Οι Δημόσιοι Χώροι δεν είναι τσιφλίκι των εταιρειών, ανήκουν σε όλη την κοινωνία | Διαδήλωση Σάββατο 10 Ιούνη | πλ Πρωτομαγιάς | 11,00

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ!

H πλατεία Πρωτομαγιάς, ένας από τους ελάχιστους ανοιχτούς δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται υπό συνεχή απειλή να περικυκλωθεί από λαμαρίνες προκειμένου να μετατραπεί σε εργοτάξιο όπου θα εγκατασταθούν βαριά μηχανήματα, εξοπλισμός και γραφεία της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Xάρη στην έγκαιρη αντίδραση κάτοικων της περιοχής και αλληλέγγυου κόσμου, αποτράπηκε η ολοκλήρωση της περίφραξης της. Η παραχώρηση της πλατείας Πρωτομαγιάς στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ που θα αποκλείσει τους περίοικους και πλήθος άλλων ανθρώπων από τις γειτονιές του κέντρου της πόλης, για τους οποίους αποτελεί σημείο κοινωνικοποίησης, συνεύρεσης και άθλησης, έως και την ολοκλήρωση του έργου το 2030, αναδεικνύει ξεκάθαρα την προνομιακή σχέση του κράτους με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Μια εταιρεία η οποία, με την πλήρη υποστήριξη των κρατικών φορέων και του Δήμου, λειτουργεί στις γειτονιές της Αθήνας σαν να είναι τσιφλίκι της, περιφράσσοντας και καταπατώντας δημόσιους χώρους και πλατείες. 

H άνευ όρων παραχώρηση της πλατείας Πρωτομαγιάς στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ αποτελεί μέρος της παράδοσης από τον Δήμο Αθηναίων πλήθους δημόσιων χώρων στο κέντρο της Αθήνας, με βάση τα ειδικά τους χαρακτηριστικά κάθε φορά– από το πάρκο Δρακόπουλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων έως τη γειτονιά των Εξαρχείων, την πλατεία Εξαρχείων και τον λόφο του Στρέφη, έως την Ακαδημία Πλάτωνος και τον λόφο Φιλοπάππου, στην εκμετάλλευση ιδιωτικών εταιρειών. Προκειμένου να επιβληθούν τα σχέδια κράτους, δήμου και αφεντικών, επιστρατεύεται η καταστολή για να τρομοκρατήσει τους αγώνες που στέκονται ανάχωμα σε αυτά. Από την επιστράτευση ενός αστυνομικού στρατού στην γειτονιά των Εξαρχείων για την παράδοση της πλατείας στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και την παραχώρηση του λόφου του Στρέφη προς εκμετάλλευση στην PRODEA έως την κατασταλτική επίθεση και τις συλλήψεις αγωνιζόμενων στο πάρκο της Κύπρου προκειμένου να παραδοθεί στην εταιρεία Unison, μεθόδευση που έπειτα από τον σταθερό και ακηδεμόνευτο αγώνα που δόθηκε εν τέλει κατέληξε στην αποχώρηση της εν λόγω εταιρείας από το πάρκο.

Απέναντι στην γενικευμένη επίθεση στους δημόσιους χώρους η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από το πλάτιασμα και τη σύνδεση των ακηδεμόνευτων, αυτοοργανωμένων και αντιθεσμικών αντιστάσεων που σταθερά και με συνέπεια στέκονται απέναντι στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς κράτους, δημοτικών αρχών και εταιρειών, ενάντια στην ηττοπάθεια και σε όσους αναπαράγουν αυταπάτες για την ύπαρξη εναλλακτικών από το ίδιο το σύστημα και μέσα στα πλαίσιά του για την επίλυση του ζητήματος αυτού όπως και κάθε άλλου κοινωνικού ζητήματος. Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, την ιδιοποίηση τους από ιδιωτικές εταιρείες, τους ταξικούς αποκλεισμούς και την καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, με όπλο μας την αλληλεγγύη συνεχίζουμε τον αγώνα για τη διατήρηση του ανοιχτού δημόσιου χαρακτήρα τους στο πλαίσιο του ευρύτερου αγώνα για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/6, 11.00 Π.Μ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ – ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων


Πρόσφατα άρθρα