Τέταρτο Μέρος και Πρώτη Προειδοποίηση Προσέγγισης.

Διάφοροι Αναγκαίοι Θάνατοι

 

Νοέμβριος 2023.

Προς όσους και όσες υπογράφουν τη Διακήρυξη για τη Ζωή:

Σας ενημερώνουμε για τα εξής:

ΠΡΩΤΟ. – Πριν από λίγους μήνες, ύστερα από μια μακρά και βαθιά κριτική και αυτοκριτική ανάλυση και μετά από διαβούλευση με όλους τους ζαπατιστικούς λαούς, αποφασίστηκε η κατάργηση των Αυτόνομων Επαναστατικών Ζαπατιστικών Δήμων (MAREZ) και των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης.

ΔΕΥΤΕΡΟ. – Όλες οι σφραγίδες, τα επιστολόχαρτα, οι θέσεις ευθύνης, οι εκπροσωπήσεις και οι συμφωνίες που φέρουν το όνομα οποιουδήποτε MAREZ ή οποιουδήποτε από τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης, παύουν να έχουν ισχύ από εδώ και στο εξής. Κανένα άτομο δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως μέλος, αρχή ή εκπρόσωπος οποιουδήποτε MAREZ ή Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης. Οι συμφωνίες που έχουν γίνει πριν από αυτή την ημερομηνία, με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κοινωνικές οργανώσεις, συλλογικότητες, ομάδες και φορείς αλληλεγγύης στο Μεξικό και στον κόσμο ισχύουν μέχρι τη λήξη τους, αλλά δεν μπορούν να συναφθούν νέες συμφωνίες με αυτές τις δομές της ζαπατιστικής αυτονομίας, για τον απλούστατο λόγο ότι πια δεν υπάρχουν.

ΤΡΙΤΟ. – Τα Καρακόλ παραμένουν, αλλά θα παραμείνουν κλειστά προς τα έξω μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης.

ΤΕΤΑΡΤΟ. – Τους λόγους και τη διαδικασία με την οποία πάρθηκε αυτή η απόφαση, θα σας τους επικοινωνούμε σιγά σιγά στα επόμενα κείμενα. Το μόνο που σας λέω από τώρα είναι ότι αυτή η αναπροσαρμογή, στην τελική της φάση πλέον, ξεκίνησε πριν από περίπου 3 χρόνια. Θα σας εξηγούμε επίσης σταδιακά πώς είναι και πώς έχει εξελιχθεί η νέα δομή της ζαπατιστικής αυτονομίας.

Όλα αυτά και άλλα πολλά θα γνωστοποιηθούν στον κατάλληλο χρόνο.

ΠΕΜΠΤΟ. – Σας ενημερώνουμε ότι θα διοργανώσουμε μια γιορτή για την επέτειο των 30 χρόνων από την έναρξη του πολέμου ενάντια στη λήθη. Αυτό θα γίνει τους μήνες του Δεκεμβρίου 2023 και του Ιανουαρίου 2024. Είναι προσκεκλημένα όλα τα πρόσωπα που υπέγραψαν τη «Διακήρυξη για τη Ζωή».

Ωστόσο, είναι καθήκον μας, την ίδια στιγμή που σας προσκαλούμε να σας αποθαρρύνουμε. Σε αντίθεση με όσα πληροφορεί και παραπληροφορεί ο επίσημος Τύπος, ο αυτοαποκαλούμενος κουλ, προοδευτικός, καλός, οι βασικές πόλεις της νοτιοανατολικής μεξικανικής πολιτείας της Τσιάπας βρίσκονται σε απόλυτο χάος. Τα προεδρεία των δήμων είναι κατειλημμένα από αυτό που εμείς αποκαλούμε «νόμιμους δολοφόνους» ή «Αποδιοργανωτικό Έγκλημα». Υπάρχουν μπλόκα, επιθέσεις, απαγωγές, εκβιαστικές «προστασίες», εξαναγκαστικές στρατολογήσεις, πυροβολισμοί. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πατρονίας της πολιτειακής κυβέρνησης και της διαμάχης για τα πόστα εξουσίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν είναι πολιτικές προτάσεις αυτές που συγκρούονται αλλά εγκληματικές συμμορίες.

Γι’ αυτό, σας λέμε σαφέστατα, ότι σε αντίθεση με άλλα χρόνια δεν είναι ασφαλές [να έρθετε].

Το Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας, το Κομιτάν, η Λας Μαργαρίτας, το Παλένκε, για να αναφέρουμε μερικές από τις δημοτικές πρωτεύουσες, βρίσκονται στα χέρια κάποιου από τα καρτέλ του αποδιοργανωτικού εγκλήματος και σε διαμάχη με κάποιο άλλο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη λεγόμενη βιομηχανία των ξενοδοχείων, του τουρισμού, της γαστρονομίας και των υπηρεσιών. Όσοι και όσες εργάζονται σε αυτούς τους χώρους το γνωρίζουν και δεν το έχουν καταγγείλει γιατί απειλούνται, και, επιπλέον, γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε αναφορά είναι άχρηστη, διότι είναι οι πολιτειακές και δημοτικές αρχές αυτές που διαπράττουν τα εγκλήματα και δεν έχουν κανένα φραγμό στη ληστεία που κάνουν.

Στις αγροτικές κοινότητες το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό. Αυτό φωνάζουν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της Τσιάπας, ιδιαίτερα σε όλη τη συνοριακή λωρίδα με τη Γουατεμάλα.

Ό,τι διαβάζεται, ακούγεται και βλέπεται στην πλειοψηφία των τοπικών και εθνικών μέσων ενημέρωσης, είναι μόνο μια κακή και ξεδιάντροπη ηχώ των κοινωνικών δικτύων της πολιτειακής κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι οι επίσημες αρχές είναι το πρόβλημα. Ναι, όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές, δεν βρίσκονται στην Τσιάπας για να προστατέψουν τον πληθυσμό. Βρίσκονται εκεί με μοναδικό σκοπό να σταματήσουν τη μετανάστευση. Αυτή είναι η εντολή που ήρθε από τη βορειοαμερικανική κυβέρνηση. Όπως συνηθίζουν, έχουν μετατρέψει τη μετανάστευση σε επιχείρηση. Το λαθρεμπόριο και η εμπορία ανθρώπων είναι μια επιχείρηση των αρχών, που μέσω του εκβιασμού, της απαγωγής και της αγοραπωλησίας μεταναστών πλουτίζουν ξεδιάντροπα.

Κι έτσι λοιπόν δεν σας συμβουλεύουμε να έρθετε. Εκτός, βέβαια, αν οργανωθείτε πολύ καλά για να το κάνετε.

Έτσι, αν και δεν σας περιμένουμε, σας προσκαλούμε. Οι ενδεικτικές ημερομηνίες για τους εορτασμούς είναι μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2023 και 7 Ιανουαρίου 2024, με τον κεντρικό εορτασμό τις ημέρες 30-31 Δεκεμβρίου και 1-2 Ιανουαρίου. Αργότερα θα σας πούμε το μέρος. Δηλαδή, ναι, θέλουμε να έρθετε, αν και δεν σας το συνιστούμε.

Ακόμη και αν δεν έρθετε, μην ανησυχείτε. Και πάλι, θα σας στείλουμε φωτογραφίες και βίντεο.

Δηλαδή, αν υπάρχει ακόμη ο κόσμος μέχρι αυτές τις ημερομηνίες.

Δείτε το κι εσείς.

Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού.

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές.
Μεξικό, Νοέμβριος 2023.

 

Αναδημοσίευση απο τη σελίδα "το καραβάνι των Ζαπατίστας"