ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ:
Ως φοιτήτ(ρι)ες του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. νιώσαμε την ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε πολιτικά και να οργανωθούμε σε αυτό το ελευθεριακό σχήμα με σκοπό να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών, πολιτικής ζύμωσης, κοινωνικοποίησης, εξέλιξης και ενεργούς δράσης. Παρατηρώντας την κινηματική ύφεση που επικρατεί στους πανεπιστημιακούς χώρους με το πέρας των χρόνων, θέλουμε να συμβάλλουμε στην αναζωπύρωση των φοιτητικών αγώνων και να αντιταθούμε συλλογικά στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.
Τι είναι, όμως, ένα ελευθεριακό σχήμα και πώς λειτουργεί;
Είναι ένας τρόπος οργάνωσης στις σχολές που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αυτοοργάνωσης. Λειτουργεί με συνελεύσεις, ανοιχτές προς όλα τα άτομα, όπου λαμβάνονται αποφάσεις συνδιαμορφωτικά και αντιιεραρχικά (οριζόντια). Παρεμβαίνουμε στις συνελεύσεις του τμήματος μας μέσω συγγραφής και παρουσίασης ανοιχτών πλαισίων, δηλαδή κειμένων στα οποία αποτυπώνονται οι προβληματισμοί, οι απόψεις και οι ιδέες των συμμετεχόντων. Στόχος αυτών των ανοιχτών διαδικασιών είναι η ενεργή εμπλοκή των φοιτητ(ρι)ών σε θέματα που αφορούν την ύπαρξη μας στα πανεπιστήμια, την εργασιακή μας προοπτική αλλά και την ευρύτερη κοινωνικοπολιτική ζωή. Για αυτούς τους λόγους επιλέγουμε να συμμετέχουμε ενεργά στις γενικές συνελεύσεις - το μοναδικό αμεσοδημοκρατικό όργανο λήψης αποφάσεων και ελεύθερης τοποθέτησης για όλα - και όχι στις εκλογές ή στη γραφειοκρατική διαδικασία των διοικητικών συμβουλίων (Δ.Σ.), οι οποίες προάγουν τη λογική της ανάθεσης και της λήψης αποφάσεων από λίγους και ‘ειδικούς’. Εναντιωνόμαστε στις κομματικές παρατάξεις και στις εξουσιαστικές δομές.
Πώς αντιλαμβανόμαστε το πανεπιστήμιο στο σήμερα;
Το κράτος εξαπολύει μια ολομέτωπη επίθεση στα πανεπιστήμια που συντελείται μέσω της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, βασικό στοιχείο της οποίας είναι οι ταξικοί φραγμοί. Αυτοί εκφράζονται μέσω της θέσπισης της Ε.Β.Ε, η οποία συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, και μέσω των διαγραφών, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα τα άτομα των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων που αναγκάζονται να εργαστούν παράλληλα με τις σπουδές τους για να βιοποριστούν. Συνδυαστικά, το κράτος επιδεικνύει διαχρονικά μια παντελή αδιαφορία για τις υποδομές των πανεπιστημιακών χώρων υποχρηματοδοτώντας τες και αναθέτοντας τες σε ιδιώτες και εργολάβους. Στην ίδια κατεύθυνση, το ‘24 άνοιξε ο δρόμος για την κατάργηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όλα αυτά τα μέτρα βάλλουν αποκλειστικά τα παιδιά της εργατικής τάξης αποκλείοντας τα από τα κεκτημένα κοινωνικά αγαθά της παιδείας και της γνώσης. Μια ακόμα πλευρά της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης είναι η μετεξέλιξη του πανεπιστημίου σε πανεπιστήμιο - επιχείριση. Ο σύγχρονος καπιταλισμός τείνει να υπάγει εξ ολοκλήρου την επιστήμη, την έρευνα και την εκπαίδευση στο κεφάλαιο με την άμεση παρέμβαση των επιχειρήσεων (ή ακόμα και του στρατού ή του ΝΆΤΟ) τόσο στην ερευνητική όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία (σύμπραξη ιδιωτικών επιχειρήσεων με το πανεπιστήμιο για ερευνητικά προγράμματα, ξεπούλημα κομματιών του αγροκτήματος του Α.Π.Θ. σε επιχειρήσεις και ούτω καθεξής). Συνάμα, συντελείται μια μεθοδευμένη προσπάθεια ολοκληρωτικής αποστείρωσης των πανεπιστημιακών χώρων από οποιαδήποτε πολιτική ή πολιτιστική δράση, μέτρο στην εφαρμογή του οποίου συνέβαλλε καθοριστικά ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη (2021) με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και υλοποιείται μέσω του αποκλεισμού του Campus και τα λοκ άουτ σχολών μετά το πέρας των μαθημάτων, των εκκενώσεων και κατεδαφίσεων στεκιών, της στοχοποίησης αγωνιστ(ρι)ών, της θέσπισης πειθαρχικών και διαγραφών και της επιστράτευσης της αστυνομίας για την καταστολή οποιουδήποτε εγχειρήματος. Όσον αφορά το κομμάτι των σπουδών, αυτές ολοένα και εντατικοποιούνται, οι φοιτήτ(ρι)ες εγκλωβίζονατι σε ένα αέναο ‘κυνήγι’ πτυχίων και συνεχών μετεκπαιδεύσεων, οι πρακτικές αμοίβονται ελάχιστα, αν όχι, και καθόλου και σε πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα εισάγονται, πλέον, όροι διδάκτρων. Παράλληλα, τα προβλήματα των ελλείψεων σε βασικό εξοπλισμό, των υποστελεχώσεων, των συγχωνεύσεων ή, και, καταργήσεων ολόκληρων τμημάτων παραμένουν…
Κλείνοντας, αναγνωρίζουμε ως πηγή του κακού το κράτος και το κεφάλαιο και για αυτό ο αγώνας μας δεν θα είναι μονοθεματικός ούτε θα περιορίζεται στον φοιτητικό αλλά θα συμπεριλαμβάνει και τον αντιπατριαρχικό, τον αντιφασιστικό, τον αντιμιλιταριστικό και τον οικολογικό. Οραματιζόμαστε χώρους ανοιχτούς και προσβάσιμους για όλα στους οποίους θα συνυπάρχουμε με όρους αλληλεγγύης, αυτοοργάνωσης, ισότητας και ελευθερίας.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 16:00
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