Κείμενο της Αναρχικής Μαθητικής Ομάδας «Αταξία» σε σχέση με τα πρόσφατα περιστατικά βίας από ανήλικα παιδιά

 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνέβησαν τρία ακραία βίαια και αποτροπιαστικά περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά. Αρχικά, στις 16/12 συνέβη ο ομαδικός βιασμός 14χρονης μαθήτριας από επτά ανήλικους στην Περαία Θεσσαλονίκης, οι οποίοι και αφέθηκαν ελεύθεροι. Την επόμενη εβδομάδα το βράδυ της 26/12 μία ομάδα 3-4 ατόμων, εκ των οποίων οι δύο ήτανε ένας 38χρονος πατέρας και ο 14χρονος του γιος, επιτέθηκε με σιδερολοστούς, μαχαίρια και καδρόνια σε δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, χτυπώντας με μίσος, απειλώντας και φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων προσφυγόπουλων. Τέλος, στις 28/12 γνωστοποιήθηκε η εισβολή μιας ομάδας νεαρών μεταξύ 12-14 ετών στο σπίτι τρανς γυναίκας στη Λέσβο, με σκοπό τον εξευτελισμό, την υποβάθμιση και την διαπόμπευση της ίδιας στο διαδίκτυο.

Δυστυχώς, γεγονότα σαν αυτά δεν είναι πρωτόγνωρα και συμβαίνουν διαρκώς. Όμως, το πιο θλιβερό της υπόθεσης είναι πως οι θύτες είναι ανήλικα παιδιά που δεν διστάζουν να εκφράσουν το μίσος που υιοθετούν καθημερινά από το οικογενειακό και σχολικό τους περιβάλλον. Γίνεται πια ξεκάθαρο πως το σχολείο σίγουρα δεν ακολουθεί τον υποτιθέμενο κοινωνικό του ρόλο και το μόνο που καταφέρνει είναι η όξυνση του ρατσιστικού μίσους, της μισαλλοδοξίας, της ομοφοβίας και τρανσφοβίας και του σεξισμού. Όταν αναλώνεται αποκλειστικά στη διαμόρφωση της εθνικής ενότητας, του πατριωτισμού, του συντηρητισμού και στην εξύμνιση των εθνικών ηρώων και των αρχαίων χρόνων είναι λογικό και επόμενο τα νέα παιδιά να μην έχουνε την παραμικρή ιδέα για αξίες όπως είναι η συναίνεση, η αλληλεγγυή και η ελευθερία με απόρροια, συν τις άλλοις, την εμφάνιση τέτοιων περιστατικών.

Σαφώς το γεγονός πως το σχολείο και η αστική εκπαίδευση δεν επιδιώκει την κάλυψη τέτοιων ζητημάτων και αδιαφορεί παντελώς για τέτοιου είδους αξίες είναι κάτι το αυταπόδεικτο. Για τον λόγο αυτόν μαχόμαστε συνεχώς για μια παιδεία με ελευθεριακό πρόσημο που στοχεύει στην δόμηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από το μίσος και τον φόβο.

Εκτός αυτών, τα εν λόγω περιστατικά που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες εκδηλώνουν ξεκάθαρα την - αμφισβητούμενη από πολλούς – ανάγκη για διαρκή αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και τον φασισμό. Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη και ο κόσμος του αγώνα θα συνεχίζει να δίνει απαντήσεις σε τέτοια περιστατικά στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στις γειτονίες και στον δρόμο.


ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΡΑΝΩΣΗ ΚΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Αναδημοσίευση από Αναρχική Μαθητική Ομάδα «Αταξία»