ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ 6ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ, ΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

5-6-7 ΙΟΥΛΗ 2024 | ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ (ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ) – ΒΥΡΩΝΑΣ

Η άγρια επίθεση που βιώνουν σήμερα οι κοινωνίες, μέσα σε συνθήκες βαθιάς και συνολικής συστημικής κρίσης και απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος παγκόσμια, κλιμακώνεται και αναδεικνύονται τόσο οι αθεράπευτες αντιφάσεις του κρατικού-καπιταλιστικού μοντέλου οργάνωσης, όσο και η απόλυτη αδυναμία να παραχθεί από τα πάνω οποιοδήποτε συνεκτικό κοινωνικό όραμα, προοπτική και ελπίδα. Οι ρίζες αυτής της διαρκώς εντεινόμενης επιθετικότητας βρίσκονται στην ίδια τη φύση του καταπιεστικού και εκμεταλλευτικού συστήματος. Η ανάγκη για εμβάθυνση και επέκταση της εξουσίας κατατείνει στην επιχείρηση ελέγχου κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, με σκοπό την πλήρη καθυπόταξη της κοινωνίας στις επιταγές του κράτους και των αφεντικών.
Ο χρεοκοπημένος κόσμος της εξουσίας δεν έχει να προσφέρει τίποτα πλέον στους από τα κάτω πέρα από πόλεμο και φασισμό, τίποτα πέρα από προσφυγιά, λεηλασία της φύσης και των κοινωνιών, τίποτα πέρα από εξαθλίωση και θάνατο. Αυτό είναι που αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, τόσο στο πολεμικό σφαγείο στην Ουκρανία μετά την εισβολή του Ρωσικού στρατού 2 χρόνια πριν όσο και με τη γενοκτονία που συντελείται σήμερα εναντίον του παλαιστινιακού λαού με 35.000 νεκρούς τους τελευταίους 8 μήνες και αποτελεί την αποθρασυμένη κλιμάκωση του, εδώ και 76 χρόνια, αιματοβαμμένου διωγμού του λαού της Παλαιστίνης από τη γη του από το κράτος του Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Η καταδίκη εκατομμυρίων ανθρώπων στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τις αρρώστιες και τον ξεριζωμό αποτελεί την προϋπόθεση για την εξασφάλιση της υπερσυσσώρευσης του πλούτου στα χέρια των παγκόσμιων οικονομικών ελίτ και για την αναδιάταξη των συσχετισμών γεωπολιτικής ισχύος στο πλαίσιο των διακρατικών ανταγωνισμών, μεταξύ παγκόσμιων, περιφερειακών και τοπικών δυνάμεων.
Το ελληνικό κράτος, ως συνοριοφύλακας της Ευρώπης-Φρούριο, διαχρονικά ακολουθεί και εκφράζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την αντιμεταναστευτική πολιτική που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τον φράχτη του Έβρου και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέχρι τα ναυάγια στο Αιγαίο και τις παράνομες επαναπροωθήσεις, διευρύνει τη δολοφονική στρατηγική του. Η αύξηση των εξαναγκαστικών επιστροφών με τη χρήση βίας σηματοδοτεί τη συνέχιση της απάνθρωπης, εξευτελιστικής και ταπεινωτικής μεταχείρισης των προσφύγων και μεταναστών, με κλοπές προσωπικών αντικειμένων, ξεγυμνώματα, ξυλοδαρμούς, ως και απαγωγές σε παράνομα κέντρα κράτησης, μέχρι την επίσης παράνομη επαναπροώθησή τους. Το ελληνικό καθεστώς με τη συνδρομή του δολοφονικού μηχανισμού της Frontex επιχειρεί την παρεμπόδιση και βύθιση βαρκών και πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων μεταναστών και αγνοούμενων στα νερά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη. Μια τέτοια τραγική εγκληματική περίπτωση μαζικής δολοφονίας από το ελληνικό κράτος και το λιμενικό ήταν η βύθιση στα ανοιχτά της Πύλου, στις 14 Ιούνη 2023, ενός αλιευτικού σκάφους, στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 700 πρόσφυγες και μετανάστες με σκοπό να περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία. Η εδραίωση της φυσικής και ηθικής εξόντωσης των προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης είναι απόρροια της ευρωπαϊκής ολοκληρωτικής πολιτικής και αποτυπώνει τη δολοφονική στρατηγική των κρατών απέναντι στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους.

