Με την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος 85 και την οριστικοποίηση της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών πτυχίων σημειώνεται ακόμα ένα χτύπημα στην κοινωνική βάση. Εν προκειμένω μπαίνει στο στόχαστρο του κράτους και του κεφαλαίου -για δεύτερη φορά μετά την καραντίνα- ο χώρος των τεχνών και του πολιτισμού. Ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος που ήδη λειτουργεί σε δυσμενείς εργασιακές συνθήκες όπως η ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εργασιακή επισφάλεια και οι ανταγωνιστικές σχέσεις, πλεόν και θεσμικά μένει έκθετος.
Η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών είναι ένα γεγονός το οποίο συμβαδίζει πλήρως με το ευρύτερο νεοφιλελεύθερο αφήγημα περι ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, όπου η σταδιακή υποτίμηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας είναι μια διαρκής προσπάθεια της εξουσίας να μετατρέψει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε πηγές κέρδους. Είναι μάλλον δεδομένο ότι το κενό που τώρα θα δημιουργήσουν τα εξευτελισμένα πτυχία των καλλιτεχνών, θα έρθουν με άνεση να το καλύψουν τυχόν κολλέγια ιδιωτικών εταιριών, ομίλων και λοιπών κεφαλαιοκρατών.
Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, πέρα από την ενίσχυση των οικονομικών της συνεταίρων, πραγματοποιείται μέσα μια γενικευμένη επίθεση του κρατους στο χώρο της εργασίας. Η κατάργηση του 8ώρου με απλήρωτες υπερωρίες, η στοχοποίηση των σωματείων και των συνδικαλιστών, η θεσμική κάλυψη της εργοδοσίας σε μαζικές απολύσεις και μια πληθώρα άλλων παραδειγμάτων είναι κινήσεις της εξουσίας που οδηγούν στην εξάντληση και την περαιτέρω φτωχοποίηση της εργατικής τάξης και των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Είναι η προσπάθεια της εξουσίας να εγγυηθεί ακατάπαυστη κερδοφορία και παράλληλα να χτυπήσει κάθε προοπτική αντίστασης των από τα κάτω.
Σαν ελευθεριακή συνέλευση για την ταξική οργάνωση στη βάση στηρίζουμε τις καταλήψεις των σπουδαστών/τριών των κρατικών δραματικών σχολών καθώς και τον γενικότερο αγώνα των εργαζομένων στο χώρο της τέχνης, απέναντι στην μεθοδευμένη υποβάθμιση του κλάδου τους από τα σχέδια του κράτους. Η αλληλεγγύη, οι συλλογικοί αγώνες και η ταξική οργάνωση είναι τα όπλα μας απέναντι στη επέλαση του καπιταλισμού που επιτίθεται σε όλα τα κοινωνικά πεδία.
 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ
 
Ελευθεριακή Συνέλευση για την Ταξική Οργάνωση στη Βάση