Παρέμβαση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της Teleperformance στο ΕΚΘ Περιστερίου


Παρέμβαση με πανό πραγματοποιήθηκε σήμερα 19/10 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου όπου λάμβανε χώρα η εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνεται από την Δημόσια ΥΠηρεσία Απασχόλησης. Σ’ αυτή την εκδήλωση που προπαγανδίζεται σα τη μεγαλύτερη εκδήλωση εύρεσης εργασίας στην Αθήνα, συμμετέχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις εκ των οποίων και η Teleperformance, όπου άνεργοι/ες «έχουν την ευκαιρία» να μιλήσουν με μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων που αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό. Επιλέξαμε αυτή την εκδήλωση ώστε να αναδείξουμε από τη μια τα αιτήματα και τον αγώνα των εργαζομένων και από την άλλη να καταδείξουμε τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο τηλεφωνικό κάτεργο της Teleperformance, τον 4ο εργοδότη στον ελλαδικό χώρο.

Λίγα λόγια για την Τeleperformance:
Η Τeleperformance αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον ελλαδικό χώρο και παγκοσμίως. Μια εταιρεία που ξεκίνησε από τη Γαλλία και κατάφερε να ανοίξει παραρτήματα σε δεκάδες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. Η Teleperformance λοιπόν λειτουργεί με ενοικίαση εργαζομένων. Έχει συνάψει σύμβαση με ακόμη 6 «τρίτες» εταιρείες στις οποίες μπορεί να δηλώνει τους εργαζομένους της ώστε να καθυστερεί την υλοποίηση σύμβασης αορίστου χρόνου. Και αυτό γιατί προϋπόθεση σε νομικό πλαίσιο, για σύμβαση αορίστου αποτελεί η υπογραφή τριών συνεχόμενων συμβάσεων συγκεκριμένου χρόνου εργασίας (από 2μηνες, 3μηνες , 6μηνες..) στην ίδια εταιρεία που μόλις ολοκληρωθούν ή και στο ενδιάμεσο διάστημα, προωθούν τις συμβάσεις με τις συνεργαζόμενες εταιρείες, ώστε η υπογραφή σύμβασης αορίστου να φαντάζει άπιαστο στόχο για τους εργαζόμενους που έχουν αντέξει να μείνουν ακόμα στην εταιρεία με αυτές τις εργασιακές συνθήκες. Και αυτό βέβαια αφορά τους εργαζόμενους ευρωπαϊκής καταγωγής. Όσον αφορά τους εργαζομένους εκτός Ε.Ε, όπως για παράδειγμα η γαλλόφωνη αγορά που απαρτίζεται κατά πλειοψηφία σε όλα τα γαλλόφωνα project από Τυνήσιους εργαζόμενους που μεταναστεύουν στην Ελλάδα, εκεί η εκμετάλλευση είναι ακόμα πιο διευρυμένη. Έχουν καθιερώσει τη βίζα ¨ειδικού σκοπού» με συνέπεια οι εργαζόμενοι εκτός Ε.Ε να είναι δέσμιοι της εταιρείας και να συμβιβάζονται με αλλεπάλληλες δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις εργασίας υπό το φόβο της απέλασής τους. Μιλάμε, λοιπόν, για δουλεμπόριο σύγχρονης μορφής σε μια πολυεθνική που έχει καταταχτεί 6η στη λίστα «Βest place to work» στην Ελλάδα..

Παράλληλα, η Teleperformance έχει αυξήσει δραματικά τον τζίρο της , ειδικά τα τελευταία χρόνια και κυρίως τα χρόνια της πανδημίας, ενώ δεν έχει κάνει αυξήσεις σε μισθούς εδώ και δέκα χρόνια! Η εντατικοποίηση της εργασίας εκφράζεται με ποικίλες μορφές στο εργασιακό περιβάλλον της Teleperformance. Από το διαρκές άγχος για την επίτευξη του στόχου και την κατοχύρωση των bonus, την εργασία τα σαββατοκύριακα αλλά και τις αργίες, την αναγκαστική μετάθεση σε άλλα project ως μομφή χωρίς καμιά ειδοποίηση εκ των προτέρων με μειωμένο μισθό ή ακόμα και άνευ αποδοχών μέχρι την εκκίνηση των νέων project, τις κυλιόμενες βάρδιες στα τηλεφωνικά κέντρα και την καταπάτηση του 8ώρου εργασίας, την μη κατοχή προσωπικών αντικειμένων εν ώρα εργασίας, ακόμα και με την πρόφαση λήξης της βραχυπρόθεσμης σύμβασης σε μητέρες που επανέρχονται μετά από άδεια κύησης, ή επιπτώσεις μετά τη χρήση αναρρωτικής άδειας.

Ο αγώνας των εργαζομένων στην Teleperformance:
Όλα αυτά τα χρόνια, η Teleperformance αποτελεί ένα σύγχρονο κάτεργο εργασίας που εκμεταλλεύεται στο έπακρον τους εργαζομένους της και καταπατά συνεχόμενα τα δικαιώματα τους προκειμένου να αυξήσει ακόμα παραπάνω τα κέρδη της.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εργαζόμενοι από τον Φεβρουάριο του 2023 έχουν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες μαζικές απεργίες, 7 απεργιακές κινητοποιήσεις για την ακρίβεια, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους κόντρα στις μεγαλύτερες πολυεθνικές του ελλαδικού χώρου. Μέσα από αυτόν τον αγώνα, οι ίδιοι εργαζόμενοι, από κοινού ντόπιοι και μετανάστες, δημιούργησαν το σωματείο ΣΕΤΕΠ, ένα νέο κλαδικό-επιχειρησιακό σωματείο μέσα από το οποίο οργανώνονται και απαντούν καθημερινά στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες της εταιρείας. Η εργοδοσία μέχρι και σήμερα καθυστερεί επανειλημμένα και με διάφορες υπεκφυγές να δώσει ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων. Η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι αυξήσεις σε μισθούς αλλά και η κατάργηση της βίζας ειδικού σκοπού παραμένουν πάγια αιτήματα των εργαζομένων. Παράλληλα οι εργαζόμενοι της Teleperformance μέσα από το σωματείο τους, δηλώνουν την έμπρακτη στήριξη τους στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων στην efood και την wolt αλλά και παίρνουν θέση απέναντι στη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το ισραηλινό κράτος, στεκόμενοι αλληλέγγυοι στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Από το δικό μας μετερίζι, ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ως αλληλέγγυοι/ες που αντιλαμβανόμαστε την ταξική καταπίεση και εκμετάλλευση από πλευράς κράτους και κεφαλαίου και τον δίκαιο αγώνα που διεξάγεται απέναντι στις μεγαλύτερες πολυεθνικές, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε δίπλα στους εργαζομένους που μάχονται και υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους. Ενωμένη και αλληλέγγυα η εργατική τάξη του ντόπιου και πολυεθνικού προλεταριάτου, θα καταφέρει νίκες απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα.

Την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λιμενεργάτες και το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ που με τη μαχητική στάση τους απέτρεψαν τη μεταφορά πολεμικού υλικού από τον Πειραιά με προορισμό το λιμάνι της Χάιφα, με στόχο τον εξοπλισμό του σιωνιστικού κράτους.

ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ TELEPERFORMANCE

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Αδράστεια


Πρόσφατα άρθρα