Αναδημοσίευση ιστορικού σημειώματος της αναρχικής συλλογικότητας "Κύκλος της Φωτιάς" τον Ιούλιο του 2017 για την επέτειο της Ισπανικής Επανάστασης το 1936

 

81 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1936

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

 

Στις 19 Ιουλίου του 1936, οι σειρήνες των εργοστασίων στη Βαρκελώνη δεν ηχούν για την έναρξη της βάρδιας. Είναι το συμφωνημένο σινιάλο των επιτροπών εργοστασίων της CNT προς τις επιτροπές άμυνας. Ο στρατός των φασιστών, έχοντας προηγουμένως εξουδετερώσει την στρατιωτική φρουρά της καταλανικής κυβέρνησης (η οποία είχε αρνηθεί να δώσει οπλισμό στη CNT) εισβάλλει στην πόλη. Η CNT, η FAI και η Ελευθεριακή Νεολαία έχουν ήδη οργανώσει την κοινωνική και ταξική άμυνα, απαλλοτριώνοντας όπλα, τα οποία μοιράζονται στο οργανωμένο προλεταριάτο. Στήνονται οδοφράγματα, ενώ χάρις σε πληροφορίες που έχει η συλλέξει η CNT-FAI είναι γνωστό στους επαναστάτες το πότε θα επιτεθεί στην πόλη ο στρατός των φασιστών.

Τις επόμενες δύο μέρες, στις νικηφόρες οδομαχίες συμπυκνώνονται δεκαετίες δουλειάς στη βάση, χρόνια διώξεων και φυλακίσεων, ατέλειωτες συζητήσεις, τόνοι χαρτιού πολιτικής προπαγάνδας, εξεγέρσεις και απεργιακές φρουρές, η συνεπής και μαζική πολιτική, κοινωνική και ταξική οργάνωση. Στα οδοφράγματα της Βαρκελώνης οι φασίστες συντρίβονται, όχι από κάποιο κυβερνητικό στράτευμα, αλλά από εργάτες που υπερασπίζονται τα δίκαια της ισότητας και της ελευθερίας, από το αναρχικό κίνημα που έχει προετοιμαστεί για αυτή την κρίσιμη μάχη.

Η επανάσταση πετυχαίνει την πρώτη της νίκη, για να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι εργατικές και αγροτικές κομμούνες θα γίνουν πραγματικότητα, η CNT και η FAI θα κατορθώσουν αυτό που από εδώ και στο εξής δεν είναι ποτέ πια αδιανόητο. Η κοινωνική και ταξική χειραφέτηση, η κοινωνία των ομόσπονδων κοινοτήτων, ο κόσμος του ελευθεριακού κομμουνισμού, δεν είναι απλώς η ομορφότερη ιδέα, είναι μια πραγματικότητα που έζησε στην επαναστατημένη Ισπανία.

Αυτή την ιδέα κρατάμε στις καρδιές μας οι αναρχικοί σε όλο τον κόσμο, αυτή την πραγματικότητα κρατάμε στα χέρια μας κάθε φορά που ερχόμαστε σε σύγκρουση με τον κόσμο της εξουσίας. Τιμούμε και εμπνεόμαστε από εκείνους τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που έγραψαν μία από τις ομορφότερες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην ιστορία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

 

Ο αγώνας συνεχίζεται…

A LAS BARRICADAS!

 

Αναρχική Συλλογικότητα «Κύκλος της Φωτιάς»-

μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης