Οι εργαζόμενοι/ες στην Activision Blizzard πραγματοποιήσαν στάση εργασίας την Τετάρτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εκτεταμένες καταγγελίες παρενοχλήσεων σε ολόκληρη την εταιρεία.

Γιατί έχει σημασία: Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι μιας μορφής άμεση δράση που εκφράζει ένα μέρος της οργής των εκμεταλλευόμενων εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα μέσω της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης οι ίδιοι καταλαβαίνουν τη δύναμη τους. Τέλος, ο χώρος των προγραμματιστών κατά γενική ομολογία δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει τα δικά του σωματεία και να έχει συνδικαλιστική υπόσταση. 

Η αρχή: Στις 22 Ιουλίου η καταγγελία που κατατίθεται στο Τμήμα Δίκαιης Απασχόλησης και Στέγασης της Καλιφόρνια (DFEH), περιγράφει μια εταιρία που επέτρεπε διακρίσεις φύλου και συνεχή σεξουαλική παρενόχληση. Μια διετής έρευνα στην εταιρία ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες κρατούνταν πίσω από τις προαγωγές για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να πάρουν άδεια μητρότητας, και ότι οι εργαζόμενες δέχονταν σχόλια για βιασμό και άλλες εξευτελιστικές συμπεριφορές.

Σε επίσημη απάντηση της Activision Blizzard αναφέρεται ότι η αγωγή "περιλαμβάνει διαστρεβλωμένες και σε πολλές περιπτώσεις ψευδείς περιγραφές του παρελθόντος της Blizzard".

Περισσότεροι από 2.600 νυν και πρώην εργαζόμενοι/ες της Activision Blizzard υπέγραψαν έκτοτε μια ανοιχτή επιστολή υποστήριξης της αγωγής του DFEH. (Πηγές δήλωσαν στο Polygon ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.600 σημερινούς υπαλλήλους, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη μέτρηση). Σε αυτήν, οι εργαζόμενοι/ες δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την ηγεσία να φέρει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους και ότι οι επίσημες δηλώσεις "έβλαψαν τη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας για ισότητα εντός και εκτός του κλάδου μας". Τώρα, οι εργαζόμενοι/ες θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας και κινητοποιήσεις - τόσο εικονικά όσο και στην πανεπιστημιούπολη της Blizzard στο Irvine της Καλιφόρνιας - για να διαμαρτυρηθούν για την απάντηση της διοίκησης.

Οι σημερινοί/ες εργαζόμενοι/ες στην Activision Blizzard απαιτούν από τα στελέχη "να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους/ις εργαζόμενους/ες στην εταιρεία, ιδίως τις γυναίκες, και ειδικότερα τις έγχρωμες γυναίκες και τις τρανσέξουαλ γυναίκες, τα μη δυαδικά άτομα και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες".

Η ομάδα των εργαζομένων της Activision Blizzard απαιτεί από την εργοδοσία να τερματίσει τις υποχρεωτικές ρήτρες διαιτησίας στα συμβόλαια, να δημιουργήσει νέες, χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίες πρόσληψης και προαγωγής, να δημοσιεύσει μια έκθεση σχετικά με την κατανομή των μισθών για να διασφαλίσει ότι οι περιθωριοποιημένες ομάδες αποζημιώνονται δίκαια και να προσλάβει ένα τρίτο μέρος για να ελέγξει "[τη δομή αναφοράς, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και το εκτελεστικό προσωπικό της Activision Blizzard King]".

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη δήλωση των εργαζομένων παρακάτω.

Ως νυν εργαζόμενοι της Activision Blizzard, πραγματοποιούμε στάση εργασίας για να καλέσουμε την εκτελεστική ηγετική ομάδα να συνεργαστεί μαζί μας για τα ακόλουθα αιτήματα, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους στην εταιρεία, ιδίως τις γυναίκες, και ειδικότερα τις έγχρωμες γυναίκες και τις τρανσέξουαλ γυναίκες, τα μη δυαδικά άτομα και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες.

1. Τέλος στις υποχρεωτικές ρήτρες διαιτησίας σε όλες τις συμβάσεις των εργαζομένων, τρέχουσες και μελλοντικές. Οι ρήτρες διαιτησίας προστατεύουν τους κακοποιούς και περιορίζουν τη δυνατότητα των θυμάτων να ζητήσουν αποζημίωση.

2. Την υιοθέτηση πολιτικών προσλήψεων, συνεντεύξεων και προαγωγών που αποσκοπούν στη βελτίωση της εκπροσώπησης μεταξύ των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες συμφωνούνται από τους εργαζόμενους σε έναν οργανισμό ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης σε επίπεδο εταιρείας. Οι τρέχουσες πρακτικές έχουν οδηγήσει στο να μην προσλαμβάνονται δίκαια οι γυναίκες, ιδίως οι έγχρωμες γυναίκες και οι διαφυλικές γυναίκες, τα μη δυαδικά άτομα και άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες που είναι ευάλωτες στις διακρίσεις λόγω φύλου.

