Την Δευτέρα, 19 Απρίλη, αυτόχθονες από τις κοινότητες Xerente, Krah ô, Krahor Takaywra, Xokleng, Kaingang, Terena, Guarani και Kaiowá, Kinikinau, Munduruku, Tupinambá και Arapium από έξι πολιτείες της Βραζιλίας, βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας και διαδήλωσαν ενάντια στην πρόταση νομοσχεδίου της κυβέρνησης Bolsonaro, το οποίο νομιμοποιεί τις εξορύξεις στα εδάφη τους.
Το εν λόγω νομοσχέδιο με την ονομασία “PL 191/2020” απορρίφθηκε από το Κογκρέσο τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, αγροτικές οργανώσεις, ανθρακωρύχοι και εταιρίες που υποστηρίζονται από τον Bolsonaro πιέζουν ώστε να εγκριθεί το νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει για πρώτη φορά τις εξορύξεις συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς και την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων, στις περιοχές των ιθαγενικών κοινοτήτων. Να σημειωθεί πως οι παράνομες εξορύξεις στα ιθαγενικά εδάφη αυξήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, η εγκληματική διαχείριση της οποίας έχει οδηγήσει χιλιάδες αυτόχθονες στο θάνατο. Υπολογίζεται πως μόνο στην περιοχή Tapajos basin (όπου και ζουν μέλη της κοινότητας Munduruku) 30 τόνοι χρυσού, προερχόμενοι από παράνομες εξορύξεις, αποτελούν αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας κάθε έτος.

brazil 3
Η παραπάνω κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα περιελάμβανε ακόμα την εναντίωση των αυτοχθόνων λαών της Βραζιλίας σε δυο επιπλέον νομοσχέδια που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση, το PEC 215/00 και το PL 490/07, τα οποία δίνουν την εξουσία στο κογκρέσο να οριοθετεί τις προστατευμένες ιθαγενικές εκτάσεις, επιδιώκοντας ουσιαστικά να καταστούν οι οριοθετήσεις αδύνατες.
Μέλη της ιθαγενικής κοινότητας Munduruku προειδοποίησαν πως το νομοσχέδιο 191 "θα φέρει μόνο περισσότερη καταστροφή στους ανθρώπους μας και στο δάσος μας." Μάλιστα μόλις ένα χρόνο πριν σημειώθηκε αποψίλωση 2.052 εκταρίων στην περιοχή Munduruku. Ενώ ακόμα δεν λείπουν οι απειλές και οι επιθέσεις ανθρακωρύχων σε αυτόχθονες της περιοχής που κατήγγειλαν τις παράνομες εξορύξεις αλλά και οι επιδρομές ενάντια σε γυναικείες ιθαγενικές ομάδες.

brazil 1

 

Πηγές: APIB - Articulação dos Povos Indígenas do Brasil, telesurjstor