Κάλεσμα σε διαδήλωση  έξω από το υπουργείο παιδείας | Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 | 11.00

Μετά από 15 ημέρες Κατάληψης της Σχολής μας καθώς και των Σχολών του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας και το Μέγαρο Μαξίμου τον τελευταίο μήνα, ο Υφυπουργός Παιδείας για Θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, κανονίζει συνάντηση με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών επαγγελματικών σωματείων στο Υπουργείο Παιδείας. Αύριο θα είμαστε εκεί και θα διαμαρτυρηθούμε ξανά μαχητικά και αγωνιστικά για την άδικη υποβάθμιση των σπουδών αλλά και γενικότερα του κλάδου μας.
Απαιτούμε την άμεση εκπλήρωση των αιτημάτων μας. Τα αιτήματα μας αφορούν την παροχή τεχνολογικής ειδικότητας (ΤΕ) στα πτυχία όλων των ανωτέρων σχολών όπως γινόταν μέχρι και πριν το 2003, την παροχή σίτισης, στέγασης και λοιπών σπουδαστικών παροχών στις δημόσιες σχολές, την ίδρυση νέων Σχολών Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Βαθμίδας καθώς επίσης και τη δυνατότητα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης σε όσους έχουν αποφοιτήσει μέχρι να δημιουργηθούν αυτές οι σχολές.


Οι δικές μας σχολές υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Επομένως, γνωρίζουμε ήδη πως για τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα, και ειδικά αυτά που αφορούν στην τροφή, την στέγαση και γενικότερα την καλύτερη δυνατή επιβίωση μας (ως σπουδαστές δημοσίων σχολών κάτω απο το ΥΠΠΟΑ), ο Υφυπουργός Παιδείας δεν θα μας δώσει τις απαντήσεις τις οποίες ζητάμε. Ακόμα, αναφορικά με την ειδικότητα και την διαβάθμιση των πτυχίων που συμπεριλαμβάνουμε στα αιτήματά μας, καταλαβαίνουμε ότι χρειαζόμαστε απάντηση που θα προκύψει από διϋπουργική συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας. Άρα, και πάλι αναρωτιόμαστε κατά πόσο θα μπορέσει αύριο ο κ. Συρίγος να μας απαντήσει στο φλέγον αίτημα μας το οποίο πυροδοτήθηκε από το Προεδρικό Διάταγμα. Φυσικά, ελπίζουμε ότι ο κ. Συρίγος θα έχει την εξουσιοδότηση για να μας απαντήσει σε όλα μας τα αιτήματα ασχέτως με το ότι δεν υπαγόμαστε στο Υπουργείο Παιδείας και, ως εκ τούτου, ακόμα και αύριο αναμένουμε απαντήσεις.


Τα αιτήματα που συνδέονται οπωσδήποτε με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας, είναι το αίτημα για την Ίδρυση Νέων Σχολών Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Βαθμίδας και το αίτημα για την δυνατότητα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης των αποφοίτων όταν αυτές δημιουργηθούν. Αναμένουμε και απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας αύριο να ανακοινώσει την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών.


Τα αιτήματα μας είναι δίκαια. Αφορούν όλες τις σχολές και όλο το σπουδαστικό σώμα. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι να κερδίσουμε.
Καλούμε όλους τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, όλους τους καλλιτέχνες και όλη την κοινωνία να διαδηλώσει μαζί μας αύριο, Δευτέρα 23/01 και ώρα 11.00 π.μ κάτω από το Υπουργείο Παιδείας.


Καλούμε το ΣΕΗ να ανακοινώσει άμεσα σε στάση εργασίας αύριο το πρωί ώστε να μπορέσει όλος ο κλάδος να παρευρεθεί στη διαδήλωση.


Εμείς θα είμαστε εκεί μαχητικά.


Η Συντονιστική Συνέλευση της Κατάληψης της Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου