Πρόκειται για τις πρώτες ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της δίκης οι εργαζόμενοι απαντάνε δυναμικά απέναντι στην κρατική και καπιταλιστική επίθεση που δέχονται τα σωματεία με εργαλείο τον νόμο Χατζηδάκη. Ενας νόμος που για εμάς αποτελεί μια ξεκάθαρη συνέχεια παλιότερων νομοσχεδίων που έχουν επικυρωθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όλων των αποχρώσεων και συμβαδίζει με μια συνολική διαδικασία αναδιάρθρωσης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Συγκεκριμένα η εργοδοσία της ΒΦΛ κατέθεσε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) φάκελο με όλα τα οικονομικά, φορολογικά και επενδυτικά στοιχεία της εταιρίας/ ομίλου, το κόστος εργασίας, στοιχεία για το εργατικό δυναμικό με στόχο την αιτιολόγηση για την αναγκαιότητα των ομαδικών απολύσεων. Μόνο που τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τη διοίκηση για τις απολύσεις του 2021 αφορούσαν στον ισολογισμό του 2014. Παρ’ όλα αυτά με συνοπτικές διαδικασίες εγκρίθηκε η ομαδική απόλυση των εργαζόμενων. Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκε και η εργοδοσία της Energean όπου ακολούθησαν και εκεί τμηματικές, ομαδικές, εκδικητικές απολύσεις των εργαζομένων των πετρελαίων της Καβάλας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι εργοδοσίες λειτούργησαν με παρόμοιο τρόπο. Με εργαλείο τον νόμο Χατζηδάκη και με πρόσχημα την εξυγίανση των επιχειρήσεων και τη μείωση του κόστους των βιομηχανιών εκβίαζαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις, ποινικοποίησαν τα σωματεία απολύοντας όλους όσοι ήταν μέλη αυτών, απείλησαν με μηνύσεις και απολύσεις και τέλος, απέλυσαν ομαδικά τους εργαζόμενους. Τις απολύσεις αυτές ακολούθησαν οι ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων των πετρελαίων της Καβάλας από την Energean, όπως και αυτές που έχουν ανακοινωθεί για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.
Εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του σωματείου της ΒΦΛ καβάλας. Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή συνθήκη, είναι σημαντικό να οργανωθούν οι καταπιεσμένοι και οι εργαζόμενοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση από κράτος και κεφάλαιο που όλο και εντείνεται. Αυτό θα γίνει μόνο μέσα από την ταξική οργάνωση στη βάση και στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση των δομών αγώνα, την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, τη συλλογικοποίηση. Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις, τα νέα αντεργατικά μέτρα, τα εργοδοτικά εγκλήματα και τις δολοφονίες πρέπει να είναι διαρκής κι οργανωμένος συνδεδεμένος με άλλα μέτωπα αγώνα. Για να υπερασπιστούμε τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την κοινή, οριζόντια, συντονισμένη, οργανωμένη από τα κάτω δράση όλων των εργαζόμενων, όλων των καταπιεσμένων.
 
Libertatia, συλλογικότητα για τον ελευθεριακό κομμουνισμό- μέλος ΑΠΟ-ΟΣ
 
 

Πρόσφατα άρθρα