Αναδημοσίευση από το Καραβάνι των Ζαπατίστας

 

Προς τον Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης

Προς τους λαούς του Μεξικού

Προς τους λαούς του κόσμου

Προς την Εθνική και Διεθνή Έκτη

Προς τα Δίκτυα Αντίστασης και Εξέγερσης

Η Επιτροπή Συντονισμού και Επίβλεψης του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης, ενημερώνουμε ότι ύστερα από πρόσκληση του EZLN, ορίσαμε και αναθέσαμε σε 13 συντρόφους/ισσες του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου και του Μετώπου των Λαών για την Προστασία της Γης και του Νερού την εκπροσώπηση του αγώνα στον οποίο βρισκόμαστε στις γεωγραφικές περιοχές όπου αναπτυσσόμαστε οι αυτόχθονες λαοί, εθνότητες, φυλές, κοινότητες και γειτονιές της χώρας του Μεξικού, από όπου κατάγομαστε, για να συμμετάσχουν στο πρώτο στάδιο του Ταξιδιού για τη Ζωή, στην ευρώπαϊκή ήπειρο.

Σας λέμε ότι είμαστε έτοιμοι και έτοιμες να πατήσουμε στα ευρωπαϊκά εδάφη, έχουμε τα διαβατήρια που μας διαπιστεύουν ως Μεξικανούς και που μπορέσαμε να λάβουμε χάρη στην υποστήριξη της συλλογικότητας «Έφτασε η ώρα των λαών», κάτι που το πετύχαμε αφού όλοι/ες σχεδόν οι αντιπρόσωποι είχαν λάβει απορρίψεις και απαιτήσεις των αρχών, νέες απορρίψεις και νέες απαιτήσεις επειδή ήταν «εκτός εποχής». Δεν κατάφεραν όλοι/ες να πάρουν διαβατήρια και έτσι ορισμένες κοινότητες, δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Με άλλα λόγια, είμαστε 13 εκπρόσωποι που, επειδή είμαστε εκτός εποχής, μας ήταν δύσκολο να αποδείξουμε ότι είμαστε Μεξικανοί, ακόμη περισσότερο επειδή έχουμε μια λέξη να πούμε, ένα αυτί να ακούσουμε και μια συλλογική καρδιά που αισθάνεται την εξέγερση για τη ζωή των λαών του κόσμου.

1. Λέμε στην κακή κυβέρνηση ότι υπήρχαμε ως λαοί πριν ακόμη υπάρξει κυβέρνηση και ότι απαιτούμε από το Υπουργείο Εξωτερικών να μην παρεμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την αποστολή των 177 συντρόφων/ισσών μελών του EZLN που συγκροτούν τη Μονάδα Ακρόασης και Ομιλίας «Η Εκτός Εποχής» και απαιτούμε ιδιαίτερα να εκδώσει τα 62 διαβατήρια που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.
2. Σήμερα, παραμονές της μνήμης της ημέρας που πριν από 500 χρόνια ο εισβολέας έφτασε στο Μεξικό-Tenochtitlán και είπε ότι ήταν το αφεντικό και ότι έφερε την αλήθεια, που επιβλήθηκε με τον πόλεμο και το θάνατο χιλιάδων συντρόφων και συντροφισσών, συνεχίζουμε να απαιτούμε δικαιοσύνη για αυτό το έγκλημα. Θέλουμε να πληρώσουν οι ένοχοι που δεν έχουν και δεν θα έχουν ούτε τη συγχώρεση ούτε τη λήθη μας.