Στον ελλαδικό χώρο, η κατεύθυνση προς την επιβολή του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, αποτυπώνεται σε ένα πλήθος αναδιαρθρώσεων, που εξυπηρετούν διακηρυγμένες και πάγιες στοχεύσεις του κόσμου της Εξουσίας, ανεξαρτήτως πολιτικής διαχείρισης. Γιατί αν δείχνει ικανή σήμερα η δεξιά να επιβάλει την ηγεμονία του νέο-φιλελευθερισμού και να επεκτείνει την πολιτική της επιτιθέμενη στους εργαζόμενους, τους ανέργους και όλους τους από τα κάτω, είναι γιατί η πολιτική διαχείριση της σοσιαλδημοκρατίας στο όνομα της ριζοσπαστικής αριστεράς συνέτριψε τα κινήματα, σκόρπισε αυταπάτες, ηττοπάθεια και ψευδαισθήσεις σε μεγάλο κοινωνικά κομμάτια μόνο για να βάλει άλλο ένα τούβλο στο οικοδόμημα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και να εδραιώσει ακόμη παραπάνω την αντίληψη ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει.

Απέναντι στη ζοφερή προοπτική του Σύγχρονου Ολοκληρωτισμού, ξεπροβάλλουν ως μοναδική ελπίδα οι κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, οι αγώνες των ανθρώπων για την αποτίναξη της κρατικής καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή και λεηλασία του φυσικού κόσμου, τις αντιστάσεις στις γειτονιές για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, τον αναρχικό αγώνα ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βία, τις καταλήψεις των σχολών και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την καταστολή στα πανεπιστήμια μέχρι τους αγώνες που ξεσπούν μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους εκμετάλλευσης, τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας ενάντια στην υποβάθμιση και διάλυσή της, τους αγώνες που επιχειρούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην βίαιη φτωχοποίηση και τη λεηλασία της κοινωνικής βάσης, τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια σε ένα ολόκληρο σύστημα που δολοφονεί στα τρένα, στα σύνορα και στα αστυνομικά μπλοκα και τον αγώνα ενάντια στον φασισμό ως αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο. Μέσα σε αυτούς τους αγώνες, οι αναρχικοί ζούμε και αναπνέουμε. Η οργανωμένη πολιτική παρουσία και δράση μας στα υπαρκτά μέτωπα αγώνα και η συγκρότηση νέων, θέλουμε να είναι η γέφυρα ανάμεσα στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και διαθέσεις και την αναρχική κοσμοθεωρία και πρακτική, ώστε οι αντιστάσεις να γίνουν εφαλτήρια της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης.

Η διοργάνωση του 6ου Ελευθεριακού Φεστιβάλ από την ΑΠΟ-ΟΣ έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός δημόσιου και ανοιχτού πολιτικού και πολιτισμικού χώρου συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω και της παρέμβασης των αναρχικών και ελευθεριακών προταγμάτων μέσα σε αυτούς.
Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός χώρου όπου όσο το δυνατόν περισσότεροι θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το αναρχικό πρόταγμα της κοινωνικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης και το καθολικό όραμα της κοινωνικής επανάστασης, για μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας μέσα από συζητήσεις και ενημερώσεις, από εκθέσεις φωτογραφίας και ντοκουμέντων.
Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα ακόμα έδαφος όπου θα αναδειχθούν αντιλήψεις, πρακτικές, προτάσεις, θέσεις και αγώνες των αναρχικών πάνω σε μια σειρά από ζητήματα που διατρέχουν την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής μας. Ένα δημόσιο πεδίο διαλόγου όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να παρουσιάσουμε εμπειρίες αγώνα και πολιτικά συμπεράσματα από αντιστάσεις που ξεσπούν με προοπτική την κοινωνική απελευθέρωση.

Απέναντι στη βαρβαρότητα του σύγχρονου ολοκληρωτισμού που εκδηλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αναρχικοί, έχουμε να προτάξουμε τα όπλα της κοινωνικής, ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης αναγνωρίζοντας πως στις μέρες μας είναι επιτακτικότερη από ποτέ η σύνδεση των αγωνιζόμενων διεθνώς και ο κοινός αγώνας ενάντια στην κοινή επίθεση που δεχόμαστε. Σε κάθε ανοιχτό μέτωπο του κοινωνικού και ταξικού αγώνα, όπου εκδηλώνεται η επιθετικότητα του κράτους και του κεφαλαίου, επιχειρώντας την ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων μέσα από τη σύνδεσή τους με το καθολικό κοινωνικό όραμα της κοινωνικής και ταξικής χειραφέτησης, προτάσσοντας τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο που έχουν οι καταπιεσμένοι, την οργάνωση του αγώνα για την κοινωνική επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

 

6fest afisa kentriki