Ο Μουμία Αμπού-Τζαμάλ (Mumia Abu-Jamal) είναι στη φυλακή εδώ και 40 χρόνια. Είναι πολιτικός κρατούμενος, αγωνιστής της κοινότητας των μαύρων, και ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια καταδικασμένος σε θανατική ποινή. H εσχάτη των ποινών κατά του Μουμία αποσύρθηκε το 2011 μετά από μαζικές κινητοποιήσεις παγκοσμίως καθώς και έναν συνεχή δικαστικό αγώνα. Ωστόσο βρίσκεται ακόμη στη φυλακή.
Ο Mumia διαγνώστηκε με Covid-19 στα τέλη του Φεβρουαρίου 2021, ενώ παράλληλα πάσχει από καρδιακή νόσο. Είχαν προηγηθεί τρία αρνητικά -ή ψευδώς αρνητικά- τεστ για Covid-19 και ένα αρνητικό rapid test αντιγόνου μέσα στη φυλακή. Το κίνημα αλληλεγγύης για τον Μουμία Αμπού-Τζαμάλ έχει οργανώσει μια καμπάνια με αίτημα την άμεση αποφυλάκισή του, καθώς λόγω της κατάστασης της υγείας του αλλά και της ηλικίας του είναι αρκετά ευάλωτος. Αρχικά ο κρατούμενος βρισκόταν σε απομόνωση χωρίς την απαραίτητη περίθαλψη για την κατάστασή του. Πλέον όμως ο Μουμία βρίσκεται στο νοσοκομείο μετά από πιέσεις του αλληλέγγυου κόσμου.

mumia covid
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον γιατρό του, Ρικάρντο Άλβαρες (Ricardo Alvarez), συνεχίζει να πάσχει από παθήσεις που προκλήθηκαν από τις συνθήκες κράτησής του. Συγκεκριμένα πάσχει από ηπατική κίρρωση (από ηπατίτιδα C), συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μια βαριά δερματική πάθηση, υπέρταση και διαβήτη. Θα συνεχίσει να χρειάζεται παρακολούθηση. 
Το κίνημα αλληλεγγύης για τον Μουμία κάνει επείγουσα έκκληση αλληλεγγύης και κινητοποίησης διεθνιστικών και αντιρατσιστικών ομάδων και οργανώσεων για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ελευθερίας του. Τονίζει μάλιστα πως η μόνη θεραπεία γι' αυτόν αυτή τη στιγμή είναι η ελευθερία του.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Γιοχάνα Φερνάντες (Johanna Fernandez), το κίνημα για την απελευθέρωσή του απαιτεί από τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια να εφαρμοστεί ο νόμος περί αμνηστίας στους κρατούμενους άνω των 65 ετών και να απελευθερωθεί από την κρατική φυλακή στην οποία βρίσκεται τόσο ο Μουμία καθώς και όλοι οι ηλικιωμένοι κρατούμενοι.Είναι ξεκάθαρο ότι η άρνηση του κυβερνήτη να παρέχει στον Αμπού-Τζαμάλ τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να καταπολεμήσει αυτή τη θανατηφόρα μόλυνση είναι μια επίθεση στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολιτικού κρατούμενου στην υγειονομική περίθαλψη. Επίσης αποτελεί μια εκδικητική πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί προς οποιονδήποτε ανήκει σε συγκεκριμένους πληθυσμούς των οποίων οι ζωές δεν έχουν καμιά αξία για το καπιταλιστικό σύστημα.
Η Ασάτα Σακούρ (Ashata Shakur, μέλος των Μαύρων Πανθήρων) είχε πει κάποτε για τον Μουμία: «Την πρώτη φορά που άκουσα μια ραδιοφωνική εκπομπή του Μουμία, ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβα πλήρως γιατί η κυβέρνηση ήταν τόσο πρόθυμη να τον σκοτώσει…» 


Λίγα λόγια για τον Μουμία Αμπού-Τζαμάλ


Ο 67χρονος Μουμία Αμπού-Τζαμάλ ήταν μέλος του «Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων» (υπουργός δικαιοσύνης των Πανθήρων) και δημοσιογράφος. Βρίσκεται στη φυλακή από το 1981, ως αποτέλεσμα της στοχοποίησής του από το FBI. Όταν συνελήφθη με την κατηγορία της δολοφονίας ενός αστυνομικού, ο Μουμία ήταν ένας βραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, o οποίος αγωνιζόταν για τα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθέρια του λόγου, ενώ ήταν και πρόεδρος της Ένωσης Αφροαμερικανών Ρεπόρτερ στην Φιλαδέλφεια. Μετά από 29 χρόνια παραμονής του στην πτέρυγα μελλοθανάτων και έπειτα από συνεχείς δικαστικούς αγώνες, καθώς και μετά από πιέσεις του αλληλέγγυου κινήματος, η εσχάτη των ποινών κατά του Μουμία αποσύρθηκε το 2011. Ενώ έχουν βρεθεί στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητά του. ο Μουμία κατηγορείται και βρίσκεται ακόμη μέσα στη φυλακή λόγω μιας καλοστημένης πλεκτάνης. Η υπόθεσή του έγινε γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας παράλληλα αποτελέσει το σύμβολο ενός διεθνούς κινήματος για την κατάργηση της θανατικής ποινής, η οποία ισχύει στην πλειοψηφία των πολιτειών των ΗΠΑ. Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται έγκλειστος, δεν έχει παρατήσει τον αγώνα κατά του καπιταλιστικού συστήματος. Έχει γράψει αρκετά βιβλία για τη θέση των μαύρων στην Αμερική, τον ρατσισμό, τα πολιτικά δικαιώματα κ.α. κι επίσης πραγματοποιεί ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από την πτέρυγα όπου κρατείται, στην οποία περιγράφει τις συνθήκες κράτησης μέσα στις φυλακές. Μέσα από τις δράσεις του και το λόγο του ο Μουμία είναι γνωστός ως “Voice of the voiceless” («Η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή»).

 

Ντοκιμαντέρ σχετικά με την υπόθεση του Mumia Abu Jamal:
https://www.dailymotion.com/video/xmufad

Περισσότερες πληροφορίες και άμεση ενημέρωση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση :

1. https://mobilization4mumia.com/ & https://www.facebook.com/Mobilization4Mumia 

2.https://www.facebook.com/OfficialMumiaAbuJamal

3. https://twitter.com/MumiaAbuJamal