Το τριήμερο 9, 10 και 11 Ιούλη 2021 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στον χώρο της Α’ ΦΕΠΑ (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) το 3ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Κοινωνικής, Ταξικής & Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης – Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων. Στόχος του φεστιβάλ ήταν «η δημιουργία ενός δημόσιου και ανοιχτού πολιτικού και πολιτισμικού χώρου συνάντησης, επικοινωνίας και ζύμωσης μεταξύ των κοινωνικών και ταξικών αγώνων που αναπτύσσονται από τα κάτω και της παρέμβασης των αναρχικών και ελευθεριακών προταγμάτων μέσα σε αυτούς» (από το πολιτικό κάλεσμα του Φεστιβάλ).

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έλαβε χώρα πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με ταυτόχρονη παρουσία έντυπου πολιτικού υλικού, κινηματικών εκδόσεων, εκθέσεων φωτογραφίας και σκίτσων κ.α.

Η πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ αφορούσε την Διεθνιστική Αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων, στην οποία τοποθετήθηκε συντρόφισσα από το blog «Tierra y Libertad», η ελευθεριακή ομάδα «Via Libre» από την Μπογκοτά-Κολομβία, αναρχικός αγωνιστής Μαπούτσε από την Χιλή και η DAF (Επαναστατική Αναρχική Ομοσπονδία) από την Τουρκία, δίνοντάς την δυνατότητα να μοιραστούμε τις εμπειρίες των αγώνων, των εξεγέρσεων και των αντιστάσεων από διαφορετικές μεριές του πλανήτη, καθώς και να αναδειχτούν τα αναρχικά-ελευθεριακά χαρακτηριστικά που αναπτύσσονται μέσα στις διαδικασίες αυτές, καταδεικνύοντας τη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης ως το όπλο μεταξύ των καταπιεσμένων για να αντισταθούν στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η πρώτη μέρα έκλεισε με το Hip Hop Live οικ. ενίσχυσης με τους Sponty., Smok5, Σημάδι, Sedatephobia, Πένθιμος και Βάγγος.μπεκ. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε πολύ τους καλλιτέχνες που έπαιξαν και τον κόσμο που στήριξε, χαρίζοντάς μας μια όμορφη βραδιά.

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο 10 Ιούλη, ξεκίνησε με την εκδήλωση «Η επικαιρότητα του αγώνα για τη γη και την ελευθερία» στην οποία έγινε εκτενής αναφορά στην επίταση της λεηλασίας της φύσης από το κράτος και το κεφάλαιο, καταδεικνύοντας την ανάγκη για την ανάπτυξη αγώνων από τα κάτω απέναντι στο διαρκές έγκλημα που συντελείται.

Στη συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση «Κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα ή Κοινωνική Επανάσταση. 10 χρόνια αγώνα ενάντια στην επίταση των αναδιαρθρώσεων και την όξυνση της κρατικής καταστολής» η οποία ανέδειξε διάφορες πτυχές της κρατικής και καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που η κλιμάκωσή της βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08 στον ελλαδικό κρατικό σχηματισμό, καθώς επίσης και την ανάπτυξη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων απέναντι στην επίθεση κράτους και κεφαλαίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο σύντροφος Γ. Καυκάς ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τα όσα συνέβησαν κατά την διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης των ΜΑΤ στην απεργιακή διαδήλωση της 11ης Μάη 2011 και με την πολύτιμη συνεισφορά του ανέδειξε τον ρόλο της ωμής καταστολής και τρομοκρατίας για το τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Ακόμα τοποθετήθηκαν σύντροφοι για τις αναδιαρθρώσεις στην εργασία και την εκπαίδευση. Για την κρατική καταστολή και τις παρακρατικές συμμορίες μίλησαν συλληφθέντες από την αντιφαστιστική- αντικρατική πορεία της 1ης Νοέμβρη στο Γαλάτσι, που χτυπήθηκε άγρια από τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως επίσης καταληψίες σύντροφοι τοποθετήθηκαν για την συνεχή στοχοποίηση  και τις επιθέσεις εναντίον των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων χώρων αγώνα.

Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σάκκο & Βαντσέττι» από τις Τσιριτσάντσουλες, η οποία και καθήλωσε το μεγάλο πλήθος κόσμου που την παρακολούθησε.

Η τρίτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ περιελάβανε δύο πολιτικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε τους αγώνες στην εκπαίδευση υπό αναρχικό πρίσμα («Αγώνες στην εκπαίδευση: μια αναρχική οπτική»), στην οποία συμμετείχαν η Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere, η Αναρχική Μαθητική Ομάδα Αταξία και εκπαιδευτικοί. Στην εκδήλωση αυτή έγινε εκτενής αναφορά στους πρόσφατους αγώνες που δόθηκαν από τους μαθητές και τους φοιτητές με βάση την τελευταία εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα της ελευθεριακής παιδείας καθώς επίσης και της από τα κάτω οργάνωσης των εκπαιδευτικών.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εκδήλωση της Ομάδας ενάντια στην Πατριαρχία – Αναρχική Πολιτική Οργάνωση με τίτλο «Ζαπατίστας- Οι γυναίκες με την εξεγερμένη αξιοπρέπεια!», στην οποία τέθηκαν διεξοδικά ζητήματα και πτυχές της γυναικείας χειραφέτησης, έχοντας ως γνώμονα τους αγώνες των γυναικών Ζαπατίστας από τους οποίους έχουμε πολλά στοιχεία να αντλήσουμε. Ακολούθησε προβολή από την 1η Διεθνή Συνάντηση Αγωνιζόμενων Γυναικών (Τσιάπας, Μάρτης 2018) στην οποία συμμετείχαν συντρόφισσες της ΑΠΟ.

Το φεστιβάλ έκλεισε με την προβολή “Autonomia Zapatista” (2007) και ακολούθησε μπαρ οικονομικής ενίσχυσης του ταξιδιού των Ζαπατίστας στην Ευρώπη.


Πρόσφατα άρθρα