«Το δίκιο μας εμπρός να βγάλουμε στους δρόμους
Μπουρλότο και φωτιά σε κράτος κι αστυνόμους»*

Στις 11 Φλεβάρη ψηφίζεται στην ελληνική βουλή το άρθρο 8/νομοσχέδιο «Λιβάνιου» (πρώην «Πέτσα») το οποίο εμπεριέχει και εμπλουτίζει τον 187Α και 187Β σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα. Με βάση το άρθρο απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό - καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα» η έννοια του οποία θα οριοθετείται σύμφωνα με τα άρθρα του 187Α και 187Β. Επιπλέον διατάξεις του «τρομονόμου» στις οποίες παραπέμπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορούν τα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης» τα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν στα αδικήματα περί «τρομοκρατίας», τα «αδικήματα κατά της κοινής ειρήνης» και της «προστασίας την κοινής ειρήνης». Το νέο αυτό νομοσχέδιο δεν στοχεύει αποκλειστικά τους δημιουργούς αλλά ακόμα και όσους αναπαράγουν αυτό το υλικό στα social media και σε άλλες ιντερνετικές πλατφόρμες.

Η εφαρμογή αυτού του νόμου, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, έχουν ως αποτέλεσμα τη δίωξη έως και φυλάκιση εκατοντάδων δημιουργών, μουσικών, συγγραφέων, εικαστικών ακαδημαϊκών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την καταδίκη σε 9 μήνες φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ, που διώχθηκε για κάποιες αναρτήσεις στο twitter και ένα τραγούδι στο youtube με τις κατηγορίες για υποκίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις και προσβολές κατά του Στέμματος και των κρατικών θεσμών.

Η ποινικοποίηση του καλλιτεχνικού έργου, ο περιορισμός και ο έλεγχος του ίδιου του δημιουργού, αλλά και η δίωξη του αποδέκτη αποτελούν άλλη μία έκφραση του βαθέματος του σύγχρονου ολοκληρωτισμού. Με το κρατικό μονοπώλιο της βίας και τον μονόλογο της εξουσίας επιχειρείται να εδραιωθεί η δυστοπία του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος.

Απαγορεύεται:

να εργαζόμαστε χωρίς να υποτασσόμαστε

να ζούμε χωρίς να επιτηρούμαστε

να απεργούμε, να διαδηλώνουμε, να αγωνιζόμαστε

να μιλάμε, να σκεφτόμαστε, να δημιουργούμε,

να φωνάζουμε και να τραγουδάμε για την ελευθερία…

«Θα βάλουμε μπροστά τη μαύρη και την κόκκινη σημαία
Μ’ αγώνα η λευτεριά μας είναι αναγκαία»*

*Ν.Άσιμος «Δε παν να μας χτυπάν»


Πρόσφατα άρθρα