίσκεται σε άγνωστή του περιοχή και κάθε βδομάδα τον αλλάζουν δρομολόγιο. Μετράμε και καθημερινά καψόνια με άλλους συναδέλφους να τους κακομεταχειρίζονται δίνοντάς τους τεράστιο όγκο εργασίας αδύνατο να τον φέρουν εις πέρας, ενώ σε άλλους να μην αναθέτουν σχεδόν καθόλου έργο και να φαίνεται ότι αρνούνται να εργαστούν. Το δε κερασάκι στην τούρτα, είναι πως την πρώτη μέρα πώλησης του καταστήματος της Μεσογείων, που προσφύγαμε μαζικά στην επιθεώρηση εργασίας, μερικούς από εμάς μας χρέωσαν ως αδικαιολόγητα απόντες και μας έκοψαν το μεροκάματο από το μισθό μας.
Αυτές οι εργοδοτικές πρακτικές εκμετάλλευσης και ξεζουμίσματος είναι το πραγματικό πρόσωπο της Γενικής Ταχυδρομικής αλλά και ολόκληρου του κλάδου των ταχυμεταφορών. Οι ταχυμεταφορικές έκαναν την κρίση ευκαιρία και έβγαλαν τεράστια κέρδη την περίοδο της καραντίνας και των λοκντάουν. Το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτοξεύτηκε στα ύψη και σχεδόν αντικατέστησε τα φυσικά μαγαζιά. Έτσι η δουλεία των ταχυμεταφορικών πολλαπλασιάστηκε απ’ τη μια μέρα στην άλλη και τα κέρδη που αποκόμισαν ήταν αμύθητα. Όσο εμείς τρέχαμε σαν τρελοί να παραδίδουμε δέματα, οι εργοδότες μας πλούτιζαν και είχαν και το θράσος να ζητήσουν να κηρυχτούν οι επιχειρήσεις τους πληττόμενες. Δε σταματήσαμε ούτε μια μέρα να δουλεύουμε, μας χειροκροτούσαν απ’ τα μπαλκόνια μαζί με το υγειονομικό προσωπικό κι εν τω μεταξύ τ’ αφεντικά μας, αγόραζαν τριώροφα κτίρια, ανανέωναν το στόλο τους, εξοπλίζονταν με υπερσύγχρονα συστήματα. Και τώρα η ανταμοιβή των διανομέων κι όσων εργάζονται στον κλάδο των ταχυμεταφορών είναι κάθε αντεργατική πρακτική που έχουν στα χέρια τους οι εργοδότες: συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και μιας μέρας, δουλειά με το κομμάτι, freelance εργασία, κουπόνια αντί για μισθό, υπεργολαβίες, απλήρωτες υπερωρίες, outsourcing – franchise και κάθε είδους μεσάζοντες. Κάθε νομικό τερτίπι αξιοποιείται για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων.


Να σταματήσει η πρακτική της μεταβίβασης καταστημάτων σε πράκτορες


Η Γενική Ταχυδρομική να εγγυηθεί για όλες τις θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των υπαλλήλων


Να ανακληθούν οι εκδικητικές και δυσμενείς μεταθέσεις όλων των συναδέλφων


Άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων για συνδικαλιστική δράση


Επιτροπή εργαζομένων στη Γενική Ταχυδρομική


Επιθεώρηση εργασίας:
Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 | 10.00 | Πατησίων 37, ΣΕΠΕ Αθήνας και

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, ΣΕΠΕ Παλλήνης


Πρόσφατα άρθρα