Οι κοινότητες Mapuche συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη στρατιωτικοποίηση που έχει επιβληθεί στα εδάφη τους αλλά και στις συνεχείς δολοφονίες μελών των κοινοτήτων τους. Στις 12 Οκτώβρη, ημέρα “ανακάλυψης της Αμερικής”, το κράτος της Χιλής και η εγκληματική κυβέρνηση του Sebastián Piñera κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 μέρες στα εδάφη των Mapuche (επαρχίες Arauco, Biobío, Malleco και Cautín), δίνοντας συνέχεια και ανανεώνοντας την πολιτική γενοκτονίας και λεηλασίας της φύσης, αναπτύσσοντας ένοπλες δυνάμεις στις ιθαγενικές περιοχές με σκοπό την όξυνση της καταστολής και το χτύπημα του κινήματος αντίστασης των Mapuche. Η 15ήμερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έληξε, αφού ψηφίστηκε η παράτασή της στις 2 Νοέμβρη από τη βουλή αλλά και στις 24 Νοέμβρη, όπου εγκρίθηκε από τη βουλή μια ακόμα παράταση για άλλες 2 εβδομάδες.

mapuche stratos


Στις 22 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε πορεία στην περιοχή Temuco ενάντια στη στρατιωτικοποίηση του Wallmapu και την αυξανόμενη ένταση που υπάρχει στα εδάφη των Mapuche λόγω των περιπολιών, της παρουσίας του στρατού στα περίχωρα των κοινοτήτων αλλά και της δολοφονίας του 29χρονου Elías Garay της κοινότητας Lof Quemquentrew στο Puelmapu (περιοχή στα ανατολικά της οροσειράς των Άνδεων, Αργεντινή) στα τέλη Σεπτεμβρίου από δυο άνδρες με πολιτικά, οι οποίοι εισέβαλαν στην περιοχή που είχαν ανακτήσει οι Mapuche στο Cuesta del Ternero, παρά την πολιορκία που διατηρεί η αστυνομία του Río Negro.

mapuche Elas Garay


Λίγες μέρες νωρίτερα Mapuche φοιτητές στην Concepción πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης και στη στρατιωτικοποίηση του Wallmapu, όπως επίσης και διαδήλωση μνήμης και αγώνα για τα 3 χρόνια από τη δολοφονία του Camilo Catrillanca από χιλιανούς καραμπινιέρους.

mapuche foitites


Στις αρχές Νοέμβρη δολοφονείται ο 23χρονος Mapuche Jordan Llempi Machacán από σφαίρες του στρατού, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του, στην περιοχή Biobío. Οι στρατιωτικές δυνάμεις εμποδίζουν τη μεταφορά του στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ενώ είχε ακόμα τις αισθήσεις του, και πυροβολούν εναντίον διερχόμενων, τραυματίζοντας τρία ακόμα άτομα, εκ των οποίων και ένα κορίτσι 9 ετών. Τις επόμενες μέρες ως απάντηση στη δολοφονία του Jordan Llempi Machacán ξεσπούν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, και εδαφικές ανακτήσεις, στήνονται οδοφράγματα και πραγματοποιούνται φθορές σε οχήματα και μηχανήματα εταιριών που λεηλατούν τα εδάφη των κοινοτήτων Mapuche.

mapuche jordan llempi machacan1

mapuche odofragmata


Οι συνεχείς δολοφονίες Mapuche, η εντεινόμενη καταστολή, οι διώξεις και φυλακίσεις, η υφαρπαγή των εδαφών τους, όπως και η πρόσφατη ψήφιση του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος εφαρμόστηκε με την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στα ιθαγενικά εδάφη, εντάσσονται στη συνολική κατασταλτική εκστρατεία του κράτους της Χιλής, που ως σκοπό έχει την τρομοκράτηση των ιθαγενικών αντιστάσεων, την καθυπόταξη και εξουδετέρωση όσων αγωνίζονται και την ολοκληρωτική κρατική επιβολή σβήνοντας μια ιστορία αντίστασης 500 και πλέον χρόνων.

 

Πηγές: Radio KurrufTierra VivaLa voz de los que sobran