Ακόμη μία ρατσιστική επίθεση συνέβη την περασμένη εβδομάδα, το Σάββατο 26/12 αργά το βράδυ, από ομάδα 3-4 ατόμων με σιδερολοστούς, μαχαίρια και καδρόνια η οποία εισέβαλε στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, τραυματίζοντας 4 παιδιά, έναν 15χρονο και άλλα 3 ανήλικα.


Η ομάδα που επιτέθηκε κυνήγησε τα ανήλικα και να τα χτυπούσε με μίσος, ενώ παράλληλα φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα και απειλές. Ένα από τα παιδιά που χτυπήθηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από χτυπήματα στο στήθος, ενώ τα άλλα τρία με ελαφρά τραύματα δέχτηκαν πρώτες βοήθειες. Μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν δύο Έλληνες, πατέρας και γιος.

Πριν μερικούς μήνες κάτοικοι του Ωραιοκάστρου συγκέντρωσαν 300 υπογραφές σε κείμενο με το οποίο διαμαρτύρονται γιατί πρόκειται να λειτουργήσει δομή για ανήλικα προσφυγόπουλα η οποία θα βρίσκεται κοντά στα σπίτια τους και θα τους προκαλούσε προβλήματα.

Αυτές οι πράξεις είναι συνέχεια των ρατσιστικών κινητοποιήσεων που συνέβησαν το 2016 και το 2017 εναντίον προσφύγων στο Ωραιόκαστρο, κυρίως με αφορμή το γεγονός ότι προσφυγόπουλα παρακολουθούσαν μαθήματα σε τοπικό σχολείο. Συγκεκριμένα το 2016 δημιουργήθηκε η φασιστική ομάδα “πατριωτική κίνηση πολιτών Ωραιοκάστρου”, η οποία μαζί με τη στήριξη μίας μικρής μερίδας της τοπικής κοινωνίας προσπαθούσε να οργανώσει συγκεντρώσεις μίσους με σκοπό την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα προσφυγόπουλα. Οι ρατσιστικές φιέστες όμως δεν απέδωσαν λόγω της κινητοποίησης των αντιφασιστικών ομάδων και του κόσμου του αγώνα.