3. Δημοσίευση στοιχείων σχετικά με τις σχετικές αμοιβές (συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων ιδίων κεφαλαίων και του διαμοιρασμού κερδών), τα ποσοστά προαγωγών και τα εύρη μισθών για τους εργαζόμενους όλων των φύλων και εθνοτήτων στην εταιρεία. Οι τρέχουσες πρακτικές έχουν οδηγήσει τις προαναφερθείσες ομάδες να μην αμείβονται ή να μην προάγονται δίκαια.

4. Εξουσιοδότηση μιας εταιρικής ομάδας εργασίας για την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη, η οποία θα προσλάβει τρίτο μέρος για να ελέγξει τη δομή αναφοράς, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού και το εκτελεστικό προσωπικό της ABK. Είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπιστεί πώς τα υφιστάμενα συστήματα απέτυχαν να αποτρέψουν την παρενόχληση των εργαζομένων και να προταθούν νέες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Στο campus της Blizzard στο Irvine της Καλιφόρνια, οι εργαζόμενοι θα συναντηθούν την Τετάρτη στην κεντρική πύλη. (Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι δεν θα εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη Blizzard "λόγω των σημερινών μέτρων υγείας και ασφάλειας του COVID"). Διαδικτυακά, οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν το hashtag #ActiBlizzWalkout για να συμμετάσχουν. Οι εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών ενθαρρύνονται επίσης να υποστηρίξουν τη διαμαρτυρία - πολλοί εργαζόμενοι θεωρούν ότι η ρατσιστική και σεξιστική κουλτούρα δεν απομονώνεται σε εταιρείες όπως η Blizzard εύκολα.

https://twitter.com/search?q=%23ActiBlizzWalkout


Οι διοργανωτές ζητούν επίσης από τους υποστηρικτές να κάνουν δωρεές σε διάφορες οργανώσεις - συμπεριλαμβανομένων των Black Girls Code, Futures Without Violence, Girls Who Code, RAINN, Women in Animation και Women in Games International - για να "σταθούν αλληλέγγυοι".

Αν και η συνδικαλιστική οργάνωση στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών είναι σπάνια, ο κλάδος κινείται σιγά-σιγά προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης των συνδικαλισμένων εργαζομένων. Από το 2019, το 47% των προγραμματιστών υποστηρίζουν τις προσπάθειες συνδικαλισμού, σύμφωνα με έρευνα του Game Developers Conference - το 16% των ερωτηθέντων ήταν ρητά εναντίον. Το 2019, οι εργαζόμενοι της Riot Games προχώρησαν ομοίως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές απασχόλησης της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής διαιτησίας. Η διαμαρτυρία ήρθε μετά από μια έκθεση του Kotaku το 2018, η οποία ισχυριζόταν ότι υπήρχε μια σεξιστική κουλτούρα που επέτρεπε τις διακρίσεις και την παρενόχληση.

Έκτοτε συνεχίστηκε η πρόοδος υπέρ της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Το 2020, οι εργαζόμενοι της Paradox Interactive στη Σουηδία υπέγραψαν συλλογική σύμβαση εργασίας με 200 μέλη του σωματείου. Οι εργαζόμενοι στη Nexon της Νότιας Κορέας έχουν επίσης συνδικαλιστεί. Αργότερα μέσα στο έτος, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Voltage Entertainment, οι οποίοι γράφουν για την εφαρμογή για κινητά Lovestruck: Choose Your Romance, έγραψαν ιστορία κάνοντας απεργία - και κερδίζοντας. Η απεργία διάρκειας 21 ημερών έληξε με μια συμφωνία που εξασφάλισε στους εργαζόμενους καλύτερες αμοιβές και διαφάνεια.

"Στο τέλος της ημέρας, αυτό που πραγματικά φέρνει θετική αλλαγή για τους εργαζόμενους είναι η οικονομική μόχλευση, και η οικονομική μόχλευση προέρχεται από το γεγονός ότι εμείς, οι εργαζόμενοι, δημιουργούμε όλη την αξία, το κέρδος και την ποιότητα των εταιρειών μας", δήλωσε τότε στο Polygon η επικεφαλής της εκστρατείας της Campaign to Organize Digital Employees (CODE) Emma Kinema. "Και έτσι, αν μπορούμε να παρεμποδίσουμε συλλογικά αυτή την εργασία, έχουμε τεράστια δύναμη στο χώρο εργασίας".

Πηγές:

https://www.polygon.com/22595703/activision-blizzard-employee-protest-walk-out-lawsuit
https://www.axios.com/activision-blizzard-walkout-harassment-lawsuit-fefa807b-107e-41e2-a6e2-78a086119e04.html