49.3: Συγκλονισμένος από τις αντιστάσεις, ο Μακρόν πυροβολεί με την τελευταία του σφαίρα

 

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να αδράξουμε. Η πολιτική κρίση δημιουργεί αστάθεια. Η αστάθεια παρέχει ευκαιρίες. Παρέχει όμως ευκαιρίες σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον να ανατρέψουν αυτή την εξουσία. Αν δεν θέλουμε να υποφέρουμε την κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τις κινητοποιήσεις.
Στις 16 Μαρτίου 2023, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 για να επιβάλει την αντικοινωνική συνταξιοδοτική της μεταρρύθμιση. Πιθανότατα έλειπαν πάρα πολλές ψήφοι από βουλευτές που ανησυχούσαν για τη μαζική απόρριψη του σχεδίου από τους ψηφοφόρους τους. Οι μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις μας είναι αυτές που άνοιξαν μια πρωτοφανή πολιτική κρίση.
Πράγματι, η ευρεία ενδοσυνδικαλιστική απεύθυνση κράτησε. Οι απεργίες ήταν σημαντικές, αν και πολύ σπάνια αναβαθμίστηκαν, οι διαδηλώσεις όμως συγκέντρωσαν εκατομμύρια ανθρώπους. Σε σχέση με το κίνημα «υποχώρησης», οι φεμινιστικές κινητοποιήσεις και η πρώτη ανακοίνωση της φεμινιστικής απεργίας στις 8 Μαρτίου είχαν επίσης αξιοσημείωτη επιτυχία.
Βάλαμε τον Μακρόν στη μειοψηφία και τον αναγκάσαμε να καταφύγει σε αυτό το ιδιαίτερα αντιδημοκρατικό εργαλείο, το οποίο τον εκθέτει και τον αποδυναμώνει.
Διαδηλώσεις, που κάλεσαν τα συνδικάτα αλλά και σε μεγάλο βαθμό πολλές αυθόρμητες, ξέσπασαν σε όλη τη Γαλλία μετά την ανακοίνωση, παρά την αυξημένη αστυνομική καταστολή. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον κοινοβουλευτισμό. Δεν περιμένουμε λύση από τους βουλευτές. Αλλά αυτή η πολιτική κρίση έχει επιπτώσεις στην κινητοποίησή μας και στην τάξη μας.
Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, αλλά όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά της, αν δεν θέλουμε να υποστούμε την κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την κινητοποίηση.
Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια:
• Αν ψηφιστεί η πρόταση, αποσυρθεί ο νόμος, πέσει η κυβέρνηση, βαθαίνει η πολιτική κρίση. Τότε θα χρειαστεί να εκμεταλλευτούμε αυτήν την κρίση για να ξεκινήσουμε νέους αγώνες. Στο θέμα των μισθών, ιδιαίτερα στο επίκεντρο των ανησυχιών ενόψει του καλπάζοντος πληθωρισμού.
• Αν δεν ψηφιστεί η πρόταση, επικυρωθεί ο νόμος, ο θυμός παραμένει τεράστιος στη χώρα. Στη συνέχεια, πρέπει να βασιστούμε σε αυτόν τον θυμό για να αναζωογονήσουμε τις κινητοποιήσεις. Ένας νόμος που ψηφίστηκε μπορεί να αποσυρθεί, όπως κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης κατά του CPE το 2006. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί η ημερομηνία της 23ης Μαρτίου, που μεταφέρεται από την ένωση, ως πρώτη ημέρα ανάκαμψης. Και να σημάνει ότι κάθε συνδικαλιστική συνομοσπονδία που εγκαταλείπει τον αγώνα θα φέρει την βαριά ευθύνη.

Και στις δύο περιπτώσεις, παραμένει ένα κεντρικό γεγονός: κατά τη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης, συγκεντρώσαμε δυνάμεις. Ο συνδικαλισμός άρχισε να αυξάνεται ξανά, οι εργαζόμενοι σήκωσαν το κεφάλι τους για πρώτη φορά, μίλησαν μεταξύ τους στο διάλειμμα, στο τέλος της δουλειάς, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση, κατέβηκαν σε απεργία, συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Στις κινητοποιήσεις, ήρθαν σε επαφή με συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις, συζήτησαν, μπόρεσαν να πειραματιστούν τοπικά με πλαίσια αυτοοργάνωσης, είδαν το όραμά τους για τον κόσμο να ανανεώνεται.
Η ίδια ισορροπία δυνάμεων πρέπει να επικρατήσει ενάντια στον μεταναστευτικό νόμο του Darmanin, προκειμένου να ανακάμψει αμέσως σε κεντρικό ζήτημα για την ενότητα της κοινωνικής μας τάξης. Το Σάββατο 25 Μαρτίου θα είναι μια σημαντική ημέρα κινητοποίησης ενάντια σε αυτόν τον νόμο. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε ένα πλαίσιο δυνητικά ευνοϊκό για την ακροδεξιά, η οποία θα έχει ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.
Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει ένα παράθυρο ρήξης για να καταλάβετε. Η πολιτική κρίση δημιουργεί αστάθεια. Η αστάθεια παρέχει ευκαιρίες. Παρέχει όμως ευκαιρίες σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον να ανατρέψουν αυτή την εξουσία. Η ακροδεξιά βρίσκεται, καιροφυλαχτεί. Η νίκη της θα είχε τρομερές συνέπειες για την κοινωνική μας τάξη, για τους μετανάστες, για τις γυναίκες, για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα...
Το στρατόπεδό μας, το εργατικό στρατόπεδο, το στρατόπεδο της ταξικής πάλης, πρέπει να το εκμεταλλευτεί για να δυναμώσει και να οργανωθεί. Ειδικότερα, με την ανοικοδόμηση μαχητικών και δημοκρατικών συνδικαλιστικών εργαλείων που πρέπει να εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης των αγώνων.
Ας περάσουμε λοιπόν στην επίθεση, ας εκμεταλλευτούμε την αποδυναμωμένη εξουσία για να προτείνουμε έναν πραγματικό μετασχηματισμό της κοινωνίας!


Δήλωση της συνεδρίασης του ομοσπονδιακού συντονισμού UCL* στη Λυών στις 19 Μαρτίου 2023


*UCL: Ένωση Eλευθεριακών Κομμουνιστών

 

Λινκ κειμένου στα γαλλικά