Αναδημοσίευση από τη σελίδα το καραβάνι των Ζαπατίστας

Σημείωση: Το ακόλουθο είναι μετάφραση από εφημερίδα της Τσιάπας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ότι ο νεκρός ήταν μέλος του EZLN.

zapatistas nekro melos2

Κοινότητα Xuxch´en, δήμος Aldama, το χωριό του Ντομίνγκο, του μέλους του EZLN που δολοφονήθηκε από ένοπλους του Τσεναλό.  Foto: Ángeles Mariscal

Τη στιγμή που κάτοικοι και δημοτικές αρχές (παρουσία της εθνοφρουράς και της πολιτειακής αστυνομίας) προσπαθούσαν να μεταφέρουν το σώμα του Ζαπατίστα, δέχθηκαν επίσης επίθεση από ένοπλους.

Ο Ντομίνγκο επέστρεφε από το San Andrés Larrainzar, με την οικογένειά του και άλλα μέλη των βάσεων στήριξης του EZLN, όταν έπεσε σε ενέδρα που είχαν στήσει μέλη μιας ένοπλης συμμορίας που δρα στη Santa Martha, Chenalhó.

Η ένοπλη συμμορία τους πυροβόλησε από σημείο δίπλα στην κοινότητα Xuxch’en, από την οποία κατάγεται ο Ντομίνγκο, μια πόλη του δήμου Aldama, οι κάτοικοι τη οποίας υφίστανται παρενοχλήσεις εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να τους αποσπάσουν με τη χρήση όπλων 60 εκτάρια γης τα οποία διεκδικούν κάτοικοι της Σάντα Μάρθα.

Οι πυροβολισμοί κατά των κοινοτήτων του δήμου Aldama έχουν ενταθεί από τον περασμένο Αύγουστο. Το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου, ενώ ο Ντομίνγκο και η οικογένειά του επέστρεφαν με ένα αγροτικό στο χωρίο τους, «περίμεναν να σταματήσουν τα πυρά της έντονης επίθεσης που δέχτηκαν δίπλα στη γέφυρα Tabac Aldama. Ένας πυροβολισμός χτύπησε το αγροτικό, ο σύντροφος πήδηξε στο πλάι αλλά το ποτάμι ήταν βαθύ και τον παρέσυρε », όπως είπαν όσοι συνόδευαν τον Ντομίνγκο.

Στη συνέχεια περίμεναν να μην υπάρχουν πυροβολισμοί ώστε με τη βοήθεια του φωτός της ημέρας, να ψάξουν για το σώμα του Ντομίνγκο. Τον βρήκαν ώρες αργότερα, στην όχθη του ποταμιού. Είχε στο πρόσωπο τραύμα από σφαίρα πυροβόλου όπλου μεγάλου διαμετρήματος.

Την ίδια ημέρα, ενώ το άψυχο σώμα του μέλους του EZLN μεταφερόταν στην κοινότητά του, συνεχίστηκαν οι επιθέσεις εναντίον διαφορετικών κοινοτήτων του δήμου Aldama. «Η σορός μεταφερόταν στο σπίτι του νεκρού στην κοινότητα Xuxch’en, δήμου Aldama. Ενώ βγαίναμε από τον δρόμο που οδηγεί στην κοινότητα του Xuxchen και ενώ ήταν παρούσες αστυνομικές δυνάμεις (εθνοφρουρά και πολιτειακή αστυνομία), μας επιτέθηκαν με πολλαπλές βολές από πυροβόλα όπλα διαφορετικού διαμετρήματος από την περιοχή της Santa Martha. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε», μας είπε ο Adolfo Victorio López Gómez, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Aldama.

Συνεχίστηκαν επίσης οι επιθέσεις εναντίον άλλων κοινοτήτων του δήμου. Σύμφωνα με αναφορές:

“Στις 06:56 μμ έπεσαν πυροβολισμοί από όπλα υψηλού διαμετρήματος από ένοπλες ομάδες, από τη Santa Martha Chenalho προς την κοινότητα Tabac του δήμου Aldama”.

«Στις 06:59 μ.μ., έπεσαν πυροβολισμοί από όπλα υψηλού διαμετρήματος από το Oxch’om Yoc Ventana του Chenalho προς την κοινότητα Xuxch’en του δήμου Aldama. Στις 7:01 το απόγευμα έπεσαν πυροβολισμοί από όπλα υψηλού διαμετρήματος από ένοπλες ομάδες από το Saclum του Chenalho, με κατεύθυνση την κοινότητα Coco’ του δήμου Aldama. Οι πυροβολισμοί της 16/09/2021 στόχευαν στα σπίτια, τόσο στο Xuxch’en, όσο και στο Coco’ και το Tabac, όλες κοινότητες του δήμου Aldama.

Όταν το σώμα του Ντομίνγκο βρισκόταν ακόμα στο σπίτι του πριν την κηδεία, οι ένοπλες συμμορίες της Santa Martha, του Τσεναλό, συνέχισαν να πυροβολούν και να σημαδεύουν το χωριό του. “Στις 7:21 μ.μ. της ίδιας ημέρας (16/09/2021) εντάθηκαν οι ένοπλες επιθέσεις ενάντια στην κοινότητα Xuxch ‘, στον δήμο Aldama, με τους πυροβολισμούς να προέρχονται από το Oxch’om Slumka’ Yoc Ventana, και το Saclum του Τσεναλό”.

 

https://www.chiapasparalelo.com/noticias/chiapas/2021/09/grupo-armado-de-chenalho-asesina-a-integrante-del-ezln/