Την Κυριακή 11 Απριλίου, η λευκή αστυνομικός Kim Potter δολοφονεί τον 20χρονο αφροαμερικανό Daunte Wright στη Μινεάπολις. Το περιστατικό συνέβη όταν μπάτσοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο του Daunte Wright επειδή είχε λήξει η πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του. Παρότι ο Wright σταμάτησε και βγήκε έξω από το αυτοκίνητο, όταν προσπάθησε να ξαναμπεί μέσα στο αμάξι, η αστυνομικός βγάζει το όπλο της όπου και πυροβολεί στο στήθος τον νεαρό αφροαμερικάνο. Η αστυνομικός Kim Potter υποστήριξε ότι ήθελε να τραβήξει το teaser αλλά πάνω στην ένταση έκανε λάθος και τράβηξε το όπλο της. Η Kim Potter - με την 26χρονη εμπειρία στο αστυνομικό σώμα -, έχει συλληφθεί για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.

Την ίδια ημέρα ξεκινάνε διαδηλώσεις που συνεχίζουν μέχρι σήμερα και καταλήγουν σε συγκρούσεις με τις κατασταλτικές δυνάμεις - αρχικά στα προάστια της Μινεάπολις και στη συνεχεια εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές των Η.Π.Α (New York City, Louisville, Washington DC, Kansas City, Milwaukee) -, ενώ οι διαδηλωτές έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με την Εθνοφρουρά.

Ο τόπος όπου η λευκή αστυνομικός Kim Potter, δολοφόνησε τον Daunte Wright απέχει μολις κάποια χιλιόμετρα από το δικαστικό μέγαρο που πραγματοποιείται η δίκη του δολοφόνου και επίσης λευκού αστυνομικού Derek Chauvin, ο οποίος δολοφόνησε τον George Floyd το Μάιο του 2020 και ξεκίνησε ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων και εξεγερσιακών γεγονότων του κινήματος “Black Lives Matter”.

daunte wright USA

daunte wright USA 2Ακόμα μία κρατική δολοφονία έρχεται να προστεθεί στο μακάβριο κατάλογο των ρατσιστικών δολοφονιών της αστυνομίας των Η.Π.Α, καθώς στις 15 Απρίλη η Αστυνομία δημοσιεύει ένα βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 13χρονου παιδιού, του Adam Toledo στο Σικάγο στις 29 Μαρτίου από το χέρι του νέου δολοφόνου Eric E. Stillman. Ο μπάτσος καταδίωκε τον 13χρονο και όταν αυτός σταμάτησε και γύρισε προς το μέρος του, τον πυροβόλησε θανάσιμα. Από την Παρασκευή (16/4), εκατοντάδες κόσμου άρχισε να διαδηλώνει απέναντι σε ακόμα μία κρατική δολοφονία.


AdamToledo USAAdamToledo USA 3

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την δολοφονία του George Floyd, η κρατική τρομοκρατία συνεχίζει το έργο της και την αμείωτη δολοφονική της βία στους καταπιεσμένους. Την ίδια ώρα μάλιστα που λαμβάνουν χώρα νέες κρατικές δολοφονίες, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Derek Chauvin. Παρότι άλλαξε η πολιτική διαχείριση το πρόβλημα δεν είναι αυτή αλλά το ίδιο το ρατσιστικό κράτος των Η.Π.Α που πατάει πάνω στην καταπίεση, την βία και την τρομοκρατία ενάντια στους καταπιεσμένους και ακόμα περισσότερο στην ρατσιστική πολιτική που φέρει από τις αρχές της δημιουργίας του.

Παραθέτω και ένα εξαιρετικό άρθρο του συντρόφου Σ.Κ. που δημοσιεύτηκε στο Portal ελευθεριακής αντιπληροφόρησης landandfreedom.gr που δείχνει τι συνέβη ένα χρόνο πριν στις εξεγερμένες κοινότητες των αφροαμερικανών και καταδεικνύει την ρατσιστική και ολοκληρωτική πολιτική του κράτους των Η.Π.Α - Για την εξέγερση στις ΗΠΑ.

H δίκη του δολοφόνου Derek Chauvin βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μινεάπολις από τις 29 Μαρτίου. Ο Derek Chauvin βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία δευτέρου και τρίτου βαθμού (second-degree murder, third-degree murder and second-degree manslaughter). Στις 29 Μαρτίου που ξεκίνησε η δίκη, έγινε κατάθεση φωτογραφιών και βίντεο από την δολοφονία του George Floyd και ξεκίνησαν οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων (διάφοροι πολίτες, μία πυροσβέστης κ.α) καθώς και δύο ιατροδικαστών. Ο ένας που έχει καλεστεί από την υπεράσπιση ανέφερε ότι ο George Floyd δεν πέθανε από ασφυξία αλλά από αρρυθμία στην καρδιά ενώ ο δεύτερος ιατροδικαστής που έχει καλεστεί από την πολιτική αγωγή (την πολιτεία της Μινεσότα) κατέθεσε ότι η αιτία θανάτου ήταν η ασφυξία. Στις 15 Απρίλη τελείωσε η διαδικασία των καταθέσεων με τον δολοφόνο - μπάτσο να μην καταθέτει προς υπεράσπισή του, αλλά να επικαλείται την 5η τροπολογία του αμερικάνικου συντάγματος η οποία αναφέρει ότι το άτομο που την επικαλείται έχει το δικαίωμα να μην καταθέσει όσον αφορά την προστασία του από αυτοενοχοποίηση, δηλαδή να μην εξαναγκαστεί να καταθέσει εναντίον του ή να αποδείξει την αθωότητα του.

Λίγο μετά την νέα δολοφονία του Daunte Wright ο νέος πρόεδρος των Η.Π.Α Joe Biden κάλεσε τις κοινότητες των αφροαμερικανών και των καταπιεσμένων σε “ψυχραιμία” και στο να παραμείνουν οι διαδηλώσεις “ειρηνικές” μετά από αυτό το αποτρόπαιο γεγονός. Η επικοινωνιακή αυτή ρητορική του είναι ακριβώς σε αντίθετη τροχιά του προκατόχου του Donald Trump, ο οποίος εμμέσως στήριζε και πριμοδοτούσε το ακροδεξιό του ακροατήριο είτε αυτό βρισκόταν στις παραστρατιωτικές ομάδες είτε μέσα στα κατασταλτικά σώματα (χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύμβολο Blue line στις στολές των μπάτσων υποστηρικτών του Trump). Ο Biden χρησιμοποιεί μία άλλη ρητορική αλλά η πολιτική συνθήκη που εξυπηρετεί είναι η ίδια, η εγκαθίδρυση του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Η ένταση της επίθεσης της εξουσίας δε μπορεί να μειωθεί απλά να αλλάξει πεδίο αποτύπωσης. Αν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ των Η.Π.Α έχουν επιλέξει μία πιο ομαλή και αμυντική στάση στα εσωτερικά ζητήματα και στην σύγκρουση του κόσμου του αγώνα με τα κρατικά και παρακρατικά καθάρματα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, τότε μας περιμένει μία κίνηση στην εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α Ήδη από τους πρώτους μήνες της νέας προεδρίας έχουμε έναν πόλεμο κυρώσεων των Η.Π.Α με τη Ρωσία. Το κράτος των Η.Π.Α έχει συνέχεια και εξυπηρετεί πάντα τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ που το διαφεντεύουν καθώς οι από τα κάτω αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ακόμα περισσότερο ότι το πρόβλημα είναι το κράτος και ο καπιταλισμός, τα δύο βαρίδια της ανθρωπότητας.