Ενημέρωση και φωτογραφίες από την συμμετοχή της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση στη διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη, 13 χρόνια από την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την κοινωνική εξέγερση του 2008.

“Ο Δεκέμβρης του 2008 καταδεικνύει πως ο κοινωνικός ξεσηκωμός είναι εφικτός, πως η κοινωνία όχι απλώς δεν είναι νεκρή αλλά μέσα της κυοφορούνται αυτές οι αστείρευτες συλλογικές δυνάμεις που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, πως η κοινωνική και ταξική αντεπίθεση-σε αντίθεση με την ενσωμάτωση, την παραίτηση και την εξατομίκευση-είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική νίκης των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων. Η εξέγερση του Δεκέμβρη είναι σήμερα ζωντανή ως πρόταγμα, όχι για την επανάληψή της, αλλά για την υπέρβασή της από τους ίδιους του αγωνιζόμενους στην προοπτική της κοινωνικής επανάστασης.

Η κοινωνική επανάσταση, ως χειραφετητική υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας προϋποθέτει μια πλατιά και διαρκή συλλογική διαδικασία οργάνωσης και σύγκρουσης, που καταργεί το κράτος και τον καπιταλισμό, με στόχο τον ελευθεριακό μετασχηματισμό του συνόλου των κοινωνικών σχέσεων και δομών στη βάση της ελευθερίας και της ισότητας. Για το άνοιγμα του δρόμου για την κοινωνική επανάσταση δεν αρκούν τα αυθόρμητα, πρόσκαιρα, ανοργάνωτα ξεσπάσματα της δίκαιης οργής μας. Απαιτείται πολιτική, κοινωνική και ταξική αυτοοργάνωση των ίδιων των καταπιεσμένων για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την συνέχεια του αγώνα. Είναι απαραίτητο οι αγωνιζόμενοι να στήσουμε φραγμούς στις προσπάθειες αφομοίωσης και στις απόπειρες χειραγώγησης, καπήλευσης, διαμεσολάβησης των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων. Με όπλο μας την αλληλεγγύη να αγωνιστούμε στην κατεύθυνση της διασύνδεσης και της συνάντησης των αγώνων από τα κάτω, όπως και στην κατεύθυνση της οργάνωσης και της ριζοσπαστικοποίησης κάθε κοινωνικού και ταξικού μετώπου αγώνα μέσα από τη σύνδεσή του με το καθολικό κοινωνικό όραμα της ανατροπής κράτους και κεφαλαίου για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.”

Απόσπασμα από το κείμενο- κάλεσμα «Η φλόγα της εξέγερσης είναι πάντα ζωντανή μέσα στους στους αγώνες για τη χειραφέτηση και την κοινωνική επανάσταση» της ΣΑΚΤΧ- Δεκέμβρης 2021 https://saktx.espivblogs.net/2021/12/02/i-floga-tis-exegersis-einai-panta-zontani-diadilosi-6-12/

 

Το πρωί της 6ης Δεκέμβρη ως Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στην μαθητική- φοιτητική πορεία μνήμης για την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου 13 χρόνια πριν, μοιράζοντας το κείμενο της συνέλευσης με το οποίο καλούσαμε στην απογευματινή διαδήλωση στα Προπύλαια και αναρτώντας πανό « ΚΡΑΤΟΣ και ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ στα αστυνομικά μπλόκα, στα εργατικά κάτεργα, στα σύνορα ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΑΓΩΝΑΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Το απόγευμα της 6ης Δεκέμβρη συγκροτήσαμε αναρχικό μπλοκ με πανό «Οργάνωση και Αγώνας για το πέρασμα από την εξέγερση στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ». Παρά την οξυμένη καταστολή και την συνεχή προσπάθεια του κράτους να επιβάλει το φόβο και να τρομοκρατήσει την κοινωνία μέσα από το παραδειγματικό χτύπημα των αγωνιζόμενων, τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό γύρω από τη συγκέντρωση και τους συνεχείς ελέγχους σε όλο το κέντρο της πόλης, τόσο η μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση όσο και η συσπείρωση πέντε και πλέον χιλιάδων κόσμου στα αναρχικά μπλοκ που βρίσκονταν στην κεφαλή της πορείας αποτέλεσε μια ηχηρή απάντηση στα κατασταλτικά επιτελεία του κράτους. Η πορεία είχε δυνατό παλμό, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν καθ΄όλη τη διάρκεια και στα δυο πεζοδρόμια σε όλο το μήκος των αναρχικών και αντιεξουσιαστικών μπλοκ. Το δρομολόγιο της διαδήλωσης, η οποία κινήθηκε από τα Προπύλαια στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα και επέστρεψε στην Πανεπιστημίου, ολοκληρώθηκε με το κύριο σώμα της να κατευθύνεται στα Εξάρχεια.

13 χρόνια μετά από την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το ξέσπασμα της κοινωνικής εξέγερσης του 2008 η φετινή μαζική διαδήλωση μνήμης και αντίστασης της 6ης Δεκέμβρη καταδεικνύει ότι η φλόγα της εξέγερσης είναι ακόμα ζωντανή, χαραγμένη μέσα στις συνειδήσεις χιλιάδων νέων ανθρώπων που κατεβαίνουν στους δρόμους και στέκονται απέναντι στην κρατική καταστολή και τα δολοφονικά ένστολα τάγματα εφόδου της δημοκρατίας. 13 χρόνια μετά απέναντι στην διαρκή και οργανωμένη επίθεση του κράτους και των αφεντικών σε κάθε μέτωπο του κοινωνικού και ταξικού ανταγωνισμού ως καταπιεσμένοι/ες, αγωνιστές/τριες, αναρχικοί/ες είναι αναγκαίο να προωθήσουμε τη συλλογικοποίηση και την αυτοοργάνωση σε όλα τα κινηματικά επίπεδα και να οργανώσουμε την αναρχική παρουσία και παρέμβαση στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες, με ορίζοντα την κοινωνική επανάσταση. Δεν αρκεί η ευκαιριακή συσπείρωση γύρω από ένα μέτωπο αγώνα, αλλά η διάρκεια, η συνεχής συνάντηση των αγώνων από τα κάτω και η δημιουργία νέων μετώπων για την εξάπλωση της σύγκρουσης με κάθε πτυχή της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η δικαίωση των καταπιεσμένων δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την επαναστατική ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος εξουσίας από την ίδια την πληβειακή βάση της κοινωνίας.

 

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

 

 

 

6dek ath 21 8

6dek ath 21 2

6dek ath 21 6

6dek ath 21 5

6dek ath 21 3

6dek ath 21 7

6dek ath 21 1

6dek ath 21 9

 

Επόμενη διαδικασία της ΣΑΚΤΧ: Πέμπτη 16/12, ΑΣΟΕΕ στις 19.30