Ανακοίνωση για την 3η φασιστική-παρακρατική επίθεση στο στέκι της ΑΠΑΝ-ΛΒ.


18/9. Ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χ.Α. τα απομεινάρια της εγκληματικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, έχοντας αλλάξει «εκατό δέρματα», επιλέγουν για άλλη μια φορά να βγουν θρασύδειλα τη νύχτα και να σπάσουν τη τζαμαρία του στεκιού μας. Για 3η συνεχόμενη φορά το στέκι στη γωνία της Μουδανίων 18, στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, ο χώρος της ΑΠΑΝ-Λαϊκής Βιβλιοθήκης, γίνεται στόχος.


Η Νεάπολη και οι δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης είναι γειτονιές με μεγάλη ιστορία. Ιστορία που έχει γραφτεί με αίμα προσφύγων, μεταναστών/τριων και γενικότερα καταπιεσμένων ανθρώπων της βάσης στους πολέμους, στις προσφυγομάνες χαμένες πατρίδες, στα χωράφια, στα εργοτάξια και τα εργοστάσια και γι αυτό έχουμε ένα μεγάλο χρέος να την υπερασπιστούμε ως τέτοια. Η πολυπολιτισμικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της και αυτό συνδέει γενιές και γενιές μαθαίνοντας να συνυπάρχουμε δίχως ίχνος μίσους, με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη .


Ο χώρος της ΑΠΑΝ, είναι ένας χώρος που κρατάει το νήμα της ιστορίας και με όπλο την ιστορική μνήμη, θέτει πολλές φορές δημόσια το λόγο του απέναντι σε καταστάσεις όπως η σημερινή. Ο χώρος μας βρίσκεται υπεύθυνα ανοιχτός και προσβάσιμος για πολλά χρόνια, έχει αλλάξει πολλές πόρτες στην γειτονιά της Νεάπολης, μα εξακολουθεί να ανοίγει δρόμους για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μας συλλογικά. Δεν κρίθηκε ποτέ το μέλλον της σε μια σπασμένη τζαμαρία και δε θα γίνει ούτε τώρα. Το ίδιο ισχύει και για τη Λαϊκή βιβλιοθήκη, που αποτέλεσε ένα χώρο που επίσης στοχοποιήθηκε από το 2017 αλλά συνεχίζει, πλέον από κοινού με την ΑΠΑΝ, να στέκεται μάχιμη μπροστά στους δυσμενείς καιρούς που αντιμετωπίζουμε.


Σε μια κοινωνία που καθημερινά βάλλεται από την φτωχοποίηση, την ιδιώτευση, από εικόνες βίας, τις αλλεπάλληλες συγκαλήψεις εγκλημάτων κατά της ανθρώπινης ζωής, της διαφθοράς και της αδικίας, την πατριαρχική και κανιβαλική κουλτούρα, εμείς επιλέγουμε να θίγουμε κάθε τι που αλλοτριώνει και διαχωρίζει τους ανθρώπους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, που ο κοσμος συντηρητικοποιείται ολοένα και περισσότερο, ενάντια σε κάθε λογής κανιβαλισμό παλεύουμε να διαμορφώνουμε ένα διαφορετικό περιβάλλον μέσα στο γκρι των πολυκατοικιών και στη μιζέρια της εξατομίκευσης.


Φτιάξαμε ένα χώρο, αγκαλιάσαμε μια πλατεία όπου εκφραζόμαστε ελεύθερα, συνδιαμορφωνουμε στη βάση της αλληλεγγύης και της ισότητας, ξεπερνάμε συλλογικά τα προβλήματα και τις ανισορροπίες μας, πολεμάμε σε πολλά μήκη και πλάτη του κόσμου αυτού και παραμένουμε ενωμένοι. Και αυτό, όχι γιατί αυθαίρετα οραματιζόμαστε έναν νέο κόσμο, αλλά πραγματικά τον χτίζουμε και αναδιαμορφώνουμε το κλίμα σε αυτή τη γωνίτσα αυτής της πόλης, αυτού του κόσμου. Τα χαμόγελα και η δύναμη μας να προσφέρουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να γίνει αυτό πραγματικότητα από το μετερίζι μας, είναι αυτά που θα μας οπλίσουν να υπερασπιστούμε την ανθρωπιά απέναντι στη ρητορική του θανάτου, απέναντι στον κρατικό μηχανισμό, τις διακρατικές συμφωνίες και τις κυβερνήσεις που έχουν το μονοπώλιο αυτής της ρητορικής και όχι κάποιοι με κουκούλες που τα βάζουν με τις τζαμαρίες και τα λουλούδια.


Ζωντανεύουμε τις γειτονιές μας και τις υπερασπιζόμαστε ως κομμάτι της ζωής μας.
Σε αυτή τη τροχιά λοιπόν, με τον πολιτισμό της αλληλεγγύης απέναντι στον φασισμό, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε το φως απέναντι στο σκοτάδι με τα καθημερινά ανοίγματα του στεκιού και την πρόσβαση στα βιβλία, με τις πολιτικές εκδηλώσεις, με τη διαδήλωση μνήμης του Παύλου Φύσσα και όλες τις διαδηλώσεις για τα κοινά μας ζητήματα, τις αυτοοργανωμένες κινηματογραφικές ομάδες, τα μουσικά γλέντια και το μεγάλο τραπέζι της γειτονιάς που έρχεται όπως κάθε Οκτώβρη, θα συνεχίσουμε με συνέπεια, πίστη και αγάπη, στην κοινή μας υπόθεση, να θέτουμε κάθε πρόταγμα δημόσια ανοιχτά με το φως της ημέρας και να σηκώνουμε το κόστος αυτής της δράσης .


Το κάλεσμα της περασμένης βδομάδας, η αφίσα που έσκισαν οι φασιστες τα ξημερώματα, ανέγραφε τον τίτλο: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


Μιλώντας για ανθρωπιά λοιπόν, καλούμε όλη τη γειτονιά και οποιονδήποτε άνθρωπο να σταθεί δίπλα στο στέκι, στις δράσεις κι εκδηλώσεις που έρχονται -που είναι πολλές- και στα ανοίγματα κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και Σ-Κ μετά τις 20:00, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα απέναντι σε κάθε λογής μισάνθρωπο. «Δε πα να μας χτυπάν», εμείς θα μείνουμε, δε μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν.
Φασίστες δεν έχετε καμία θέση στις γειτονιές μας.

Οι φασίστες θέλουν εμφύλιο των φτωχών, γιατί είναι τα τσιράκια των αφεντικών.

Κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά . Για την αξιοπρέπεια και τη λευτεριά.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ.


Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών - Λαϊκή Βιβλιοθήκη
Σεπτέμβρης 2024