Ούτε συγχωρούμε ούτε ξεχνάμε τα εγκλήματα των κυβερνήσεων του τότε και του τώρα, τ@ς νεκρούς/ές και τ@ς εξαφανισμένους/ες των κοινοτήτων και των λαών του CNI-CIG, τις δολοφονίες των συντρόφων ζαπατίστας Γκελεάνο, Μπέτι Καρίνιο, Σαμίρ Φλόρες Σομπεράνο, τ@ς νεκρούς/ές και τ@ς εξαφανισμένους/ες από τη Σάντα Μαρία Οστούλα, τ@ς νεκρούς/ές από το Ιθαγενικό και Λαϊκό Συμβούλιο του Γκερέρο – Εμιλιάνο Ζαπάτα, τις σφαγές στο Ακτεάλ και στο Άγουας Μπλάνκας, την εξαφάνιση του συντρόφου Σέρχιο Ριβέρα Χερνάντες και των 43 της Αγιοτσινάπα, την άδικη φυλάκιση του αδελφού μας γιάκι Φιντένσιο Αλντάμα ή του Φρέντι Γκαρθία Ραμίρες, αγωνιστή του CODEDI, ούτε τη συνεχή επιθετικότητα των παραστρατιωτικών ομάδων στην υπηρεσία αυτών που μας παίρνουν τη γη για να την παραδώσουν στις εταιρείες εξόρυξης που λειτουργούν μέσω των μεγάλων έργων θανάτου.

Και γνωρίζουμε ότι το πένθος βρίσκεται σε όλη τη χώρα, σε ομάδες που αγωνίζονται για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη απέναντι σε αυτά τα εγκλήματα που αποτέλεσαν μέρος του πολέμου ενάντια στη ζωή που δεν έπαψε να επιδιώκει την εξόντωσή μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να απαιτούμε δικαιοσύνη, ακόμη και μετά από 5 αιώνες, ακόμη και αν επί δεκαετίες επιμένει η ατιμωρησία για σφαγές και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτές, οι κυβερνήσεις αποπάνω, θα ήθελαν να σταματήσουμε να αναζητούμε τ@ς εξαφανισμένους/ες, να ξεχάσουμε την ατιμωρησία για τους ένοχους, να αφήσουμε τα εδάφη μας. Για αυτούς, δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουμε.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘEI Ο EZLN KAI ΑΡΧΙΖOYME ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ «ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΕΠΟΧΗΣ» ΣΤΗ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ Ή ΟΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ.

3. Οι εισβολείς και οι κυβερνήσεις στην υπηρεσία τους επί πέντε αιώνες, νόμιζαν ότι μας αφάνισαν, αλλά οι λαοί ήταν και είναι παρόντες, προστατεύοντας την ελπίδα, κρατώντας αναμμένα τα κεριά της ζωής, ως θεμελιώδη συλλογική μας αποστολή. Σήμερα λοιπόν, κοιτάζοντας προς τα κάτω, λέμε ότι δεν πιστέψαμε το ψέμα που ήρθε με την εισβολή, ότι η ιερή γη, το νερό, τα δάση και τα βουνά μας μετριούνται σε χρήμα.

Δεν πιστέψαμε ότι η αφήγηση της ιστορίας πηγάζει από το όραμα του εισβολέα, από τη γέννηση, την ανάπτυξη και την επέκτασή του σε όλο τον κόσμο, προσποιούμενοι/ες ότι την αφηγούμαστε σαν να ήταν δική μας. Αλλιώς θα αποδεχόμασταν ένα παρόν και μέλλον στο οποίο η εκμετάλλευση, η αποξένωση, η περιφρόνηση και η καταστολή θα ήταν τόσο καθημερινά που θα τα συνηθίζαμε, σε αυτή τη χώρα, το Μεξικό και σε όλο τον κόσμο μας.

Και δεν ήταν οι ευρωπαϊκοί λαοί που ήρθαν να εισβάλουν ή να σπείρουν ασθένειες στο σώμα και στη φύση, καθώς το καπιταλιστικό ψέμα εισέβαλε επίσης στη δυτική επικράτεια, όπου ομοίως, έπρεπε να γίνει πιστευτό ότι την ιστορία πρέπει να την αφηγείται η πλευρά της πλεονεξίας και της καταστροφής, καθιστώντας αόρατους όσες/ους δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται.

Δεν μας τελείωσαν. Όλοι/ες εμείς που βρισκόμαστε στην αντίσταση και την εξέγερση παραμένουμε εδώ, όσοι/ες λατρεύουμε τη Μητέρα Γη και που πέντε αιώνες αργότερα, όχι μόνο έχουμε τα εδάφη, αλλά τα προστατεύουμε με τη ζωή μας. Συνεχίζουμε να μιλάμε τις γλώσσες μας και να ονειρευόμαστε συλλογικά, αναγνωρίζοντας τον εαυτό μας σε μια αυτόχθονη ταυτότητα και ακούγοντας τα συναισθήματα των προγόνων μας, αλλά πάνω απ’ όλα, είμαστε αυτοί/ές που δεν τους φοβόμαστε.

