22 χρόνια από τη δολοφονία του Carlo Giuliani στη Γένοβα από την ιταλική αστυνομία στις 20 Ιούλη 2001 κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ενάντια στη σύνοδο του G8

CARLO VIVE!

 

Το κείμενο, που ακολουθεί, αποτελεί απόσπασμα από την μπροσούρα GENOVA LIBERA, η οποία εκδόθηκε στην Αθήνα το 2001 από την κολεκτίβα “Άνεμος”.

Οι μπάτσοι δολοφονούν… Εκτός από τις διμοιρίες που επιχειρούν κατά μέτωπο στην Tolemaide, άλλες που εξορμούν από την πλατεία Tommaseo επιχειρούν να πλαγιοκοπήσουν τον κόσμο από τους παραδρόμους. Εκατοντάδες διαδηλωτές οπλισμένοι με πέτρες και ξύλα σταματούν την προέλαση των διμοιριών από τα πλαϊνά και με συνεχή αντεπίθεση ανατρέπουν την αντίσταση των μπάτσων και τους καταδιώκουν. Η άτακτη φυγή της πρώτης διμοιρίας οδηγεί σε γενική οπισθοχώρηση και τις άλλες που την ακολουθούν, και εκατοντάδες διαδηλωτών διατρέχοντας τη via Caffa εισβάλλουν στην πλατεία Alimonda κυνηγώντας τους μπάτσους. Γύρω από τη μικρή πλατεία βρίσκονται διάσπαρτες και άλλες δυνάμεις με τα οχήματά τους. Στις 5.30 στη νότια έξοδο της Alimonda, μέσα από ένα τζιπ που δέχεται επίθεση, ένας μπάτσος πυροβολεί και δολοφονεί με δυο σφαίρες στο κεφάλι τον Κάρλο Τζουλιάνι… Έναν 20χρονο αντιεξουσιαστή, μέλος της γενοβέζικης ομάδας “κτήνη του πανκ”. Η τρομερή είδηση της δολοφονίας ενός διαδηλωτή απλώνεται γρήγορα σαν φήμη ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους και ένα σύνθημα ηχεί παντού στους δρόμους της πόλης, “Assassini – assassini”.
Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζονται οι αψιμαχίες για την εκδίωξη των διαδηλωτών από τα στενά γύρω από την Alimonda, οι “αύρες” από το Brignole αρχίζουν εφορμήσεις στα οδοφράγματα της Tolemaide καθώς και ελιγμούς ανάμεσα στον κόσμο που καταφεύγει στα πεζοδρόμια. Από πίσω ακολουθούν κλούβες κατάφορτες από μπάτσους κι οι διαδηλωτές οπισθοχωρούν στήνοντας νέα οδοφράγματα. Λίγο μετά, γύρω στις 6 μ.μ. η αστυνομία εξαπολύει γενικευμένη έφοδο στην Tolemaide με “αύρες”, κλούβες, πυροσβεστικές αντλίες, καταιγισμό χημικών και πολυάριθμες δυνάμεις. Ο κόσμος υποχωρεί άτακτα προς τα ανατολικά και κάτω από συνεχή καταδίωξη σταδιακά διαλύεται. Οι περισσότεροι διαδηλωτές καταφεύγουν στο στάδιο Carlini όπου παρέμειναν κυκλωμένοι όλο το βράδυ.
Ένας μικρότερος αριθμός διαδηλωτών διαφεύγει βόρεια προς την Piazza Terralba στην περιοχή San Fruttuoso. Κι έτσι ενώ οι μπάτσοι καταδιώκουν τον κόσμο προς τα ανατολικά, νέες καταστροφές ξεσπούν βόρεια από τις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Piazza Martinez, στη via Pendola, στην via D’ Albertis και στη via Torti του San Fruttuoso. Μικρές ομάδες αναρχικών και νεολαίων επιτίθενται αιφνιδιαστικά στους μπάτσους με πέτρες και μολότοφ και υποχωρώντας μπροστά στις επελαύνουσες “αύρες” και τις διμοιρίες καταστρέφουν τράπεζες, ακριβά αυτοκίνητα και πολυτελή καταστήματα. Στη via Torti οι πυκνοί καπνοί από μια πυρπολημένη τράπεζα υποχρεώνουν προς στιγμήν ορισμένους από τους ενοίκους να κατέβουν στο δρόμο…
Γύρω στις 7μ.μ., στην πλατεία Alimonda, καθώς απομακρύνεται ο νεκρός Κάρλο Τζουλιάνι ξεσπά νέος πετροπόλεμος κατά των αστυνομικών δυνάμεων… Στις 7.30μ.μ., αναφέρονται τα τελευταία επεισόδια της ημέρας στη via Donghi, στην περιοχή του San Fruttuoso.

 

genova4

Το εξώφυλλο της μπροσούρας GENOVA LIBERA 

 

genova3

Η εσωτερική πλευρά του εξωφύλλου

 

genova2 carlo

Αφίσα στο εσωτερικό της μπροσούρας για τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι