Στο Καρά Τεπέ στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν μεταφερθεί μετά την πυρκαγιά στη Μόρια χιλιάδες άνθρωποι. Εκεί ζώντας σε απάνθρωπες συνθήκες βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς πρόσβαση στα στοιχειώδη και μέσα στις άγριες συνθήκες του χειμώνα. Οι καταγγελίες είναι ανατριχιαστικές: Για να μην παγώσουν από τα νερά που μπαίνουν στις σκηνές τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χρειάζεται να βάζουν τα μωρά τους μέσα σε κούτες τις οποίες κρεμάνε έπειτα στην οροφή της σκηνής. Η πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και νερό είναι εντελώς ανεπαρκής, τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία, οι ασθένειες θερίζουν και όσοι επιχειρούν να ενημερώσουν για τις φρικτές συνθήκες βρίσκονται υπό διαρκείς απειλές, ενώ οι ίδιες απάνθρωπες συνθήκες επικρατούν και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων. 

Μαρτυρίες

Φρατζίσκο Καρά Τεπέ: "Κάνει κρύο, δεν υπάρχει θέρμανση ούτε για τα παιδιά ούτε για μας. Και όταν βρέχει μπαίνει νερό στις σκηνές. Δεν έχουμε κρεβάτια, ούτε ντους."

  Parwana για Καρά Τεπέ «Ζούμε σε σκηνές που βουλιάζουν στη βροχή, περπατάμε πάνω σε βρώμικο νερό.Κοιμόμαστε στο κρύο με βρεγμένες κουβέρτες, μέχρι και τα όνειρά μας παγώνουν. Δεν μας μεταφέρουν στο νοσοκομείο, παρά μόνο αν πεθάνουμε¨"

 Επιστολή μεταναστών από το Καρά Τεπέ  «όλη μέρα πρέπει να ψάχνουμε για καθαρό νερό, φαγητό, ένα ζεστό μέρος. Όλοι ζούμε με φόβο και αγωνία

Μ. 62χρονος από το Αφγανιστάν στη Σάμο «Είμαι άρρωστος συνεχώς τους τρεις μήνες που είμαι στη Σάμο. Υποφέρω από διαβήτη που δεν κατάφερα μέχρι σήμερα να δω έναν γιατρό. Μου λένε συνέχεια «έλα αύριο»

  Οι συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών είναι συνθήκες που επιβάλλουν γενικευμένα και παγκόσμια το κράτος και ο καπιταλισμός ενάντια στους απόκληρους που έχοντας βιώσει τη φτώχεια, τον πόλεμο και τις κακουχίες επιχειρούν το αυτονόητο, διεκδικούν τη δυνατότητά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν νεκροί από το κρύο σε σειρά στρατοπέδων συγκέντρωσης, ενώ οι εικόνες από παρόμοιες συνθήκες σε στρατόπεδα στη Βοσνία, οι επιχειρήσεις του στρατού κατά μεταναστών στη Γουατεμάλα, και οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί στα σύνορα της Ευρώπης φρούριο συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των κρατικών μηχανισμών.

 Οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των πολιτικών διαχειριστών-κυβερνήσεων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δεδομένες. Η ρατσιστική ρητορική των ΜΜΕ και ακροδεξιών που έχουν πολλαπλά στοχοποιήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά και όσους στέκονται με αλληλεγγύη, έχει επίσης συμβάλλει στην διαμόρφωση του καθεστώτος εξαίρεσης: Στον φασισμό που κάθε μέρα, κάθε στιγμή επιβάλλεται σε δεκάδες σημεία στον ελλαδικό χώρο απέναντι σε χιλιάδες ανθρώπους.Την ίδια στιγμή που συσσωρεύεται απίστευτος πλούτος στα χέρια ελάχιστων οι οποίοι διαβιούν σε πρωτοφανή πολυτέλεια, χιλιάδες συνάνθρωποί μας ζουν με το φόβο του θανάτου από το κρύο, όντας εγκλωβισμένοι σε αντίσκηνα εν μέσω χιονιού και βροχών. Η στοιχειώδης απαίτηση για κανονική στέγαση, πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και σε σχολεία για τα παιδιά είναι επιτακτική και η καταστροφή των στρατοπέδων συγκέντρωσης η μόνη επιλογή "για όποιον θέλει να λέγεται άνθρωπος".

ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