Επομένως και λαμβάνοντας υπόψη:

Ότι η διαμάχη για τα εδάφη μας επιδεινώνεται από το νέο πρόσωπο του καπιταλιστή εισβολέα, ο οποίος παραμένει ο ίδιος, αλλά με τις διαφορετικές μάσκες της εξουσίας του, τις εταιρείες εξόρυξης, τα μεγάλα έργα θανάτου, τις ένοπλες στρατιωτικές ομάδες, την αστυνομία, τους παραστρατιωτικούς ή ναρκοπαραστρατιωτικούς.

Ότι είμαστε αυτόχθονες λαοί, που υψώνουμε τη φωνή μας και οργανωνόμαστε γιατί πρέπει να αφηγηθούμε την αληθινή ιστορία, αυτήν που έχουμε γράψει επί 500 χρόνια και που δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερώσουμε τον κόσμο μας και τη μητέρα γη μας από το καπιταλιστικό ψέμα, το οποίο απειλεί τη ζωή στο σύνολό της.

Ότι καθώς οι κυβερνήσεις στην υπηρεσία του εισβολέα γιορτάζουν την απόπειρα εξόντωσης, ζητώντας συγγνώμη από τις κακές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην υπηρεσία του εισβολέα, μας υπενθυμίζουν ότι η εξόντωση δεν έχει τελειώσει, ότι εκκρεμεί, γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, το καπιταλιστικό ψέμα χρειάζεται ζωή για να τη μετατρέψει σε εμπόρευμα.

Ότι είμαστε ίσως μπροστά στην τελευταία ελπίδα, ως ανθρωπότητα, να μιλήσουμε για τη ζωή αυτού του κόσμου μας, ότι οι σύντροφοι/-ιεσσες εκπρόσωποι του EZLN, του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης και του Μετώπου των Λαών για την Υπεράσπιση της Γης και του Νερού θα ακούσουν και θα ακουστούν στα ευρωπαϊκά εδάφη, επειδή είναι καιρός να πούμε την αληθινή ιστορία, από την αξιοπρεπή σκέψη των αποκάτω που συνεχίζουμε να υπάρχουμε συλλογικά, αυτήν που έχουμε δημιουργήσει με τον αγώνα και την οργάνωση.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τους λαούς, τα έθνη και τις αυτόχθονες φυλές του Μεξικού και του κόσμου, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που αναζητούν δικαιοσύνη για τα μεγάλα εγκλημάτων εναντίον του λαού που παλιότερα και τώρα έχουν διαπράξει και διαπράττουν οι κυβερνήσεις, εκείνους κι εκείνες που αναζητούν δικαιοσύνη για τ@ς δολοφονημένους/ες και τ@ς εξαφανισμένους/ες που παραμένουν στο σκοτάδι της κακής κυβέρνησης, καλούμε εκείνους κι εκείνες που στο όνομα της φύσης οργανώνονται και αγωνίζονται στην ύπαιθρο και στις πόλεις, να συμμετάσχουν στην

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ

«500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»

ΣΤΙΣ 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Με άλλα λόγια, καλούμε τον καθένα/μια, με τους δικούς του/της τρόπους και γεωγραφίες, σε μικρές ή μεγάλες δράσεις, να κινητοποιηθεί για να τιμηθεί η αντίσταση και η εξέγερση των λαών μας που αγωνίζονται επί 500 χρόνια για τους δικούς μας άξιους και δίκαιους σκοπούς, ενάντια στις κυβερνήσεις που υπηρετούν τον εισβολέα που καταστρέφουν τους λαούς και τη φύση, με το βλέμμα στην ελπίδα και τον σπόρο ενός ζωντανού κόσμου, όπου θα χωράνε όλοι οι κόσμοι.

με εκτίμηση

Ιούλιος 2021

Για την Ολική Ανασύσταση των Λαών μας

Ποτέ ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς

Επιτροπή Συντονισμού και Επίβλεψης του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου – Ιθαγενικού Συμβουλίου Διακυβέρνησης

500 zapatistas