Αναδημοσίευση από το Καραβάνι των Ζαπατίστας

ΕΚΤΗ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. ΜΕΞΙΚΟ. 26 Αυγούστου 2021.

Προς την Αυστρία των αποκάτω και αριστερά: Προς εκείνους και εκείνες που αντιστέκονται και αγωνίζονται στην γεωγραφία της Αυστρίας.
Αδερφές, αδεροφόιες, αδελφοί: Συντροφόιες, συντρόφισσες, σύντροφοι:
Σας στέλνουμε ένα χαιρετισμό από τα βουνά του νοτιοανατολικού Μεξικού. Είμαστε κοινότητες αυτοχθόνων Μάγια, που μιλάμε τις γλώσσες τσελτάλ, τσόλ, τοχολομπάλ, τσοτσίλ, σόκε και μαμ.
Η εδάφη μας και οι ουρανοί μας έχουν υποφέρει από τη βία αυτών, των από πάνω, που εμπορεύονται το θάνατο και την καταστροφή. Διαφορετικές ήταν οι σημαίες των εισβολέων, διαφορετικές οι γλώσσες και οι κουλτούρες τους. Αλλά ίδια η φιλοδοξία όλων εδώ και 500 χρόνια.
Η αντίστασή μας και η εξέγερση μάς δίδαξαν ότι δεν είμαστε οι μόνοι βιασμένοι και εκμεταλλευόμενοι. Έχουμε μάθει να βλέπουμε πίσω από τις σημαίες, τις κυβερνήσεις και τα σύνορα. Έτσι έχουμε μάθει για τις ηρωικές προσπάθειες στις διάφορες γωνιές του πλανήτη Γη.
Όπως ήδη έχουμε πει, τώρα αντιμετωπίζουμε ένα εχθρό δυσανάλογης δύναμης. Ένα θηρίο ανεξέλεγκτο χωρίς το παραμικρό ίχνος ανθρωποσύνης. Ένα παγκόσμιο σύστημα που η απληστία του για κέρδη, σπρώχνει την ανθρωπότητα ολόκληρη σε εξαφάνιση.
Οι πανδημίες και οι «φυσικές» καταστροφές δεν είναι καρπός της μοίρας, κακοτυχιές ή τιμωρία των θεών. Είναι αποτέλεσμα της αρπακτικής δράσης ενός συστήματος. Αλλά όλα αυτά δεν είναι καινούργια: στους αποκάτω του κόσμου είναι καθημερινή η πανδημία του ρατσισμού, η υποτίμηση, η έμφυλη βία, η εκμετάλλευση, η εμπορευματοποίηση των επιστημών και των τεχνών, η καταστροφή της φύσης.
Το ξέρετε ήδη αυτό. Γι αυτό αντιστέκεστε, γι αυτό εξεγείρεστε, γι αυτό αγωνίζεστε. Με τους δικούς σας χρόνους, τους δικούς σας τρόπους, αναλύσεις, επιτυχίες και αποτυχίες.
Εμείς, οι ζαπατιστικοί λαοί, θέλουμε να γνωρίσουμε την ιστορία σας. Θέλουμε να μάθουμε για τους αγώνες σας, τα όνειρά σας, τους εφιάλτες σας, τις πραγματικότητές σας.
Και να σας πούμε κι εμείς την ιστορία μας. Τι έχουμε καταφέρει, τι μένει να πετύχουμε.
Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε ως εσάς για να σας συναντήσουμε προσωπικά. Το καλύτερο για μας, τις ζαπατιστικές κοινότητες, είναι πως δεν έχουμε την εικόνα για την αυστριακή γεωγραφία που παρουσιάζουν ειδικοί, κυβερνήσεις, τουριστικά πρακτορεία και μακροοικονομικοί δείκτες.
Προτιμάμε να γνωρίσουμε αυτή τη γεωγραφία μέσω όσων αγωνίζονται εκεί.
Γι αυτό θα έρθουμε. Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει η μεξικάνικη κυβέρνηση. Παρά το υψηλό οικονομικό κόστος ενός τέτοιου ταξιδιού. Παρά την πανδημία και τους υγειονομικούς περιορισμούς. Παρά τις γλωσσικές, πολιτισμικές και ιστορικές διαφορές μας. Κόντρα σε σημαίες, ύμνους και σύνορα.
Πήραμε την πρόσκληση συλλογικοτήτων, ομάδων, οργανώσεων και ατομικοτήτων της Αυστρίας. Είναι μια τιμή για μας, τους λαούς ζαπατίστας, να την δεχτούμε.
Αυτή τη στιγμή έχουμε το πρόβλημα του κατάλληλου τρόπου μετακίνησής μας. Αλλά ψάχνουμε να το λύσουμε.
Στην πραγματικότητα, αυτές οι γραμμές είναι για να επιβεβαιώσουμε ότι θα φτάσουμε στην πόλη που αποκαλούν Βιέννη, στη γεωγραφία που αποκαλούν Αυστρία, στην ανυπότακτη γη που ορισμένοι ακόμα αποκαλούν Ευρώπη.
Λείπει η συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά θα φτάσουμε. Ακόμα και αν γίνουμε κομμάτια, σαν να ήμασταν πάζλ. Ακόμα και σε δέματα. Ακόμα και κρυμμένοι πίσω από αυτές τις γραμμές που σας στέλνουμε. Αλλά θα φτάσουμε και θα μπορέσουμε να βρεθούμε, να συναντηθούμε, να μιλήσουμε. Ως και να πιούμε ένα βιεννέζικο καφέ, που δεν ξέρουμε πώς είναι, αλλά ξέρουμε ότι, αν τον πίνεις με εκείνους που αγωνίζονται, πρέπει να είναι πολύ γευστικός.

Σας στέλνουμε μια αγκαλιά τώρα από απόσταση, αλλά θα έρθει η μέρα που θα σας τη δώσουμε προσωπικά.

Από τα Βουνά του Νοτιοανατολικου Μεξικού

SupGaleano.
Πλανήτης Γη. Αύγουστος του 2021.


Πρόσφατα άρθρα